Belasting crypto

Als Nederlander zal je ongetwijfeld wel weten dat er geen ontkomen is aan het betalen van belasting. Ook al ben je misschien nog te jong, ook dan betaal je al belasting in de vorm van BTW. Belasting betalen is natuurlijk niet leuk, maar wel is het gewoon verplicht. Daarnaast zijn er steeds meer mensen investeren in cryptomunten, maar zijn ze vaak onwetend omtrent de regelgeving qua belasting crypto. Moet je hierover wel of geen belasting betalen? En zo ja, hoeveel dan? Dit en meer ontdek jij in dit artikel dus laten we snel beginnen!

Moet ik belasting betalen over crypto?

We kunnen er lang omheen draaien, maar je moet inderdaad belasting betalen over cryptomunten. Niet leuk uiteraard, maar wel noodzakelijk. Als jij cryptomunten in jouw bezit hebt en je geeft deze niet aan bij de Belastingdienst, is de kans groot dat dit zal worden gezien als ‘verhuld’ vermogen. Normaal gesproken levert dit een fikse boete op. Geef je cryptomunten dus aan bij het doen van aangifte, om dit soort problemen te voorkomen.

Goed om te weten is dat er steeds meer overheden bezig zijn met regelgeving, waaronder de Europese Unie. Dit zal invloed gaan hebben op de belasting. Crypto was een onbekend fenomeen, maar inmiddels heeft vrijwel iedereen er al weet van en vandaar ook de regels.

Er ligt bij de EU bijvoorbeeld een wetsvoorstel, waarin strengere regulering rondom digitale currencies wordt vermeld. Het gaat dan vooral om transacties en anonieme wallets. Ook zal hoogstwaarschijnlijk zo zijn dat in de toekomst jouw bezit van crypto al wordt vermeld op de vooraf ingevulde belastingaangifte.

Belasting betalen over crypto is dus al een ‘must’ en door strengere regels lijkt het onwaarschijnlijk dat je in de toekomst weg kan komen met het niet opgeven van crypto bij de belasting.

belasting betalen over crypto

Hoe werkt belasting betalen over crypto?

In Nederland wordt het bezitten van cryptomunten gezien als eigen vermogen. Dat wil zeggen, dat je de waarde van de cryptomunten in jouw bezit optelt bij de rest van het eigen vermogen. Met eigen vermogen wordt bedoeld: de waarde van je bezittingen minus je schulden.

Maar dan vraag jij je misschien nog af: hoe werkt het belasting betalen over crypto nu precies? In elk geval weet je dat je het aan moet geven bij het eigen vermogen bij het doen van aangifte. Aan de andere kant weet je ook dat Bitcoins en andere cryptomunten in principe geen vaste waarde hebben, vanwege de koers die continu in beweging is. Dus dat roept de vraag op: welke waarde moet ik geven aan mijn cryptomunten?

Om dit probleem op te lossen, kijk je naar de waarde van de desbetreffende cryptomunt op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Deze datum moet je ook aanhouden als het gaat om het aantal cryptomunten dat je in het bezit hebt. Ga je aangifte doen voor het jaar 2022, houd je dus 1 januari 2022 aan. Soms kan je dit lastig terugvinden, dus daarom deze belangrijke tip: maak altijd op de eerste van januari een screenshotje van jouw portfolio. Dit maakt het doen van aangifte bij de belasting alweer wat makkelijker.

Een andere tip: je kan altijd naar de historische prijs kijken van 1 januari, en hier de laagste prijs pakken. Dit kan weer een klein voordeeltje opleveren.

Hoeveel belasting over crypto betalen?

Je weet nu dat je belasting moet betalen over crypto, maar dan is het nu nog de vraag: hoeveel precies?

Hoeveel belasting je betaalt, is afhankelijk van jouw situatie. Zoals je misschien wel weet, werkt de Belastingdienst met verschillende schijven. Het bedrag dat je aan belasting betaalt, is dus afhankelijk van in welke schijf jij valt. Het eigen vermogen is hier van invloed op.

Ben jij iemand die gewoon af en toe wat geld in cryptomunten stopt en deze cryptocoins behoudt, en ben jij dus geen trader? Dan val je in box 3. Het is ook even goed om jouw heffingsvrije vermogen te checken dat geldt voor deze box.

Het is slechts in enkele gevallen zo, dat de Belastingdienst inkomsten uit crypto ziet als inkomsten uit een onderneming. In dat geval zullen de cryptomunten worden belast vanuit box 1.

Ook rondom het minen van crypto bestaat weer een andere procedure. De inkomsten die je hieruit vergaard, zullen ook onder box 1 vallen. De Belastingdienst geeft hierbij de toelichting dat het voordeel van miners sowieso niet zo hoog zal zijn, vanwege de hoge kosten die ze maken. Verder speelt het een rol dat je maar een beperkt aantal cryptomunten per dag kunt minen. Wanneer je cryptominer bent, hoef je het alleen aan te geven wanneer je opbrengsten hoger zijn dan de gemaakte kosten.

belasting over crypto

Crypto niet opgeven bij de Belasting

Crypto niet opgeven bij de belasting? Dat is helaas geen optie. Te allen tijde dien je dit aan te geven binnen het eigen vermogen op de belastingaangifte. Mocht de Belastingdienst er achter komen dat je de Bitcoins niet hebt opgegeven bij het doen van aangifte, kan je daar later problemen mee krijgen. Je hebt eerder in dit artikel al kunnen lezen dat de Belastingdienst dit kan gaan zien als ‘verhuld vermogen’. Hier staan fikse boetes op.

Crypto investeringen: waar nog meer op letten?

Naast dat je moet letten op het aangeven van cryptocurrencies bij de Belastingdienst, zijn er nog een aantal andere dingen waar je op moet letten wanneer je wilt gaan investeren in crypto. Denk dan aan de risico’s, die je hieronder overzichtelijk terug kunt vinden:

  • Cryptomunten hebben geen vaste waarde. De kans is groot dat de koers flink schommelt. Hierdoor bestaat het risico dat je een (groot) deel van je inzet verliest.
  • Verder heb je ook geen wettelijke bescherming bij het investeren in cryptomunten. Mocht er onverhoopt iets misgaan bij een transactie, dan ben je het bedrag waar het bij de desbetreffende transactie om gaat kwijt.
  • Er is bij cryptomunten ook geen onderliggende waarde. Koop je een aandeel, word je mede-eigenaar van een bedrijf. Bij cryptomunten is dat niet zo. Om die reden spreken economen vaak van ‘speculeren’ met cryptomunten in plaats van investeren.
  • Tenslotte is het een ingewikkeld onderwerp. Beginners zullen het vrij lastig vinden om te beginnen met investeren in crypto. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen en te leren door middel van bijvoorbeeld een cursus of boek.

Beleggen in crypto

Inmiddels heb je het één en ander aan informatie ontvangen als het gaat om belasting over crypto. Het is wel essentieel om te weten namelijk, als je wilt gaan starten met crypto. Het betalen van belasting is echter geen reden om je ervan te laten weerhouden om te beginnen met investeren in crypto. Dit kan je alsnog gewoon een leuk rendement opleveren.

Wil je starten met crypto, dan begin je met het aanmaken van een account bij Bitvavo, het meest betrouwbare cryptoplatform van Nederland. Bij het aanmaken van jouw account vul je persoonlijke gegevens in.

Daarna doorloop je een aantal stappen om je account te verifiëren. Je zult onder andere een foto van een ID-bewijs moeten uploaden en een selfie maken. Over het algemeen wijzen de verificatiestappen zich vanzelf.

Na het afronden van de verificatie is jouw account gereed voor gebruik. Nu kan je geld op jouw account zetten met de door jou gewenste betaalmethode. Bij Bitvavo is dit heel eenvoudig te doen door middel van iDEAL. Heb je geld gestort? Dan kan je direct beginnen met beleggen in crypto.

Conclusie

Je bent alweer aan het einde gekomen van dit blogbericht. We hebben in dit artikel gekeken naar belasting over crypto en als het goed is weet je nu onder andere dat dit moet en hoeveel je moet betalen.

Verder ben je ook op de hoogte gebracht van andere dingen waar je op moet letten bij het investeren in crypto op het gebied van risico’s. Hopelijk ben jij voldoende geïnformeerd als het gaat om belasting betalen over crypto en dan zie ik je graag weer bij het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen