Bitvavo veilig?

Steeds meer mensen investeren in cryptomunten. Ondertussen investeert 1 op de 10 Europese huishoudens in crypto valuta. Crypto wordt dus steeds populairder, en dat is ook niet gek. De technologie achter de cryptomunten ontwikkeld zich in razendsnel tempo en je kan ook op steeds meer plekken betalen met crypto.

Om crypto te kunnen kopen, en dus in je bezit te krijgen, heb je een account nodig op een crypto exchange. Dit is een platform die het mogelijk maakt om crypto te verhandelen. In Nederland zijn er een aantal van dit soort platformen, en Bitvavo is daar er dus één van. In dit artikel gaan we uitgebreid kijken of Bitvavo veilig is, en of het geschikt is om te gebruiken.  

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange. Via Bitvavo kan je meer dan 175 cryptomunten kopen, verkopen en bewaren. Op dit moment is Bitvavo de grootste en goedkoopste exchange van Nederland. Meer dan 1 miljoen Nederlanders maken al gebruik van het Bitvavo platform.

Bitvavo beveiliging 

Voordat je bij een crypto exchange een account aanmaakt is het verstandig om eerst te bekijken hoe het zit met de veiligheid van het platform. Je wilt natuurlijk niet dat jouw gegevens worden doorgelekt of dat je jouw crypto tegoeden kwijtraakt.

Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat je handelt via een veilige en betrouwbare partij. Als we kijken naar Bitvavo, is dit een platform die de veiligheid goed op orde heeft.

Bij Bitvavo heb je 2 soorten beveiliging. Deze zal ik hieronder bespreken.

1. Accountbeveiliging

De eerste vorm van beveiliging bij Bitvavo is de accountbeveiliging. Dit is de beveiliging van je eigen Bitvavo account. Op het moment dat je een account aanmaakt bij Bitvavo doe je dat middels een email-adres en wachtwoord.

Maar om jouw account nog beter te beveiligen kan je een 2FA toevoegen, ook wel een tweestapsverificatie genoemd. Dan koppel je namelijk een telefoon met je Bitvavo account, middels een authenticatie app, en deze app maakt elke 30 seconden een nieuwe code aan. Wil je dan inloggen op je Bitvavo account, dan heb je dus een kloppend email-adres, wachtwoord en 2FA-code nodig. Zo zorg je ervoor dat op het moment dat iemand jouw wachtwoord in handen krijgt, er niet ingelogd kan worden op je account. Omdat er dan ook een 2FA code nodig is.

Tweestapsverificatie (2FA) bij Bitvavo

Verder werkt Bitvavo ook met het whitelisten van (IP-)adressen. Op het moment dat iemand dan wil inloggen op jouw Bitvavo account via een nieuwe locatie of een nieuw apparaat, dan zal dat eerst geverifieerd moeten worden via de email. Dit is weer een extra stapje beveiliging om je account zo goed mogelijk te beschermen.

Een nieuwe apparaat bevestigen (IP)

Ook werkt Bitvavo met anti-phising codes. Dit is een code die je kan aanmaken en daarmee zal Bitvavo dan alle e-mails ondertekenen. Zo weet je dus op het moment dat je een mailtje krijgt van Bitvavo of dit een echt mailtje is (met anti-phising code), of een mailtje van een oplichter.

Anti-Phising code bij Bitvavo

Platform beveiliging

De tweede vorm van de beveiliging bij Bitvavo is het platform beveiliging. Bitvavo heeft op de website staan dat de beveiliging van de Bitvavo accounts en de beveiliging van het platform de hoogste prioriteit hebben. Bij het platform beveiliging kan je denken aan de beveiliging van gegevens, tegoeden en de algehele beschikbaarheid van het Bitvavo platform.

Bitvavo beveiliging 

De tegoeden van de gebruikers worden opgeslagen in zogeheten “cold wallets”. Dit zijn hardware wallets die het mogelijk maken om crypto tegoeden offline op te slaan. Ik hoor je nu misschien denken, crypto is toch digitaal, hoe kan je dat nou offline opslaan? Goed om dan in ieder geval te weten is dat crypto altijd in de blockchain blijven staan, en met de code (de private key) kan je toegang krijgen tot de blockchain met jouw tegoeden. Je hebt vervolgens de keuze om je private key, online of offline op te slaan. Offline opslaan is over het algemeen een stuk veiliger. Bitvavo doet dat dus ook.

Veiligheidsmaatregelen 

Deze hardware wallets, samen met de back-ups van Bitvavo, worden opgeslagen in de Bitvavo kluizen. Dit zijn kluizen die voldoen aan bankkwaliteit, en voldoen aan de strenge eisen van de hoogste veiligheidscategorie in Nederland, veiligheidscategorie 4+.

Verder werkt Bitvavo ook met gescreende medewerkers, en is Bitvavo gevestigd in Nederland, in Amsterdam.

Meld je nu aan bij Bitvavo

Bitvavo registraties

Om te kijken of Bitvavo ook zegt wat ze doen is het belangrijk om te kijken naar enkele beloftes die op de website staan. Zo zegt Bitvavo bijvoorbeeld een inschrijving te hebben bij de KVK en een registratie bij de Nederlandsche bank.

Ik heb dit natuurlijk even gecheckt, en het klopt inderdaad dat Bitvavo zowel een inschrijving bij de KVK heeft als een registratie bij de Nederlandsche bank.

Bij de KVK staat Bitvavo ingeschreven onder verschillende besloten vennootschapen, waaronder Bitvavo B.V.

Bitvavo inschrijving KVK

En in het register van de Nederlandsche bank is Bitvavo ook terug te vinden, en is Bitvavo zowel geregistreerd voor het verhandelen van crypto als voor het bewaren van de cryptomunten.

Bitvavo in het register van DNB

Is Bitvavo veilig om te gebruiken?

Als we kijken naar de beveiliging van het Bitvavo platform en de registraties bij onder andere de Nederlandsche bank, kan ik niet anders zeggen dan dat Bitvavo veilig is om te gebruiken op het moment dat je crypto wilt gaan verhandelen. Ikzelf maak ook al enkele jaren gebruik van het platform en ik ben er erg over te spreken.

Bitvavo welkomstbonus

Wil je aan de slag met Bitvavo en een account aanmaken? Dat kan. Ook belangrijk om even te benoemen is dat Bitvavo op dit moment een welkomstbonus weggeeft, en met deze bonus hoef je over de eerste €1000 die je aan crypto verhandelt, er geen handelskosten over te betalen. Doe daar in ieder geval je voordeel mee. Je kunt de welkomstbonus ontvangen via hier: Bitvavo welkomstbonus. 

Meld je nu aan bij Bitvavo

Om te checken of je de bonus ook echt hebt gekregen, kijk je bij de aanmeldpagina of er bovenaan in het groen de welkomstbonus verschijnt. 

In het groen: Bitvavo welkomstbonus

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en dat je nu weet dat Bitvavo veilig is om te gebruiken voor het verhandelen van crypto. 

Ik heb ook een uitgebreide review geschreven over Bitvavo, waarin ik precies uitleg hoe alles werkt, deze kan je lezen via hier: Bitvavo review. 

Heel veel succes! 

Reactie plaatsen