Smart contracts blockchain

Alles wat je moet weten over smart contracts en de blockchain!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Je zult inmiddels weten dat de wereld van crypto uit meer bestaat dan alleen de digitale valuta zoals Bitcoin. Het bestaat namelijk uit veel meer en dat wil zeggen dat je wel eens te maken krijgt met lastige termen, zoals smart contracts blockchain, het onderwerp dat in dit artikel centraal zal staan. Daarnaast zullen meerdere termen worden behandeld, die jou zullen helpen om de cryptowereld beter te begrijpen.

Dankzij de ontwikkeling van de cryptocurrencies zijn er enorm veel werelden opengegaan die het digitaliseren en vereenvoudigen van processen bijvoorbeeld een stuk makkelijker maken. Er zijn enorm veel projecten in ontwikkeling en de verwachting is dan ook dat een redelijk aantal van deze projecten een grotere rol zullen gaan spelen in ons dagelijks leven.

Inhoudsopgave

Wat zijn smart contracts?

Laten we beginnen bij smart contracts. Iedereen zal zo ongeveer wel weten wat een contract is. Een smart contract zou je daarmee kunnen verbinden, maar toch is het iets heel anders.

Smart contracts zou je kunnen zien als digitale protocollen. Deze zorgen ervoor dat een contract automatisch zal worden uitgevoerd, wanneer de criteria worden behaald die overeengekomen waren in het contract.

Waarom is dit zo handig? Simpel, het afhandelen van transacties wordt zo een stuk eenvoudiger. Dankzij smart contracts is het mogelijk om een transactie af te wikkelen zonder dat hiervoor een derde partij nodig is die het moet verifiëren bijvoorbeeld. Daarnaast bieden smart contracts nog meer voordelen, zoals een hogere mate van veiligheid.

Verder kan je ook op de kosten besparen dankzij smart contracts. Dat komt omdat je bijvoorbeeld geen notaris nodig hebt.

Je ziet in ieder geval dat gedecentraliseerde netwerken enorme mogelijkheden bieden, en dan hebben we het nu alleen nog maar over smart contracts.

Om nog een wat beter beeld te krijgen van wat smart contracts precies zijn, staat hieronder een voorbeeld weergegeven:

Je maakt een afspraak met je zoontje dat hij een bepaald bedrag aan bitcoins krijgt op zijn rekening wanneer hij slaagt voor zijn rijbewijs. Met een smart contract kan je ervoor zorgen dat deze transactie automatisch gedaan wordt als je zoontje daadwerkelijk zijn rijbewijs heeft gehaald. Het gaat dan automatisch en je hoeft er verder niks meer aan te doen.

Smart contracts op de blockchain

De smart contracts worden uitgevoerd op de blockchain. De blockchain maakt het mogelijk om op een veilige manier transacties tussen twee partijen te faciliteren. Het wordt gezien als misschien wel de belangrijkste uitvinding sinds het internet.

Iedereen die actief is op de blockchain heeft toegang tot alle overeenkomsten. Alle transacties worden aan de blockchain geregen. Doordat iedereen de toegang heeft, is het eenvoudig om frauduleuze transacties op de sporen. Dit valt namelijk erg snel op. Hierdoor kan de veiligheid gegarandeerd worden, waardoor de blockchain gezien kan worden als een veiliger alternatief voor het internet. Smart contracts blockchain zijn dan dus ook over het algemeen erg veilig.

nft crypto

De afkorting nft staat voor non-fungible token, oftewel een niet-vervangbaar token. Je zou dit kunnen zien als een soort koppeling op een blockchain van een account aan een niet-uitwisselbaar digitaal item via een smart contract. Eigenlijk is het dus een soort eigendomscertificaat.

Het is mogelijk om een nft crypto te plaatsen op verschillende grote blockchains. Denk dan bijvoorbeeld aan de blockchain van Ethereum en Cardano. Nft’s kunnen van essentieel belang zijn voor smart contracts blockchain.

Wat is DeFi?

De volgende term die ook belangrijk is om een beetje te begrijpen, is DeFi. Wederom een term die velen vreemd in de oren zal klinken, dus hieronder zal een zo simpel mogelijke uitleg volgen om jou een zo goed mogelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: wat is DeFi?

DeFi is net als nft wederom een afkorting. DeFi staat namelijk voor Decentralized Finance. In het Nederlands kan je het vertalen naar gedecentraliseerde financiering. De kans bestaat dat je ook hieruit nog niet wijzer bent geworden, dus laten we nog wat verder de diepte in gaan.

DeFi kan je zien als een beweging. Deze beweging gebruikt blockchains en andere gedecentraliseerde netwerken om traditionele financiële producten om te zetten in transparante protocollen die zonder tussenpersonen werken.

Wat is daar nu het doel van? Simpel, het creëren van een financieel systeem dat anders is zoals we dat kennen. Het is de bedoeling dat dit financiële systeem voor iedereen openstaat en dat de mate van behoefte aan vertrouwen minimaal nodig is.

Een bekende uitspraak in de wereld van crypto is: vertrouw niet, maar verifieer. Dankzij de blockchains hoef je niet te vertrouwen, maar kan je alles gewoon zelf eenvoudig verifiëren. DeFi en smart contracts hangen samen.

Cardano blockchain

Misschien heb je al wel eens gehoord van de cryptocurrency Cardano. In potentie kan deze namelijk heel groot worden. Ze willen de concurrentie aangaan met Ethereum, één van de grootste cryptonetwerken en de kans is aanwezig dat ze deze strijd gaan winnen.

Alles wat Ethereum kan, probeert Cardano beter te maken en zelfs nog meer toe te voegen. Het project is nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dan ook dat de waarde van de cryptomunt zal gaan stijgen als het project wat meer voet aan de grond krijgt. Een interessante optie is het dus om op Bitvavo te investeren in Cardano.

De blockchain van Cardano is er dan ook op gericht om op termijn groter te worden dan die van Ethereum. Zoals gezegd is dat dus goed mogelijk, gezien het groeiende aantal mensen dat gebruik maakt van de Cardano blockchain door middel van bijvoorbeeld het uitvoeren van smart contracts.

Haal meer uit jouw investeringen met signals

Een beginner zal zeker niet altijd succesvol zijn in de cryptowereld. Dat komt omdat het vaak onvoorspelbaar is en het van belang is om toch wel enige kennis van zaken te hebben. Gelukkig zijn er ook voor beginners handige hulpmiddelen die je kunnen helpen om tóch het onderste uit de kan te halen en geld te verdienen met crypto.

Crypto signals zijn misschien wel het handigste hulpmiddel. Dit zijn signalen die jij ontvangt over ontwikkelingen van de koers van experts. Bij deze crypto signals krijg je iedere dag analyses van bepaalde koersen, waardoor je zelf geen onderzoek hoeft te doen. Dat scheelt natuurlijk erg veel tijd! Verder kan je ook een analyse aanvragen over een bepaalde cryptomunt die jij interessant vindt. Het grote voordeel is dat je deze signals gewoon op je telefoon, laptop of tablet kunt ontvangen. Je hoeft dan dus niet de gehele dag achter je scherm te zitten om de signalen en de koersen in de gaten te houden.

Crypto cursus

Uiteraard kan het ook zo zijn dat je liever niet afhankelijk bent van de signalen van anderen en zelf ook onderzoek kunt doen. Het is als beginner niet eenvoudig om zomaar onder de knie te krijgen en daarom is het aan te raden om een cursus te gaan volgen.

Het nadeel van een cursus is dat het vaak relatief veel geld kan kosten. Gelukkig hoeft dat niet altijd het geval te zijn bij een goede training. Deze Crypto Masterclass is namelijk helemaal gratis.

Conclusie

Na veel informatie zijn we nu dan toch weer aan het einde gekomen van dit artikel. We hebben meerdere lastige termen behandeld, zoals smart contracts blockchain, nft crypto en DeFi. Hopelijk heb jij wat gehad aan dit artikel en hopelijk heb je bovenal iets geleerd! Verder hoop ik je natuurlijk weer terug te zien bij het volgende blogbericht.

Bitvavo

Mijn favoriete Nederlandse crypto exchange

Handel, koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij het grootste en goedkoopste cryptocurrency handelsplatform van Nederland.

Meer info over Bitvavo

Nu met een tijdelijke welkomstbonus t.v.w. 1000 euro commissie vrij handelen in de eerste week.

Let op: deze bonus is alleen geldig via de knop hierboven of via de linkjes in de tekst. Je kunt deze ook delen met je familie of vrienden.

Veel gestelde vragen over Bitvavo (FAQ)

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een zogeheten exchange. Dit is een soort online handelsplatform waar je crypto op kunt kopen en verkopen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om op Bitvavo jouw gekochte cryptomunten te bewaren.

Waarom Bitvavo?

Bitvavo is één van de vele exchanges. Veel van deze exchanges zijn internationaal, ook Bitvavo. Echter is het verschil dat Bitvavo in Nederland gevestigd is.

Dit wil zeggen dat Bitvavo Nederlanders een aantal belangrijke voordelen kan bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betalen met iDEAL. Dit is op de meeste exchanges niet mogelijk. Ook is de support beschikbaar in het Nederlands, wat erg handig is als jij hulp nodig hebt.

Daarnaast zijn ook de transactiekosten bij Bitvavo relatief laag wanneer je dit vergelijkt met andere exchanges.

Bitvavo wordt gezien als één van de meest betrouwbare exchanges die er zijn. Dit kan worden geconcludeerd wanneer je kijkt naar ervaringen van gebruikers.

Hoe werkt Bitvavo?

Bitvavo is erg gebruiksvriendelijk. Dat wil zeggen dat de exchange erg makkelijk is in gebruik. Je maakt eenvoudig een account aan door het invullen van wat gegevens en dit account verifieer je vervolgens.

Daarna kan je eenvoudig geld storten op je account en met deze balans heb je vervolgens de mogelijkheid om crypto te kopen.

Wil je graag aan de slag met Bitvavo, klik dan hier en ontvang een welkomstbonus t.w.v. €1000 commissievrij handelen.

Lars Provoost
Welkom op mijn blog! Heb je interesse in Bitcoin of andere crypto? Dan ben je hier aan het juiste adres. Mijn naam is Lars Provoost en ik ben al enkele jaren actief in de wondere wereld van de Bitcoin. Met veel plezier deel ik mijn kennis over Bitcoin en crypto met jou. Elke week kun je op mijn website een nieuwe crypto blog verwachten, ook maak ik daar gelijk een leuke Youtube-video bij. Zo kan je dus zowel lezend als luisterend genieten van mijn waardevolle content over Bitcoin en andere crypto. Naast het onderhouden van mijn website haal ik ook veel plezier uit lekker wandelen, fietsten, lezen en banen zwemmen. Dit doe ik dan ook volop 😀

Disclaimer:

Ikzelf ben geen financieel adviseur. Om deze reden kan en mag ik geen financieel advies geven. Dit artikel bevat dan ook helemaal geen advies, maar gewoon mijn kijk op de zaken. Je hoeft hier niet mee akkoord te zijn en je moet zeker niet alles doen zoals ik dat zou doen. Doe steeds je eigen onderzoek. Beleggen brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Het is mogelijk dat je jouw hele inleg verliest.

Meer lezen over crypto?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *