Hoe oud moet je zijn voor crypto?
24 april 2022 

Hoe oud moet je zijn voor crypto?

Cryptomunten hebben de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt. Vrijwel iedereen heeft er inmiddels van gehoord, en dat heeft ertoe geleid dat steeds meer mensen zijn gaan investeren in cryptomunten. Niet gek, gezien de enorme potentie voor de toekomst. Er kleven echter ook (grote) risico’s aan vast. Daarom is het een logisch gevolg dat minderjarigen hiertegen worden beschermd, net zoals dat bijvoorbeeld het geval is met alcohol. Die leeftijd ligt op 18. Maar: hoe oud moet je zijn voor crypto? Dat ga je ontdekken in dit artikel.

Hoe oud moet je zijn om Bitcoins te kopen?

Je zult ongetwijfeld weten dat je voor bepaalde dingen een minimale leeftijd moet hebben. Ook bij het kopen van crypto is dat het geval. Vraag jij je af hoe oud je precies moet zijn voor crypto? Dan kan je hieronder het antwoord vinden.

De minimale leeftijd die je moet hebben voor crypto, ligt lager dan je misschien zou denken. Vanaf 13 jaar is het namelijk al mogelijk om cryptomunten te kopen. Zo jong al? Jazeker. Voor het gebruik van cryptomunten bestaat er zelfs geen minimumleeftijd. Voor het kopen ervan moet je dus minimaal 13 zijn. Deze leeftijd wordt gehanteerd op veel exchanges (platform waar je crypto kunt kopen).


Maar: als je nog geen 18 bent en je wil cryptomunten gaan kopen, dan heb je wel toestemming nodig van je ouders. Het is dan bijvoorbeeld nodig dat zij een formulier invullen, waaruit blijkt dat zij jou toestemming geven tot het kopen van crypto.

In Nederland word je vanaf 18 jaar als volwassene gezien. Vanaf dan mag je dus jouw eigen keuze maken en heb je geen toestemming meer nodig van je ouders om cryptomunten te kunnen kopen en verkopen.

Waarom een minimumleeftijd voor crypto?

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij nog geen 18 bent en graag wilt investeren in cryptomunten. Dan is het erg vervelend als je erachter komt dat er een minimumleeftijd voor is. Maar waarom is dit eigenlijk ingesteld?

Volgens de Nederlandse wet ben je officieel volwassen bij een leeftijd van 18 jaar. Heb je die leeftijd nog niet, dan zijn er een aantal dingen die je niet zelfstandig mag doen, zonder toestemming van de ouders. Zo mag je officieel geen alcohol drinken als je die leeftijd nog niet hebt, of gokken.

Dan is crypto natuurlijk niet te vergelijken met deze dingen, maar die wet zorgt er wel voor dat minderjarigen worden beschermd tegen de (grote) risico’s dat investeren in crypto met zich meebrengt.  

Is het verstandig om als minderjarige te beleggen in crypto?

Je hebt dus inmiddels kunnen lezen dat het mogelijk is om te handelen in cryptomunten als minderjarige. Maar dat het kan, wil niet direct zeggen dat het verstandig is om te doen.

De minimumleeftijd om zonder tussenkomst van ouders te kunnen beleggen, is namelijk niet voor niets vastgesteld op 18. Ben je minderjarig en ben je van plan om in crypto te beleggen, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je ouders weten wat je doet en hoe je het doet.

De cryptomarkt brengt namelijk risico’s met zich mee. Er is maar een kleine factor nodig voor een grote verandering, wat ervoor kan zorgen dat je snel geld verliest. Er zijn genoeg verhalen waarbij volwassenen veel geld verliezen, laat staan hoe snel een minderjarige dat zou doen. Daarnaast zijn er ook regelmatig scammers actief op de cryptomarkt. Denk bijvoorbeeld aan pump & dump coins. Minderjarigen zijn daar over het algemeen gevoeliger voor.

Beleggen voor je kind

Als ouder ben je natuurlijk constant bezig met de toekomst van je kind. Het is niet meer dan logisch dat je deze toekomst zo rooskleurig mogelijk wilt maken. Er zijn daarom ouders die ervoor kiezen om niet alleen te sparen voor hun kind, maar ook te beleggen. Er worden dan bijvoorbeeld Bitcoins gekocht, en de winst die daarmee wordt gemaakt, wordt dan op een spaarrekening gezet, of opnieuw belegd. Daarmee is het mogelijk om een leuk bedrag op te bouwen om je kind na te laten.

Je kan het natuurlijk doen vanaf je eigen rekening. Echter, het is de vraag of dit wel zo verstandig is als je zelf ook wilt investeren. Daarom is het meestal een beter idee om een beleggingsrekening te openen voor je kind. Je kan een spaarrekening openen bij een bank waar je de winsten stort, maar je kunt er ook voor kiezen om een account te maken bij een exchange en daar de cryptomunten of fiat valuta te bewaren.


Wil je gaan beleggen voor je kind, dan kan dat erg eenvoudig. Simpelweg houdt het in dat jij de verantwoordelijke bent voor zijn of haar beleggingen tot de 18e verjaardag. Welke stappen je moet nemen, kan je hieronder vinden.

1. De eerste stap die je neemt als je crypto beleggingen wilt doen voor je kind, is het maken van een account bij een exchange. De goedkoopste en meest betrouwbare optie is dan Bitvavo. Daar vul je enkele persoonlijke gegevens in van je kind. Vervolgens dien je het account te verifiëren. Deze stappen zullen zich vanzelf wijzen.

Bitvavo registeren. Met welkomstbonus

Open hier je gratis Bitvavo account

2. Daarna kun je geld gaan storten. Dat kan eenvoudig met onder andere iDEAL. Stort een bedrag waarmee jij wilt gaan investeren voor je kind.

Tegoed storten bij Bitvavo

3. Na het storten van het geld, ga je navigeren naar het aanbod van de exchange. Daar kan je een cryptomunt kiezen om in te investeren. Selecteer een munt en vul het bedrag in dat je wilt gaan beleggen. Rond vervolgens de aankoop af.

Eenvoudig 100 Euro Bitcoin kopen via Bitvavo

4. Je hebt nu belegd in cryptomunten voor je kind. Het is nu belangrijk om de koersen in de gaten te blijven houden en te verkopen op een goed moment. Je kan ervoor kiezen om de gekochte cryptomunten te bewaren in een Bitvavo wallet, of in een externe wallet.

Open hier je gratis Bitvavo account

Beleggen of sparen?

Dit is een vraag die vrij veel wordt gesteld – ook wanneer je het idee hebt om een geldbedrag op te bouwen voor je kind. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van jouw voorkeur. Hieronder kan je enkele verschillen ontdekken.

  • Kies je ervoor om te gaan beleggen, dan is een rendement niet gegarandeerd.
  • Wanneer je gaat sparen, is het rendement vaak niet hoog omdat de rentes zo laag zijn. Met beleggen heb je een grotere kans op een hoger rendement.
  • Als je gaat sparen, heb je de keuze tussen een vaste spaarrente of een variabele. Bij een vaste spaarrente ben je zeker van een bepaald rendement. Die rente is echter vaak erg laag.
  • Tip: het is vaak de beste optie om beide te doen, dus zowel sparen als beleggen. Je bent dan gegarandeerd van een rendement door het sparen. Ga je ook beleggen, dan kan je daarmee met een beetje geluk het rendement verhogen. Je staat dan dus nooit met compleet lege handen.

Beginnen met investeren in Bitcoin en cryptocurrencies? 

Om in Bitcoin te investeren heb je een account nodig bij een crypto exchange. Dit is een platform waar je Bitcoin kan kopen, verkopen en bewaren. De grootste en veiligste crypto exchange van Nederland is Bitvavo.


Ik maak zelf al 3 jaar gebruik van Bitvavo en ik raad het platform zeker aan. 

Een account aanmaken is gratis en binnen een paar minuutjes gedaan. Daarna kan je veilig Bitcoin kopen, verkopen en bewaren.

Nog geen account bij Bitvavo? Open hier je gratis account. 

Conclusie

Je bent alweer aan het einde gekomen van dit artikel. We hebben het hierin gehad over hoe oud je moet zijn voor crypto. Als het goed is, ben je hiervan nu op de hoogte en weet je hoe het zit met de minimale leeftijd in de wereld van crypto. Ook heb je het één en ander kunnen ontdekken over beleggen voor je kind.

Hopelijk heeft dit artikel jou geholpen en heb je kunnen vinden waar je naar op zoek was. Uiteraard hoop ik je weer terug te zien bij het volgende blogbericht, waarin we weer een ander onderwerp behandelen uit de wereld van crypto.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen