Crypto kopen Nederland

Een decennium geleden had vrijwel niemand kunnen bedenken dat cryptomunten zo groot zouden worden. Het begon met de Bitcoin, maar nu is het aanbod al vele malen groter. Niet alleen dat, maar het grote publiek is inmiddels ook op de hoogte van de mogelijkheden die crypto met zich meebrengt. Het is daarom aannemelijk dat jij al bent begonnen met het kopen van crypto, of erover nadenkt om ermee te beginnen. Dat is een wereldwijd fenomeen, maar hoe zit dat in Nederland? In dit artikel gaan we dan ook kijken naar crypto kopen in Nederland. Zo zullen we onder andere een blik werpen op hoeveel mensen beleggen in Nederland, waar jij het beste cryptomunten kunt kopen en waar je ze het beste kunt bewaren. Laten we snel beginnen!

Hoeveel mensen beleggen in Nederland?

Vaak vragen mensen zich af hoeveel mensen ook een bepaald iets doen. Ik hoor je namelijk al denken: hoeveel mensen zijn er in Nederland die beleggen? Als namelijk enorm veel mensen dit doen, en er ook nog eens succesvol in zijn, is de kans groter dat jijzelf ook gaat beginnen.


Het zal je misschien verbazen, maar het aantal mensen dat belegt in Nederland is vrij hoog. Natuurlijk zullen sommigen dit wat intensiever doen dan anderen. Er is namelijk ook een grote groep die gewoon voor de lol een bedrag inlegt. Maar volgens officiële cijfers zijn er in totaal bijna twee miljoen huishoudens die beleggen. Dat is natuurlijk enorm veel. In 2021 is het aantal met 12 procent gestegen. Dat komt mede door de crypto en de behoefte om snel ergens rendement vandaan te halen. Het komt erop neer dat één op de vijf huishoudens in Nederland belegt.

Hoe kan ik crypto kopen in Nederland?

Allemaal leuk en aardig dat beleggen natuurlijk, maar hoe kan je crypto kopen in Nederland? Velen denken dat dit vrij lastig is, maar gelukkig valt het allemaal reuze mee. Dat zul je ook ontdekken in het stappenplan hieronder.

1.  Wil je crypto kopen in Nederland? Dan moet je ten eerste een account aanmaken bij een exchange (online handelsplatform voor het kopen en verkopen van crypto). In dit stappenplan zullen we gaan kijken naar Bitvavo, de goedkoopste en meest betrouwbare exchange van Nederland. Je navigeert er naar de website en vervolgens klik je op aanmelden. Daar vul je de benodigde gegevens in.

Bitvavo registeren. Met welkomstbonus

Open hier je gratis Bitvavo account

2. De tweede stap is het verifiëren van het zojuist aangemaakte account. Deze stappen zullen zich vanzelf wijzen. Houd in elk geval een geldig identiteitsbewijs bij de hand, want deze zul je moeten uploaden.

Verificatie document kiezen Bitvavo

3. Als de verificatie van het account klaar is, is deze direct gereed voor gebruik. Je kunt nu nog geen crypto kopen, want je moet het saldo op je account nog opwaarderen. Dit is eenvoudig te doen via verschillende methoden, waaronder iDEAL. Kies een bedrag dat je wilt gaan beleggen en een gewenste betaalmethode. Volg daarna de benodigde stappen om de betaling af te ronden; deze wijzen zich vanzelf.

Tegoed storten bij Bitvavo

4. Om te beginnen met crypto in Nederland, is de volgende stap een logische. Na het storten van geld, navigeer je naar het aanbod en kiese je een cryptomunt om te kopen. Het aanbod is groot en dus kan de keuze best lastig zijn. Daarnaast is het ook niet aan te raden om zomaar een cryptomunt te kopen. Het is belangrijk om vooraf altijd wat onderzoek te doen voordat je ergens instapt. Wil je zelf liever geen onderzoek doen, dan kan je gebruikmaken van crypto signals.

Bitvavo aanbod. Ruim 175 cryptomunten. Waaronder BTC en ETH

5. Heb je uiteindelijk een cryptomunt kunnen kiezen, dan is het tijd om deze te kopen. Bij je dashboard op Bitvavo scrol je naar beneden, waar je het aanbod te zien krijgt. Daar selecteer je de gewenste munt en vul je het bedrag in dat je wilt gaan beleggen. Vervolgens rond je de aankoop af en heb je deze munt in je bezit.

Eenvoudig 100 Euro Bitcoin kopen via Bitvavo

Open hier je gratis Bitvavo account

Crypto kopen Nederland: waar crypto bewaren?

Heb je crypto gekocht? Dan moet je ze natuurlijk nog ergens bewaren. Dat kun je doen in een zogeheten wallet. Dit kan je zien als een soort digitale portemonnee, waar het mogelijk is om cryptomunten te bewaren. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar in Nederland. De verschillende opties kan je hieronder vinden.

De eerste optie is ook direct de makkelijkste: een exchange wallet. Hiervoor hoef je namelijk zelf niks te doen als je al een account hebt op een exchange. Koop je bijvoorbeeld cryptomunten bij Bitvavo, dan zullen deze automatisch terechtkomen in jouw Bitvavo wallet. Over het algemeen is deze optie veilig, maar de veiligheid ligt niet in jouw handen. Wil je zelf die verantwoordelijkheid hebben, dan is een andere optie beter.

Hardware wallet van Ledger (meest veilige optie)

Bekijk hier de ledger hardware wallets

Denk bijvoorbeeld aan een hardware wallet. Dit kan je zien als een USB-apparaatje waarop je jouw cryptomunten kunt bewaren. Deze zijn in Nederland gewoon verkrijgbaar bij webshops als bol.com. Je kunt het een beetje vergelijken met de apparaatjes die soms worden gebruikt bij internetbankieren. Het apparaatje wordt gebruikt om een transactie goed te keuren.

Je kan ook voor een software wallet kiezen. In tegenstelling tot de hardware wallet, is dit niet fysiek, maar digitaal. Het is een programma op je computer. Daardoor is het misschien iets kwetsbaarder, maar heb je over het algemeen wel de veiligheid van je cryptomunten in eigen hand.

Tenslotte is er ook nog de paper wallet. Dit is eigenlijk niets meer dan een papiertje met een code erop waarmee je bij je cryptomunten kunt. Dit is niet online kwetsbaar, maar kan natuurlijk nog wel uit je huis worden gestolen. Het maken van een paper wallet kan best ingewikkeld zijn, dus het is aan te raden om daar een duidelijke tutorial voor te volgen.

Crypto kopen Nederland: waar op letten?

Als je wilt gaan beleggen, zijn er ook in Nederland een aantal zaken om rekening mee te houden. Wat deze zijn? Dat lees je hieronder.

  • De Nederlandse Overheid is net als veel andere overheden druk bezig met mogelijkheden voor onderzoek op de blockchain. Daarom kan het voorkomen dat er bepaalde regelgeving komt ten nadele van cryptokoersen. China deed dit al eens, wat leidde tot een koersdaling.
  • Het is in Nederland noodzakelijk om je cryptomunten aan te geven bij de Belastingdienst. Cryptomunten die je privé houdt, worden belast volgens box 3. Bij het doen van aangifte, neem je de waarde van de munten op 1 januari van het jaar van de aangifte.
  • Dan over het beleggen zelf: het is belangrijk om niet te handelen vanuit emotie. Als er een flinke koersdaling is, is het bijvoorbeeld vaak verstandig om even af te wachten en niet in paniek te verkopen. Dit is een fout die veel mensen begaan.
  • Zorg er ook voor dat je je niet als complete beginner aan de wereld van crypto waagt. Het kan soms best ingewikkeld zijn, dus het kan nooit kwaad om je even in te lezen of bijvoorbeeld een cursus te volgen.
  • Tenslotte kun je ervoor kiezen om je risico te spreiden. Dat wil zeggen: niet al je geld in één cryptomunt beleggen. Koop meerdere cryptomunten en spreid op die manier je risico.

Waarom beleggen?

Misschien heb jij nog twijfels om te beginnen met investeren in cryptomunten. Dat is ook goed te begrijpen, puur omdat het voor velen toch een grote stap is om te zetten. Echter, de meeste van deze twijfels zijn nergens voor nodig! Ook als je Bitcoin wilt kopen in Nederland: gewoon doen! Doe dit met een bedrag dat voor jou goed voelt. Niet te weinig en niet te veel. Hoe dan ook, hieronder kun je enkele redenen vinden waarom het een goed idee is om te beleggen.

  • De eerste reden is misschien ook wel direct de belangrijkste. Ga je beleggen, dan beleg je niet alleen in jouw toekomst, maar je belegt met je crypto ook in de toekomst van de maatschappij. Experts zijn het er namelijk over eens dat cryptomunten en alles daaromheen een steeds grotere rol gaan innemen in ons dagelijks leven.
  • Met beleggen bouw je voor jezelf een extra zakcentje voor later op. Ga je investeren in crypto, dan is het ook mogelijk om op de korte termijn al een leuk rendement te behalen.
  • Waarom beleggen? Simpel! Vrijwel iedereen die dat kan spaart, maar met beleggen heb je kans op een hoger rendement. Vaak is het verstandig om zowel te sparen als te beleggen. Als je die mogelijkheid hebt natuurlijk.

Beginnen met investeren in Bitcoin en cryptocurrencies? 

Om in Bitcoin te investeren heb je een account nodig bij een crypto exchange. Dit is een platform waar je Bitcoin kan kopen, verkopen en bewaren. De grootste en veiligste crypto exchange van Nederland is Bitvavo.


Ik maak zelf al 3 jaar gebruik van Bitvavo en ik raad het platform zeker aan. 

Een account aanmaken is gratis en binnen een paar minuutjes gedaan. Daarna kan je veilig Bitcoin kopen, verkopen en bewaren.

Nog geen account bij Bitvavo? Open hier je gratis account. 

Conclusie

Je bent inmiddels alweer aan het einde gekomen van dit artikel. Je hebt hierin kunnen lezen over crypto kopen in Nederland. Zo hebben we gekeken naar hoeveel mensen er beleggen in ons land, hoe je crypto kunt kopen, waar je op moet letten en waarom je zou beleggen.

Hopelijk is alles een beetje duidelijk gemaakt over dit onderwerp door middel van dit artikel. Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt en tot het volgende blogbericht!


Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen