NFT maken en verkopen

Zoals je ongetwijfeld wel zult weten, heeft de wereld van crypto zich enorm ontwikkeld en is deze ontwikkeling nog altijd bezig. Zo zijn er vele manieren waarop je geld kan verdienen in dit wereldje en één daarvan is via NFT’s.

Dit is de afgelopen jaren erg in opkomst en het wordt niet alleen onder investeerders steeds populairder, maar ook onder makers. Maar wat moet jij je hier nu eigenlijk bij voorstellen, en kan ook jij hiermee geld verdienen? Dat ga je lezen in dit artikel, want deze staat namelijk in het teken van een NFT maken en verkopen.

Wat zijn NFT’s?

Laten we bij het begin beginnen en eerst even kort gaan kijken naar wat een NFT nu eigenlijk precies is. NFT is een Engelse afkorting en staat voor Non-Fungible Token. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dit een niet-inwisselbare token. Van iedere NFT is er maar één.

Een NFT is in principe een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. Het was altijd lastig om te bewijzen aan wie een digitaal item toebehoorde, maar met de komst van NFT’s is dit probleem opgelost. Het is daarmee bijvoorbeeld een zeer goede uitkomst voor kunstenaars.

NFT

Een NFT is er veel in de vorm van een digitaal kunstwerk. Net als een fysiek kunstwerk kunnen deze veel waard zijn. Er zijn echter ook merken als Gucci die inhaken op NFT’s, en er een aantal uitbrengen en verkopen voor een hoop geld.

Daarnaast kan een NFT ook een item zijn in een digitale game bijvoorbeeld. Denk dan aan een kledingitem dat je in het spel kunt dragen.

Voorbeelden NFT

Laten we eens kijken naar wat voorbeelden van NFT’s om een nog wat duidelijker beeld te krijgen. De kans is namelijk groot dat je zelf ook wel eens een NFT bent tegengekomen.

Het meest bekende voorbeeld is misschien wel Bored Apes. Dit is een verzamelnaam voor een NFT-collectie van cartoon apen. Het bestaat in totaal uit zo’n 10.000 verschillende apen met verschillende eigenschappen. De collectie is in korte tijd enorm populair geworden en is ook regelmatig in het nieuws geweest. Iedere ape is compleet uniek en daarom zijn ze ook veel waard: mensen willen betalen voor iets wat vervolgens enkel en allen van hen is. Je kan de ape dan bijvoorbeeld gebruiken als profielfoto.

Bored ape NFT

CryptoPunks is echter de meest populaire NFT-collectie ooit. Dit is namelijk de collectie met de meeste verkochte NFT’s, met zo’n 10.000 digitale kunstwerken.

Waarom is een NFT interessant?

Een NFT is om meerdere redenen interessant. Het fenomeen heeft namelijk niet voor niets zoveel populariteit gewonnen de afgelopen jaren. Waarom dat zo is, lees je hieronder.

  • Er gaat enorm veel geld om in NFT’s. Heb je een succesvolle formule, kan je de door jou gemaakte digitale kunstwerken voor een hoog bedrag verkopen.
  • Een NFT kan in de toekomst nog veel meer waard worden. Daarom is het een interessante optie om in te investeren zodat je in de toekomst een leuk rendement kunt verdienen.
  • Een NFT is uniek. Je kunt hiermee eigenaarschap koppelen aan een digitaal object.

NFT kopen

Een manier waarop jij geld kan verdienen met NFT’s, is door middel van traden. In principe net zoals je dit zou doen met cryptomunten. Net als een cryptomunt, vertegenwoordigt een NFT namelijk ook een bepaalde waarde. Echter is er van een NFT maar één, waardoor de waarde hiervan vaak een stuk hoger ligt.

Wil jij een NFT kopen in de hoop hier in de toekomst een leuk rendement mee te verdienen? Dan kan je dit doen op een zogeheten NFT marketplace. Een voorbeeld hiervan is OpenSea. Om een NFT te kunnen kopen, maak je ten eerste een account bij zo’n marketplace. Heb je dit gedaan, dan kan je door het aanbod navigeren. Heb je een NFT gevonden die je wilt kopen, dan klik je erop en rond je de transactie af. Jij bent nu de enige eigenaar van de desbetreffende NFT. Je kunt ervoor kiezen om deze in je bezit te houden, of hopen dat deze meer waard wordt zodat je hem in de toekomst met winst kan verkopen.

NFT's worden verhandeld met de cryptomunten Ethereum of Solana. Deze heb je eerst nodig om NFT's te kunnen kopen op bijvoorbeeld OpenSea. Je kunt eenvoudig deze cryptomunten kopen bij Bitvavo. Dit is een Nederlandse crypto exchange, waar je eenvoudig en snel crypto kan verhandelen. Nog geen account bij Bitvavo? Maak hier je account aan.

NFT maken

Hierboven hebben we al kort even gekeken naar hoe jij een NFT kunt kopen. Maar stel dat jij zelf graag een NFT wilt maken. Dat kan op het eerste gezicht misschien ingewikkeld lijken, maar eigenlijk is het heel simpel, zoals jij hieronder ook zult ontdekken. Iedereen kan het!

De eerste stap die je moet nemen om een NFT te maken, is het creëren van een online wallet. Hierin kan je de door jou gemaakte NFT’s bewaren. De Ledger Wallet is hiervoor een zeer goede optie.

Heb je een online wallet aangemaakt, is het belangrijk om cryptomunten te kopen. Voor het opslaan of verkopen van een NFT moet je namelijk gasfees betalen. Vaak heb je hier Ethereum voor nodig, dus zorg dat je hiervan genoeg in je wallet hebt zitten.

De derde stap is het daadwerkelijke maken van je digitale kunstwerk. Het werk wat je wilt maken, moet in een digitaal bestandsformaat worden gecreëerd. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan jpeg of MP4. Let wel op de bestandsgrootte, want de limieten kunnen per NFT marketplace verschillen. Maak er wat moois van, want je moet natuurlijk wel vraag creëren. Een belangrijke naam is bijvoorbeeld erg belangrijk.

NFT verkopen

Goed, je hebt een NFT gemaakt. Dan is de kans groot dat jij deze wilt gaan verkopen. Hieronder lees je een duidelijk stappenplan waarin je vindt hoe je dat doet.

Wil je de door jou gemaakte NFT verkopen, moet je een account hebben bij een NFT marketplace zoals OpenSea. Heb je deze aangemaakt, dan kan je jouw NFT’s uploaden naar de marketplace. Vervolgens verstuur je het op de blockchain voor je eigen unieke token. Nu ben je klaar om je NFT te verkopen.

Let er wel op dat het verkopen van een NFT niet geheel gratis is. Beginners raken soms zelfs (veel) geld kwijt in een poging hun digitale kunstwerken te verkopen. Je krijgt namelijk altijd te maken met gas fees. Dit betaal je om de kosten om een transactie te berekenen en te valideren op de blockchain.

Deze gas fees kunnen wel eens hoog uitvallen en kunnen per keer verschillen. Je moet rekenen op zo’n 100 tot 500 euro om jouw persoonlijke marktplaats met NFT’s in te kunnen richten.

Hoeveel geld kan ik ermee verdienen?

Met NFT’s is het absoluut mogelijk om een leuk rendement te verdienen. Echter is het lastig inschatten hoeveel geld je precies over zult houden. Kies je er namelijk voor om zelf NFT’s te maken en te verkopen, moet er natuurlijk wel een vraag naar zijn.

Vervolgens is het nog maar afwachten of de afnemers van NFT’s wel bereid zijn om het door jou gevraagde bedrag te betalen. De prijs mag je namelijk zelf bepalen.

Het is dus ook zeker niet zonder risico om zelf een NFT te maken en te verkopen. Je kunt er zelfs verlies op maken vanwege de soms hoge gas fees. Belangrijk is dus om jezelf voldoende te verdiepen en ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip: lijken NFT’s jou niks, maar wil je wel veel geld verdienen in de cryptowereld? Neem dan een kijkje bij de MoneyTalks Community van Madelon Vos.

Conclusie

Inmiddels ben je alweer aan het einde gekomen van dit artikel. Hierin hebben we het uitgebreid gehad over een NFT maken en verkopen. Als het goed is heb jij nu een duidelijk beeld van hoe je dit kan doen en hier een leuk zakcentje aan over kunt houden.

Ik hoop dat dit artikel duidelijk is geweest en dat je een antwoord hebt kunnen vinden op je vragen. Hopelijk zie ik je weer terug bij net volgende bericht!

Wil jij meer ontdekken over de wereld van crypto en van A tot Z leren hoe jij succesvol kunt handelen in digitale munten? Lees dan nu het Bitcoinkenner e-book!

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen