Wat is Bitcoin?

Pak hem beet 10 jaar geleden had vrijwel niemand zich dit voor kunnen stellen. De enorme groei, de grote mogelijkheden en het ontstaan van een heel nieuw financieel systeem. Ik heb het dan natuurlijk over cryptocurrencies. De schuldige van deze groei; de Bitcoin. Deze cryptomunt is namelijk de grondlegger van vrijwel alles wat er nu is binnen de cryptowereld. Het is daarom zeker een ‘must’ om te weten wat Bitcoin precies is als je actief bent in de wereld van crypto, of als je hierover gewoon wat bij wilt leren. Dan ben je hier aan het juiste adres, want we gaan in dit artikel namelijk kijken naar de vraag wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin?

Laten we bij het begin beginnen en een antwoord geven op de vraag wat Bitcoin eigenlijk precies is. De kans is erg groot dat je er wel eens van hebt gehoord, maar toch zijn er alsnog veel mensen die je het antwoord schuldig moeten blijven wanneer je vraagt wat het exact is. Mocht je één van deze personen zijn, kan je hieronder een uitleg vinden.

Bitcoin

In 2008 kregen we te maken met een financiële crisis. Het vertrouwen in banken werd steeds minder en daarom ontstond de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel, los van het huidige financiële systeem. Daarvoor was Bitcoin bedoeld. Dit was het antwoord op de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel.

In principe is het een digitale vorm van cash geld. Er kan een transactie gedaan worden tussen twee partijen, zonder dat er een derde partij nodig is zoals een bank. Het systeem is dus gedecentraliseerd, wat mede mogelijk wordt gemaakt door de blockchain.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

Dat Bitcoin zo populair is geworden, is natuurlijk niet zomaar een geval van toeval. De introductie ervan heeft de basis gelegd voor een nieuwe digitale wereld. Er zijn dus veel voordelen dat bitcoin kan bieden. Een overzicht van enkele voordelen kan je hieronder vinden.

  • Bitcoin is het meest open financiële systeem tot nu toe. Ook zonder banksysteem kan je op ieder gewenst moment betalen met Bitcoin.
  • Betalen met Bitcoin is enorm snel en gemakkelijk. Het maakt niet uit of degene waarmee je de transactie uitvoert zich bevindt aan de andere kant van de wereld, of dat het je buurman is. Een snelle afhandeling is gegarandeerd.
  • Bitcoin is gedecentraliseerd. Voor het doen van een transactie is er geen tussenkomst van een derde partij nodig.
  • Alle transacties die gedaan worden zijn volledig anoniem.
  • Een ongekend hoge waarde is niet uitgesloten. De waarde van Bitcoin is al eerder door het dak gegaan en de verwachting is dat dit misschien nog wel meerdere keren gaat gebeuren.

De koers van Bitcoin

Dat Bitcoin een interessante optie is om in te investeren, is waarschijnlijk al wel duidelijk inmiddels. Om dit nog even wat kracht bij te zetten, zullen we hieronder kijken naar enkele gegevens over de koers van de Bitcoin.

Koersgeschiedenis

Voor de eerste gegevens van de Bitcoin koers moeten we helemaal terug naar 2009; het introductiejaar van de cryptomunt. Geen verrassing dat de munt toen een waarde had van $0. In 2009 werd ook de eerste wisselkoers gepubliceerd. De koers bereikte toen een punt van $0.000764. Deze prijs werd berekend op basis van de stroomkosten voor het minen van een Bitcoin.

In 2010 werd het eerste product gekocht met Bitcoin. Een Amerikaan kocht voor 10.000 Bitcoins twee pizza’s. Bitcoin bleef in dit jaar doorgroeien en bereikte op het hoogtepunt een waarde van $0.36.

2011 en 2012 staan in het teken van hacks en de eerste halving day. De koers schommelt dus flink in deze periode. Aan het einde van 2012 stond de waarde van Bitcoin op ongeveer $13.50. De waarde is dus meerdere malen over de kop gegaan.

Bitcoin up

2013 was een bewogen jaar voor Bitcoin. Weer steeg de waarde flink en er werd in dit jaar een piek bereikt van $1242. Ook is dit het jaar dat er voor het eerst wordt gediscussieerd over de Bitcoin in de Amerikaanse Senaat. China verbiedt op zijn beurt financiële instituties om de cryptomunt te gebruiken waardoor het jaar met een daling eindigt op zo’n $840.

2014 is een slecht jaar voor de Bitcoin. De grootste exchange gaat failliet en de Chinese overheid legt extra beperkingen op. Deze factoren zorgen er mede voor dat de Bitcoin waarde tot onder de $200 zakt. Het jaar 2015 verloopt ook moeizaam, hoewel er wel kleine tekenen zijn van herstel.

2016 is een beter jaar. De waarde stijgt weer en niet zo’n klein beetje ook. In 2017 zet de stijging zich door, mede doordat Japan Bitcoin als wettig betaalmiddel verklaart. Aan het eind van 2017 zit de waarde van de cryptomunt maar liefst tegen de $14.500 aan.

In 2018 ging het weer een stuk minder en zakte de waarde enorm. Deze daling zette zich in 2019 voort en zakte zelfs even onder de $3500. Hierna brak een periode van flinke fluctuatie aan. De koers daalde flink, maar steeg daarna ook weer flink.

In 2020 was er een stabiele lijn van stijging te zien. Aan het einde van dit jaar was de waarde zeker een aantal keer over de kop gegaan en stond deze op ongeveer $29.000. In november van 2021 werd het voorlopige hoogtepunt bereikt op maar liefst iets meer dan $61.000. Hierna zette de koers wel weer een daling in en aan het einde van dit jaar ligt de Bitcoin waarde op rond de $43.000.

Waar kan ik Bitcoin kopen?

Inmiddels heb je alweer redelijk wat informatie gelezen over Bitcoin. Je hebt dus onder andere kunnen zien dat de prijs enorm volatiel is en hier kan je dus als investeerder op inspelen. Koop en verkoop je op de goede momenten, dan kun je flink wat graantjes meepikken. Maar waar kan je Bitcoin kopen?

Bitcoin koop je op een exchange. Dit is een platform waarop je cryptomunten kunt kopen en verkopen. Er zijn vele exchanges en ze bieden vrijwel allemaal Bitcoin aan. De goedkoopste en meest betrouwbare.

Hoe kan ik Bitcoin kopen?

Nu je weet waar je Bitcoin kunt kopen, is het tijd om een blik te werpen hoe je dit kunt doen. Dat kan je vinden in onderstaand stappenplan. Voor dit stappenplan is Bitvavo aangehouden.

Stap 1: account maken

De eerste stap is het maken van een account. Je navigeert simpelweg naar de website van Bitvavo en klikt op ‘aanmelden’. Hier kan je vervolgens je gegevens invullen. Zorg ervoor dat deze kloppen.

Stap 2: account verifiëren

Na het invullen van je gegevens is het nodig om enkele stappen te volgen voor verificatie. Hierdoor kan de veiligheid worden gegarandeerd. De stappen van het verificatieproces zullen zichzelf wijzen, maar het is in elk geval nodig om een geldig ID-bewijs te uploaden.

Stap 3: geld storten

Nadat jouw account is geverifieerd, kan je geld gaan storten. Bij Bitvavo doe je dit eenvoudig met iDEAL. Je kiest een bedrag dat jij op je account wilt storten en volgt de benodigde stappen. Dit proces is eenvoudig en dus zo klaar.

Stap 4: Bitcoin kopen

Heb je geld gestort, dan kan je Bitcoin gaan kopen. Hiervoor navigeer je naar het aanbod van Bitvavo en klik je op Bitcoin. Vervolgens kies je een bedrag dat je in Bitcoin wilt gaan investeren en rond je de aankoop af. Je hebt nu Bitcoins in je bezit. Zorg ervoor dat je deze veilig bewaart.

Ben ik niet te laat met investeren?

Omdat er tegenwoordig zoveel te horen is over Bitcoin, zijn er veel mensen die denken dat ze te laat zijn met investeren. Dit is echter ten onrechte, want je bent zeker nog niet te laat!

In de koersgeschiedenis hebben we namelijk kunnen zien dat de koers ook zomaar flink kan dalen. Dit kan worden gezien als een mogelijkheid, aangezien de Bitcoin koers zich ook altijd weer heeft hersteld en zelfs een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. Ook zijn de verwachtingen voor de toekomst enorm positief en zijn meerdere experts het erover eens dat de waarde wel een keer de $100.000 zou kunnen doorbreken.

Voordat je besluit om te gaan investeren, is het wel aan te raden om het één en ander bij te leren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van een boek. Op die manier bouw je wat meer zekerheid in bij je investeringen.

Conclusie

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel waarin we het hebben gehad over de Bitcoin. Je hebt allerlei informatie gelezen. Je bent als het goed is nu op de hoogte van wat Bitcoin is, wat de voordelen zijn, de koersgeschiedenis en waar en hoe je de cryptomunt kunt kopen.

Bitcoin heeft dus een enorme ontwikkeling meegemaakt en het lijkt nog lang niet klaar te zijn. Het is dan ook zeker nog altijd een goed optie om in te investeren.

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel en de informatie gevonden waar je naar op zoek was. Bedankt voor het lezen en ik hoop tot het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen