Wat is blockchain?

Kom hier meer te weten over de blockchain technologie!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Blockchain

Blockchain wordt gezien als een van de belangrijkste uitvindingen sinds de komst van het internet. De blockchain technologie wordt door steeds meer bedrijven ingezet om bijvoorbeeld data en transacties veilig op te slaan. Cryptovaluta is misschien wel de bekendste blockchain-toepassing.

In dit artikel gaan we in op de vraag: wat is blockchain? We leggen het begrip blockchain uit, welke voordelen het biedt, maar ook welke uitdagingen het met zich meebrengt, oftewel: blockchain for dummies!

Ben je na het lezen enthousiast over de blockchain-technologie en wil je digitaal munten verhandelen? Dan is het Bitvavo-platform beslist iets voor jou. Daarover later meer!

Inhoudsopgave

Blockchain: wat is het?

Op een veilige manier transacties faciliteren tussen diverse partijen? Dit is mogelijk door het gebruik van een blockchain. Transacties in een blockchain komen tot stand zónder tussenkomst van een centrale partij. Zie een blockchain daarom als een nieuwe database waarin transacties veilig worden opgeslagen. Dit zijn niet alleen digitale munten, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om contracten of diploma’s.

blockchain

De blokjes informatie in een blockchain worden ondertekend door beide partijen en er komt geen derde partij aan te pas. Vervolgens wordt alles veilig opgeslagen in de database en is de informatie voor alle deelnemers toegankelijk.

Hoe steekt de blockchain technologie in elkaar?

Blockchain is een revolutionaire techniek die de huidige wereld volledig op zijn kop zet. Bestaande businessmodellen staan te schudden op hun grondvesten. Niet alleen overheden, maar ook financiële instellingen en de media vrezen de blockchain technologie.

Het vult namelijk een belangrijk gat van het internet op: het creëren van een netwerk waarbij gebruikers elkaar werkelijk kunnen vertrouwen. Overeenkomsten zijn namelijk toegankelijk voor alle deelnemers. Een blockchain kan je daarom ook wel zien als een transactieketen van data die gedeeld wordt tussen een netwerk van individuele partijen.

Blockchain voor dummies

Vroeger werd belangrijke informatie in boeken opgeschreven. De komst van het internet heeft veel veranderd. Tegenwoordig gebruiken we digitale databases om informatie in op te slaan. Uiteraard is het niet wenselijk dat zomaar iedereen toegang heeft tot deze databases. Om die reden worden belangrijke gegevens vaak beheerd door één partij.

Echter vraagt dit wel het nodige vertrouwen, want de partij die de database beheert heeft namelijk alle macht. De tussenpersoon kan informatie aanpassen of verwijderen zónder dat iemand daar weet van heeft. Bij een blockchain is informatie niet langer in handen van één partij, maar van een groot aantal verschillende partijen die zijn aangesloten op het zogenaamde blockchainnetwerk.

Hoe is blockchain ontstaan?

Het idee achter de blockchain technologie dateert uit 1991. Destijds werd er een wiskundige formule bedacht om vervalsing van digitale documenten tegen te gaan. De blockchain zoals wij die kennen, is in 2009 ontstaan als het systeem waarop de Bitcoin draait.

De cryptomunt maakt dus gebruik van een blockchain om overeenkomsten te valideren. De blockchain kan je daarom ook wel zien als een database waarvan een grote groep mensen een kopie op de computer heeft staan. De database wordt vaak vergeleken met een grootboek, want je vindt er een handig overzicht van alle transacties.

Is blockchain veilig?

Een blockchain is veiliger dan systemen die gebruikmaken van een centrale database. Dit komt omdat een blockchain niet afhankelijk is van één centrale database. Stel dat de stroom uitvalt of dat een computer wordt gehackt, dan is er ongetwijfeld een deelnemer met een eigen kopie van de database.

Dit maakt de blockchain tot een veilige en efficiënte database. Daarnaast levert een blockchain nog veel meer voordelen op. Die lichten we toe in de volgende alinea.

Welke voordelen biedt een blockchain?

De blockchain brengt een aantal interessante voordelen met zich mee. Wij zetten ze voor je op een rij:

  • Dankzij een blockchain is er minder kans op fraude.
  • Gegevens uit overeenkomsten zijn transparant en door alle deelnemers te controleren.
  • Veel processen binnen een blockchain zijn geautomatiseerd en dus werkt het veel sneller dan traditionele systemen.
  • Last but not least: een blockchain is stukken goedkoper dan bijvoorbeeld een bank, want je betaalt niet langer transactiekosten.

Leuk al die voordelen, maar wat heeft dit met cryptovaluta te maken en wat is het belang van Bitvavo?

Blockchain en cryptovaluta: hoe werkt het?

Crypto’s zijn digitale munten. Het is een virtueel betaalmiddel dat alleen digitaal bestaat. Maak je gebruik van een cryptocurrency , dan verricht je betalingen zónder tussenkomst van een derde partij. De transactiegeschiedenis is open en transparant en dus is fraude onmogelijk.

Inmiddels bestaan er verschillende blockchains en verschillenden van hen hebben ook een eigen coin. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Bitcoin, de Ripple en de Ethereum.

Blockchain Ethereum en blockchain Ripple

Ethereum is een decentraal platform dat gebruik maakt van de blockchain technologie. Een soort nieuw internet dus waarop applicaties worden gebouwd en gelanceerd. De broncode is net als bij de Bitcoin door iedereen in te zien en te controleren.

Bitcoin en ethereum

Ether is de cryptocurrency waarmee je betaalt binnen het Ethereum netwerk. Naast de Bitcoin en de Ethereum is de Ripple (XRP) misschien wel de bekendste cryptomunt. XRP is de cryptovaluta van Ripple en streeft naar een snelle en veilige manier van (internationaal) betalingsverkeer.

Blockchain kort samengevat

De blockchain is voor een leek soms lastig te volgen, daarom vatten we alles nogmaals kort samen. De blockchain is een digitaal systeem waarbij je overeenkomsten sluit. De geschiedenis van deze overeenkomsten is te volgen via het netwerk. Alle overeenkomsten worden bewaard in blokken en zijn met elkaar verbonden door middel van encryptie.

De intentie is om overeenkomsten succesvol en eerlijk te laten verlopen. Het sleutelwoord is dus vertrouwen. Waar traditionele systemen gebruikmaken van slechts een enkele centrale partij, is de blockchain betrouwbaar, want het is door alle deelnemers te controleren.

Bitvavo: dé goedkoopste cryptocurrency van Nederland

Wil je gaan handelen in digitale munten zónder tussenkomst van een derde partij? Verhandel meer dan 50 digitale valuta direct met euro of Bitcoin bij Bitvavo. Dit is de goedkoopste en grootste cryptocurrency exchange van Nederland.

We hebben een Bitvavo review geschreven waarin we uitleggen hoe je snel en betrouwbaar cryptomunten kunt verhandelen via het Bitvavo-platform.

Bitvavo

Bitcoin en crypto kopen?

Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste exchange van Nederland.

Bitvavo: ✔️Lage kosten ✔️Veilig ✔️Betrouwbaar ✔️ Nederlands

Bitvavo aanmelden

Nu met een tijdelijke welkomstbonus bij Bitvavo t.w.v. €1000,- gratis verhandelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en verhandel €1000,- gratis >>

Let op: deze bonus is alleen geldig via de knop hierboven of via de linkjes in de tekst. Je kunt deze ook delen met je familie of vrienden.

Veel gestelde vragen over Bitvavo (FAQ)

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een zogeheten exchange. Dit is een soort online handelsplatform waar je crypto op kunt kopen en verkopen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om op Bitvavo jouw gekochte cryptomunten te bewaren.

Waarom Bitvavo?

Bitvavo is één van de vele exchanges. Veel van deze exchanges zijn internationaal, ook Bitvavo. Echter is het verschil dat Bitvavo in Nederland gevestigd is.

Dit wil zeggen dat Bitvavo Nederlanders een aantal belangrijke voordelen kan bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betalen met iDEAL. Dit is op de meeste exchanges niet mogelijk. Ook is de support beschikbaar in het Nederlands, wat erg handig is als jij hulp nodig hebt.

Daarnaast zijn ook de transactiekosten bij Bitvavo relatief laag wanneer je dit vergelijkt met andere exchanges.

Bitvavo wordt gezien als één van de meest betrouwbare exchanges die er zijn. Dit kan worden geconcludeerd wanneer je kijkt naar ervaringen van gebruikers.

Hoe werkt Bitvavo?

Bitvavo is erg gebruiksvriendelijk. Dat wil zeggen dat de exchange erg makkelijk is in gebruik. Je maakt eenvoudig een account aan door het invullen van wat gegevens en dit account verifieer je vervolgens.

Daarna kan je eenvoudig geld storten op je account en met deze balans heb je vervolgens de mogelijkheid om crypto te kopen.

Ook Bitvavo gebruiken? Maak een gratis account en verhandel €1000,- gratis!

Lars Provoost
Welkom op mijn blog! Heb je interesse in Bitcoin of andere crypto? Dan ben je hier aan het juiste adres. Mijn naam is Lars Provoost en ik ben al enkele jaren actief in de wondere wereld van de Bitcoin. Met veel plezier deel ik mijn kennis over Bitcoin en crypto met jou. Elke week kun je op mijn website een nieuwe crypto blog verwachten, ook maak ik daar gelijk een leuke Youtube-video bij. Zo kan je dus zowel lezend als luisterend genieten van mijn waardevolle content over Bitcoin en andere crypto. Naast het onderhouden van mijn website haal ik ook veel plezier uit lekker wandelen, fietsten, lezen en banen zwemmen. Dit doe ik dan ook volop 😀

Disclaimer:

Ikzelf ben geen financieel adviseur. Om deze reden kan en mag ik geen financieel advies geven. Dit artikel bevat dan ook helemaal geen advies, maar gewoon mijn kijk op de zaken. Je hoeft hier niet mee akkoord te zijn en je moet zeker niet alles doen zoals ik dat zou doen. Doe steeds je eigen onderzoek. Beleggen brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Het is mogelijk dat je jouw hele inleg verliest.

Meer lezen over crypto?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *