Wat is een scam?

De wereld van crypto is veelomvattend. Er valt veel geld te halen, maar dit betekent tegelijkertijd dat het ook risico’s met zich meebrengt. Sommige mensen zullen altijd proberen om op een oneerlijke manier voordeel te behalen. Daarom kijken we in dit kennisbankartikel naar de vraag: wat is een scam?

Wat is een scam precies?

Het woord scam wordt vaak gebruikt in het Engels, maar er is ook een Nederlandse vertaling: oplichterij. Bij een scam is er sprake van een vorm van fraude of een illegale truc. Hierbij wordt aangezet tot het overmaken van geld. Denk bijvoorbeeld aan een neppe e-mail van een bank, waarbij je dringend wordt verzocht om een bedrag over te maken. Nog altijd zijn er erg veel mensen die in dit soort dingen trappen.

Scam binnen crypto

De cryptowereld blijft groeien. Helaas heeft dat niet allemaal positieve effecten. Zo komen scams binnen deze wereld ook steeds vaker voor. Het kan soms gaan om duizenden euro’s aan waarde.

Website spoofing en phishing mails zijn voorbeelden van trucjes waar veel crypto-oplichters gebruik van maken. Een zogeheten scammer doet zich dan voor als een woordvoerder van een grote crypto instelling, zoals Binance. In de mail proberen ze cryptomunten van jou afhandig te maken. Dit is gevaarlijk, want ze kunnen vaak erg overtuigend overkomen.

Het kan ook voorkomen dat jij wordt gebeld door een scammer. Wederom zullen ze zich voordoen als iemand die ze niet zijn, bijvoorbeeld als medewerker van de klantenservice van crypto wallets. Zij proberen je te overtuigen om gegevens af te staan, waarmee ze jouw cryptomunten kunnen stelen. Het is daarom erg belangrijk dat je nooit persoonlijke gegevens afstaat, als je hierom wordt gevraagd! Officiële instanties zullen dit namelijk vrijwel nooit doen.

Wil jij meer te weten komen over hoe je veilig kunt handelen in cryptomunten? Lees dan mijn blog over: Veilig crypto traden!

Reactie plaatsen