Wat is duurzaamheid binnen crypto?
15 november 2021 
in Crypto

Wat is duurzaamheid binnen crypto?

We leven in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Duurzame oplossingen worden steeds vaker en steeds meer gestimuleerd. Je denkt dan waarschijnlijk al snel aan elektrische auto’s of zonnepanelen. Echter gaat duurzaamheid veel verder dan dat en wordt er op allerlei gebieden rekening mee gehouden.

Ook de wereld van crypto kan dan natuurlijk niet achterblijven. Eén van de kritieken die Bitcoin en andere cryptomunten soms te verduren krijgen is het enorme verbruik van energie, wat niet erg duurzaam is. Daarom zijn er verschillende projecten binnen de cryptowereld aan de gang in een poging om de digitale valuta te verduurzamen. Daarom kijken we in dit artikel naar de vraag: wat is duurzaamheid binnen crypto?

Wat is duurzaamheid?

Om dit artikel goed te kunnen begrijpen, is het eerst van belang dat we gaan kijken naar wat duurzaamheid nu precies is. Je zult er ongetwijfeld wel van gehoord hebben, maar veel mensen lukt het geven van een definitie niet. Daarom zal dit hieronder worden gedaan.

Duurzaamheid wereld

Kijken we naar de officiële definitie van duurzaamheid, dan is dat ‘een lange duur hebben’. Dat kan dus van alles zijn. Echter heeft het tegenwoordig alles te maken met het verlengen van de levensduur van onze aarde. Dit wordt gedaan door duurzame oplossingen.

Groene cryptomunten

Het zal ongetwijfeld geen geheim zijn cryptocurrencies enorm veel energie kunnen gebruiken: miners zullen hierover mee kunnen praten. Dit draagt natuurlijk niet bij aan de groene toekomst die we voor ogen hebben. Toch is er een manier waarop de wereld van crypto hier een steentje aan kan bijdragen. Dat brengt ons automatisch weer bij de vraag wat is duurzaamheid binnen crypto?

Duurzame energie

Duurzaamheid binnen crypto heeft alles te maken met het verminderen van energieverbruik. Dit kan worden gedaan op verschillende manieren. Hieronder lees je enkele voorbeelden van cryptomunten die hun best doen om duurzaam te handelen.

ECO Coin

Een mooi voorbeeld is ECO Coin. Bij deze cryptomunt is duurzaamheid de allerhoogste prioriteit. Dat is wel te zien aan het relatief unieke concept. Je kan hier namelijk cryptomunten verdienen door zelf duurzamer te gaan leven. Je verdient bijvoorbeeld coins wanneer je slimme thermostaat meet dat je minder energie hebt verbruikt.

Cardano

Een ander voorbeeld is misschien een wat bekendere cryptomunt, namelijk Cardano. Ook zij zien het belang van duurzaamheid en hopen hieraan een steentje bij te kunnen dragen. Zo staan schaalbaarheid en duurzaamheid bij hun hoog in het vaandel. De cryptomunt is al flink gestegen in waarde, terwijl het nog volop in ontwikkeling is. Dat wil zeggen dat er grote mogelijkheden nog liggen om te investeren.

Signum

Een andere onbekende cryptomunt die op de loer ligt, is Signum. Ook zij zien in dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt en proberen zich dan ook hiermee te onderscheiden. Op deze manier hopen ze op een gegeven moment een streepje voor te krijgen op Bitcoin. Dat is goed mogelijk, gezien het feit dat zij slechts 0,002 procent van de energie verbruiken die Bitcoin verbruikt.

Het belang van milieuvriendelijke crypto

Misschien denk je dat alle aandacht voor duurzame oplossingen wat overdreven is, maar dan heb je het mis. We zien namelijk de afgelopen jaren dat de vervuiling van onze planeet flink toeneemt en dat we met zijn allen de levensduur van de aarde flink aan het verkleinen zijn.

Dan is het niet zo gek dat duurzaamheid op alle mogelijke manieren gestimuleerd wordt. Het beschermt namelijk onze natuurlijke omgeving en algehele gezondheid. Daarnaast wordt door middel van verduurzamen ook innovatie gestimuleerd, waardoor wij ons steeds verder ten goede kunnen ontwikkelen.

Alle kleine beetjes helpen en het is dan ook mooi dat crypto hier een steentje aan bij kan dragen. Door het aanzienlijk verminderen van het energiegebruik wordt de wereld van crypto steeds een stukje groener. Het is dus goed om te zien dat milieuvriendelijke cryptomunten volop in opkomst zijn.

Energieverbruik blockchain

De wereld van crypto draait op blockchain technologie. Een alternatief voor het internet en in de toekomst maken we misschien wel alleen gebruik van de blockchain in plaats van het internet. Maar goed, daar draait het nu niet om. We gaan een blik werpen op het energieverbruik van de blockchain, aangezien dit wel eens op kritiek kan rekenen.

Energie

Dat Bitcoin zoveel energie verbruikt, is grotendeels te danken aan het feit dat het gewoon veel energie kost om als het ware weer een nieuw blok aan de blockchain te rijgen. Even ter vergelijking: op jaarbasis verbruiken we in Nederland ongeveer 100 TWh aan stroom. Dat is vergelijkbaar met dat van Bitcoin. Het is best een beetje raar om te beseffen dat een heel land net zoveel stroom verbruikt als één cryptomunt.

Het moet dus beter. Naast het feit dat het stroomverbruik van bitcoin te hoog is, is de gebruikte energie ook nog eens opgewekt door fossiele brandstoffen. Deze vuile stroom draagt bij aan het klimaatprobleem waar we wereldwijd mee te maken hebben. Gelukkig zien we wel de ontwikkeling dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van groene stroom.

Crypto duurzaamheid: proof of work vs proof of stake

Bitcoin wordt dus vaak genoemd als een vervuiler door het grote energieverbruik. Een reden daarvoor is dat bitcoin gebruik maakt van het zogeheten proof of work systeem. Dit systeem houdt in dat miners van over de gehele wereld met elkaar concurreren om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Dit gebeurt door het oplossen van ingewikkelde wiskundige puzzels. Deze puzzels worden steeds complexer, waardoor ook het energieverbruik verder toeneemt. Voor dit systeem moet de computer namelijk de hele dag draaien om de puzzels op te lossen.

Een groener systeem is het proof of stake systeem. Dit systeem houdt in dat het aantal cryptomunten in jouw bezit aangeeft hoeveel mining power je hebt. Je kan dit doen door middel van staken, oftewel vastzetten. Op deze manier zijn er voor het minen geen ingewikkelde puzzels nodig, waardoor het energieverbruik ook aanzienlijk minder is.

Waar kan ik groene cryptomunten kopen?

Wil je graag investeren in cryptomunten, maar tegelijkertijd ook bijdragen aan een duurzame wereld? Dan kan je dat doen door zogeheten groene cryptomunten aan te schaffen.

Zoals je ongetwijfeld zult weten, kan je crypto kopen op een exchange. Wil je groene cryptomunten kopen, dan kan je dat daar dus ook doen. Het is dan alleen van belang dat je een exchange vindt waarbij ze dergelijke cryptomunten aanbieden.

Je kan bijvoorbeeld bij Bitvavo eenvoudig investeren in Cardano. Het is erg eenvoudig om een account aan te maken op dit platform en vervolgens geld te storten om crypto te kopen. Binnen een handomdraai kan jij dus groene cryptomunten in jouw bezit hebben!

Conclusie: wat is duurzaamheid binnen crypto?

Inmiddels ben je weer aan het einde gekomen van dit blogbericht. We hebben in dit artikel een antwoord gegeven op de vraag ‘wat is duurzaamheid binnen crypto’. Zo hebben we een blik geworpen op wat duurzaamheid is, enkele groene cryptomunten en hebben we gekeken naar het verschil tussen proof of work en proof of stake.

Eén ding is in elk geval duidelijk: het energieverbruik in de wereld van crypto is te hoog en te vervuilend. Daarom is het belangrijk dat de milieuvriendelijke cryptomunten zich door blijven ontwikkelen zodat de cryptowereld bij kan dragen aan een betere wereld.

Hopelijk ben je weer voldoende geïnformeerd door dit artikel en natuurlijk hoop ik je terug te zien bij het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen