Wat is duurzaamheid binnen crypto?

Kom hier meer te weten over milieuvriendelijke cryptomunten!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
windmolens duurzaamheid

We leven in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Duurzame oplossingen worden steeds vaker en steeds meer gestimuleerd. Je denkt dan waarschijnlijk al snel aan elektrische auto’s of zonnepanelen. Echter gaat duurzaamheid veel verder dan dat en wordt er op allerlei gebieden rekening mee gehouden.

Ook de wereld van crypto kan dan natuurlijk niet achterblijven. Eén van de kritieken die Bitcoin en andere cryptomunten soms te verduren krijgen is het enorme verbruik van energie, wat niet erg duurzaam is. Daarom zijn er verschillende projecten binnen de cryptowereld aan de gang in een poging om de digitale valuta te verduurzamen. Daarom kijken we in dit artikel naar de vraag: wat is duurzaamheid binnen crypto?

Inhoudsopgave

Wat is duurzaamheid?

Om dit artikel goed te kunnen begrijpen, is het eerst van belang dat we gaan kijken naar wat duurzaamheid nu precies is. Je zult er ongetwijfeld wel van gehoord hebben, maar veel mensen lukt het geven van een definitie niet. Daarom zal dit hieronder worden gedaan.

Duurzaamheid wereld

Kijken we naar de officiële definitie van duurzaamheid, dan is dat ‘een lange duur hebben’. Dat kan dus van alles zijn. Echter heeft het tegenwoordig alles te maken met het verlengen van de levensduur van onze aarde. Dit wordt gedaan door duurzame oplossingen.

Groene cryptomunten

Het zal ongetwijfeld geen geheim zijn cryptocurrencies enorm veel energie kunnen gebruiken: miners zullen hierover mee kunnen praten. Dit draagt natuurlijk niet bij aan de groene toekomst die we voor ogen hebben. Toch is er een manier waarop de wereld van crypto hier een steentje aan kan bijdragen. Dat brengt ons automatisch weer bij de vraag wat is duurzaamheid binnen crypto?

Duurzame energie

Duurzaamheid binnen crypto heeft alles te maken met het verminderen van energieverbruik. Dit kan worden gedaan op verschillende manieren. Hieronder lees je enkele voorbeelden van cryptomunten die hun best doen om duurzaam te handelen.

ECO Coin

Een mooi voorbeeld is ECO Coin. Bij deze cryptomunt is duurzaamheid de allerhoogste prioriteit. Dat is wel te zien aan het relatief unieke concept. Je kan hier namelijk cryptomunten verdienen door zelf duurzamer te gaan leven. Je verdient bijvoorbeeld coins wanneer je slimme thermostaat meet dat je minder energie hebt verbruikt.

Cardano

Een ander voorbeeld is misschien een wat bekendere cryptomunt, namelijk Cardano. Ook zij zien het belang van duurzaamheid en hopen hieraan een steentje bij te kunnen dragen. Zo staan schaalbaarheid en duurzaamheid bij hun hoog in het vaandel. De cryptomunt is al flink gestegen in waarde, terwijl het nog volop in ontwikkeling is. Dat wil zeggen dat er grote mogelijkheden nog liggen om te investeren.

Signum

Een andere onbekende cryptomunt die op de loer ligt, is Signum. Ook zij zien in dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt en proberen zich dan ook hiermee te onderscheiden. Op deze manier hopen ze op een gegeven moment een streepje voor te krijgen op Bitcoin. Dat is goed mogelijk, gezien het feit dat zij slechts 0,002 procent van de energie verbruiken die Bitcoin verbruikt.

Het belang van milieuvriendelijke crypto

Misschien denk je dat alle aandacht voor duurzame oplossingen wat overdreven is, maar dan heb je het mis. We zien namelijk de afgelopen jaren dat de vervuiling van onze planeet flink toeneemt en dat we met zijn allen de levensduur van de aarde flink aan het verkleinen zijn.

Dan is het niet zo gek dat duurzaamheid op alle mogelijke manieren gestimuleerd wordt. Het beschermt namelijk onze natuurlijke omgeving en algehele gezondheid. Daarnaast wordt door middel van verduurzamen ook innovatie gestimuleerd, waardoor wij ons steeds verder ten goede kunnen ontwikkelen.

Alle kleine beetjes helpen en het is dan ook mooi dat crypto hier een steentje aan bij kan dragen. Door het aanzienlijk verminderen van het energiegebruik wordt de wereld van crypto steeds een stukje groener. Het is dus goed om te zien dat milieuvriendelijke cryptomunten volop in opkomst zijn.

Energieverbruik blockchain

De wereld van crypto draait op blockchain technologie. Een alternatief voor het internet en in de toekomst maken we misschien wel alleen gebruik van de blockchain in plaats van het internet. Maar goed, daar draait het nu niet om. We gaan een blik werpen op het energieverbruik van de blockchain, aangezien dit wel eens op kritiek kan rekenen.

Energie

Dat Bitcoin zoveel energie verbruikt, is grotendeels te danken aan het feit dat het gewoon veel energie kost om als het ware weer een nieuw blok aan de blockchain te rijgen. Even ter vergelijking: op jaarbasis verbruiken we in Nederland ongeveer 100 TWh aan stroom. Dat is vergelijkbaar met dat van Bitcoin. Het is best een beetje raar om te beseffen dat een heel land net zoveel stroom verbruikt als één cryptomunt.

Het moet dus beter. Naast het feit dat het stroomverbruik van bitcoin te hoog is, is de gebruikte energie ook nog eens opgewekt door fossiele brandstoffen. Deze vuile stroom draagt bij aan het klimaatprobleem waar we wereldwijd mee te maken hebben. Gelukkig zien we wel de ontwikkeling dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van groene stroom.

Crypto duurzaamheid: proof of work vs proof of stake

Bitcoin wordt dus vaak genoemd als een vervuiler door het grote energieverbruik. Een reden daarvoor is dat bitcoin gebruik maakt van het zogeheten proof of work systeem. Dit systeem houdt in dat miners van over de gehele wereld met elkaar concurreren om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Dit gebeurt door het oplossen van ingewikkelde wiskundige puzzels. Deze puzzels worden steeds complexer, waardoor ook het energieverbruik verder toeneemt. Voor dit systeem moet de computer namelijk de hele dag draaien om de puzzels op te lossen.

Een groener systeem is het proof of stake systeem. Dit systeem houdt in dat het aantal cryptomunten in jouw bezit aangeeft hoeveel mining power je hebt. Je kan dit doen door middel van staken, oftewel vastzetten. Op deze manier zijn er voor het minen geen ingewikkelde puzzels nodig, waardoor het energieverbruik ook aanzienlijk minder is.

Waar kan ik groene cryptomunten kopen?

Wil je graag investeren in cryptomunten, maar tegelijkertijd ook bijdragen aan een duurzame wereld? Dan kan je dat doen door zogeheten groene cryptomunten aan te schaffen.

Zoals je ongetwijfeld zult weten, kan je crypto kopen op een exchange. Wil je groene cryptomunten kopen, dan kan je dat daar dus ook doen. Het is dan alleen van belang dat je een exchange vindt waarbij ze dergelijke cryptomunten aanbieden.

Je kan bijvoorbeeld bij Bitvavo eenvoudig investeren in Cardano. Het is erg eenvoudig om een account aan te maken op dit platform en vervolgens geld te storten om crypto te kopen. Binnen een handomdraai kan jij dus groene cryptomunten in jouw bezit hebben!

Top 3 Bitcoin exchanges% Fees Kosten bij €1000,-
1. Bitvavo0.25% €2,50
2. Litebit2% €20,-
3. BTC direct2,5%€25,-
De top 3 goedkoopste Bitcoin/crypto exchanges van 2022

Conclusie: wat is duurzaamheid binnen crypto?

Inmiddels ben je weer aan het einde gekomen van dit blogbericht. We hebben in dit artikel een antwoord gegeven op de vraag ‘wat is duurzaamheid binnen crypto’. Zo hebben we een blik geworpen op wat duurzaamheid is, enkele groene cryptomunten en hebben we gekeken naar het verschil tussen proof of work en proof of stake.

Eén ding is in elk geval duidelijk: het energieverbruik in de wereld van crypto is te hoog en te vervuilend. Daarom is het belangrijk dat de milieuvriendelijke cryptomunten zich door blijven ontwikkelen zodat de cryptowereld bij kan dragen aan een betere wereld.

Hopelijk ben je weer voldoende geïnformeerd door dit artikel en natuurlijk hoop ik je terug te zien bij het volgende blogbericht!

Bitvavo

Bitcoin en crypto kopen?

Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste exchange van Nederland.

Bitvavo: ✔️Lage kosten ✔️Veilig ✔️Betrouwbaar ✔️ Nederlands

Bitvavo aanmelden

Nu met een tijdelijke welkomstbonus bij Bitvavo t.w.v. €1000,- gratis verhandelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en verhandel €1000,- gratis >>

Let op: deze bonus is alleen geldig via de knop hierboven of via de linkjes in de tekst. Je kunt deze ook delen met je familie of vrienden.

Veel gestelde vragen over Bitvavo (FAQ)

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een zogeheten exchange. Dit is een soort online handelsplatform waar je crypto op kunt kopen en verkopen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om op Bitvavo jouw gekochte cryptomunten te bewaren.

Waarom Bitvavo?

Bitvavo is één van de vele exchanges. Veel van deze exchanges zijn internationaal, ook Bitvavo. Echter is het verschil dat Bitvavo in Nederland gevestigd is.

Dit wil zeggen dat Bitvavo Nederlanders een aantal belangrijke voordelen kan bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betalen met iDEAL. Dit is op de meeste exchanges niet mogelijk. Ook is de support beschikbaar in het Nederlands, wat erg handig is als jij hulp nodig hebt.

Daarnaast zijn ook de transactiekosten bij Bitvavo relatief laag wanneer je dit vergelijkt met andere exchanges.

Bitvavo wordt gezien als één van de meest betrouwbare exchanges die er zijn. Dit kan worden geconcludeerd wanneer je kijkt naar ervaringen van gebruikers.

Hoe werkt Bitvavo?

Bitvavo is erg gebruiksvriendelijk. Dat wil zeggen dat de exchange erg makkelijk is in gebruik. Je maakt eenvoudig een account aan door het invullen van wat gegevens en dit account verifieer je vervolgens.

Daarna kan je eenvoudig geld storten op je account en met deze balans heb je vervolgens de mogelijkheid om crypto te kopen.

Ook Bitvavo gebruiken? Maak een gratis account en verhandel €1000,- gratis!

Lars Provoost
Welkom op mijn blog! Heb je interesse in Bitcoin of andere crypto? Dan ben je hier aan het juiste adres. Mijn naam is Lars Provoost en ik ben al enkele jaren actief in de wondere wereld van de Bitcoin. Met veel plezier deel ik mijn kennis over Bitcoin en crypto met jou. Elke week kun je op mijn website een nieuwe crypto blog verwachten, ook maak ik daar gelijk een leuke Youtube-video bij. Zo kan je dus zowel lezend als luisterend genieten van mijn waardevolle content over Bitcoin en andere crypto. Naast het onderhouden van mijn website haal ik ook veel plezier uit lekker wandelen, fietsten, lezen en banen zwemmen. Dit doe ik dan ook volop 😀

Disclaimer:

Ikzelf ben geen financieel adviseur. Om deze reden kan en mag ik geen financieel advies geven. Dit artikel bevat dan ook helemaal geen advies, maar gewoon mijn kijk op de zaken. Je hoeft hier niet mee akkoord te zijn en je moet zeker niet alles doen zoals ik dat zou doen. Doe steeds je eigen onderzoek. Beleggen brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Het is mogelijk dat je jouw hele inleg verliest.

Meer lezen over crypto?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *