Wat is hacken?

09 augustus 2022

Hacking betekent dat iemand toegang krijgt tot een computer of netwerk, zonder hier autorisatie voor te hebben. Het wordt vaak geassocieerd met cybercriminelen, die data stelen of illegale aanpassingen maken aan het systeem.

Vaak denken we bij hackers aan een kluizenaar die met groene codes werkt. Dit is echter niet de werkelijkheid. Hackers maken deel uit van een miljoenenindustrie, en werken vaak in teams om zoveel mogelijk winst te kunnen maken. Ze zijn ontzettend getalenteerd en zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om een computersysteem te manipuleren.

Hoe is hacken ontstaan?

Hacken begon al in de jaren 70, maar werd pas echt een maatschappelijke zorg in de jaren 80. Steeds meer nadruk werd gelegd op de beveiliging van computers, gezien veel bedrijven destijds al veel vertrouwelijke informatie op de computer verwerkten. Ook in de popcultuur werd hacken een fenomeen.

Films uit dat decennium, voornamelijk Tron en WarGames, zorgden voor een groei in populariteit van hackers. Mensen begonnen zich te verdiepen in het fenomeen, en konden zichzelf ontwikkelen tot zeer getalenteerde hackers. Een groep tieners hackte in de jaren 80 bijvoorbeeld meerdere nationale banken in de Verenigde Staten.

Sindsdien is de wetgeving wereldwijd aangepast om hacken illegaal te maken. Toch lukt het veel hackers om anoniem te blijven, waardoor ze weg kunnen komen met hun misdrijven. Er wordt hard gewerkt om systemen te ontwikkelen die niet gevoelig zijn voor cyberaanvallen.

Wat kun je bereiken met hacken?

Er zijn enkele redenen waarom netwerken gehackt worden. Dit zijn:

  1. Financiële winst behalen door fraude of het stelen van gegevens;
  2. Het bespioneren van bedrijven (eventueel met chantage als doeleinde);
  3. Om een naam voor zichzelf te maken als getalenteerde hacker;
  4. Staatsgesteunde hacks voor nationale inlichtingendiensten;
  5. ‘Hacktivism’, gevoelige informatie lekken om de bevolking bekend te maken met staatsgeheimen (zoals Wikileaks of Anonymous).

Meer weten over hacken bij Bitcoin en andere crypto projecten? Lees dan mijn artikel over: Crypto hack

Reactie plaatsen