Waarom crypto omlaag?

Investeren in crypto wordt steeds populairder, gezien de grote bedragen die er te verdienen zijn. Het klinkt daarom ook ideaal, maar in de praktijk zul je al snel merken dat er eigenlijk maar weinig van waar is.

De koersen van de crypto zijn namelijk erg moeilijk te voorspellen. Het ene moment kan de koers enorm stijgen, om het volgende moment net zo hard weer te zakken. Investeren in crypto brengt dan ook de nodige risico’s met zich mee.

Het is dan ook een moeilijke wereld om te begrijpen. Tegelijkertijd is het dan ook niet zo gek dat het de nodige vragen oproept bij mensen. Iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk begrijpen van crypto om er zelf succesvol in te kunnen investeren.

Er is niet altijd sprake van een stijging en crypto kan ook ineens dalen.

Maar hoe kan dat nu eigenlijk? Waarom gaat de crypto omlaag? Het antwoord op die vraag is na wat uitleg al een stuk beter te begrijpen. In deze blog ga je het antwoord op die vraag ook duidelijk vinden. Lees dus snel verder om het te ontdekken.

Waarom dalen de koersen?

Waarom gaat de crypto omlaag? Die vraag hebben veel mensen, maar het antwoord erop nog niet. Het is eigenlijk vrij simpel te verklaren. De waarde van de crypto, zoals de Bitcoin, wordt bepaald door vraag en aanbod.

Hoe meer vraag er is naar de crypto, hoe hoger de prijs. Zodra de vraag afneemt en het aanbod juist toeneemt, zal de prijs weer gaan dalen. Hierdoor zijn er vaak schommelingen te zien in het verloop van de koers van de crypto. Een daling van cryptomunten is dan ook niet gek.

In sommige gevallen hebben mensen ook een enorme invloed op de koers van een crypto. Zo beïnvloedde Elon Musk door een simpele tweet te sturen de koers van een cryptomunt enorm. De koers van een cryptomunt is dus vrij eenvoudig te beïnvloeden als je een groot bereik hebt.

Crypto omlaag

Mensen met een groot bereik kunnen namelijk eerst zorgen voor een enorme hype rond een crypto, waardoor de koers stijgt, om vervolgens de koers net zo hard weer te laten dalen.

In sommige gevallen kan het gebeuren dat een cryptokoers daalt. Eigenaren van de crypto verkopen dan snel hun crypto om nog enigszins winst te maken. Het gevolg hiervan is dat de koers nog sneller daalt en zelfs tot ongekende dieptepunten kan dalen.

Dit is het geval bij alle cryptomunten en dus niet alleen bij de grote munten zoals Bitcoin en Ethereum. Je moet er dan ook altijd rekening mee houden dat de koers van een cryptomunt ineens enorm kan dalen.

Welke gevolgen hebben de dalingen?

Als de cryptokoersen dalen, dan kan dat enorme gevolgen hebben voor investeerders. Zeker als je een investeerder op de korte termijn bent. Het snel maken van winst zit er dan niet in en je maakt juist alleen maar verlies.

Voor investeerders op de lange termijn heeft het juist minder gevolgen. Zij zijn op zoek naar winst over de lange termijn. Voor die investeerders is het dalen van de cryptokoersen ook minder heftig. Dalingen van cryptomunten horen nu eenmaal bij het verloop van een koers.

Als een koers blijft dalen, dan wordt het op een gegeven moment ook interessant om te gaan investeren in de crypto. Je kan de crypto dan voor weinig geld kopen en zodra de koers weer gaat stijgen bestaat de kans dat je enorme winst gaat maken. Het is bijna onmogelijk dat de koers van een cryptomunt blijft dalen.

Zodra er meer mensen beginnen te investeren, zal de koers ook vanzelf weer gaan stijgen. De vraag neemt dan weer toe en het aanbod af. Het gevolg is, logischerwijs, dat de prijs van de crypto weer gaat stijgen.

Je moet ook zeker niet meteen in paniek raken zodra je ziet dat er een daling is ingezet. Het komt namelijk vaak genoeg voor en je bent ook niet de enige die met de daling te maken krijgt. Vroeg of laat zal de koers weer stijgen en ben je van al je problemen verlost.

Een cryptocorrectie

In sommige gevallen kan er ook gesproken worden over een cryptocorrectie. Je spreekt van een cryptocorrectie als de waarde 10 procent daalt ten opzichte van de vorige piek. In sommige gevallen is de daling van de waarde nog meer en zit deze tussen de 20 en 60 procent.

Ook een cryptocorrectie is niet raar en komt best vaak voor. Ook de populaire crypto, zoals de Bitcoin, krijgt hier wel eens mee te maken. Hoge percentages bij deze cryptocorrecties zijn dan ook zeker niet zeldzaam.

Instappen bij de Bitcoin?

De Bitcoin is met afstand de populairste crypto die er te vinden is. Het roept dan ook de nodige vragen op bij mensen die willen investeren in crypto. Moet je bij de Bitcoin instappen of niet?

Het is lastig om daar een goed antwoord op te geven. Het hangt namelijk af van verschillende factoren.

Neem je een risico of niet?

Allereerst is het natuurlijk zo dat de koers van de Bitcoin ook enorm kan wisselen. De Bitcoin is om die reden al regelmatig in het nieuws geweest. Recordhoogtes wisselden zich namelijk af met enorme diepe dalen.

Je moet daarom eerst bij jezelf nagaan of je bereid bent om een risico te nemen. Als je bereid bent om dat risico te nemen en je hebt genoeg geld om in de Bitcoin te investeren, dan moet je zeker instappen bij de Bitcoin.

Geschikt moment om te investeren

Het tweede punt is dat je wel een geschikt moment moet vinden om te gaan investeren in de Bitcoin. Als je op een absoluut hoogtepunt gaat investeren, dan is het maken van winst natuurlijk alweer moeilijker dan wanneer je begint met investeren bij een lage waarde.

Doe daarom eerst even onderzoek naar de koers van de Bitcoin op het moment dat je wil investeren. Kijk vervolgens ook goed of het een geschikt moment is om in te stappen. Is het moment geschikt? Dan is het ook een goed moment om in te stappen in de Bitcoin.

Een veilig platform en een veilige plek om de Bitcoin op te slaan

Investeren in Bitcoin doe je via een platform. Er zijn meer dan genoeg platformen te vinden op het internet. Denk bijvoorbeeld eens aan Bitvavo. Je hebt er vast al wel eens van gehoord.

Je moet in ieder geval op zoek gaan naar een veilig platform. Er is natuurlijk niemand die erop zit te wachten dat allerlei hackers makkelijk bij hun account kunnen komen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg veilige platformen te vinden.


Aan de andere kant is het ook weer nodig om een veilige plek te hebben om de crypto op te slaan. Je hebt hier wederom verschillende keuzes. Als je een veilige plek hebt om de Bitcoin op te slaan, dan heb je alweer een grote stap in de juiste richting gezet.

Door een veilig platform en een veilige opslagplek te hebben, kan je ervoor kiezen om in te stappen in de Bitcoin. Het is wel een belangrijke voorwaarde en je moet er ook zeker wel aan voldoen. Het gaat om veel geld en daar moet je dan ook goed mee om kunnen gaan.

Conclusie: om deze redenen gaat de crypto omlaag

Het is waarschijnlijk voor langere tijd een raadsel voor je geweest, maar hopelijk is je nu duidelijk geworden waarom de cryptokoersen dalen. Het is ook minder ingewikkeld dan je dacht.

De cryptokoersen worden bepaald door vraag en aanbod. Is er veel vraag? Dan stijgt de koers van de crypto. Is er veel aanbod? Dan zul je zien dat er sprake is van een daling van de cryptomunten.

Het jammere is wel dat de koers van crypto makkelijk te beïnvloeden is. Mensen met een groot bereik, bijvoorbeeld op sociale media, kunnen door een bericht het hele verloop van een koers doen veranderen.

Voor investeerders op de korte termijn is het erg vervelend als de cryptokoersen dalen. Voor investeerders op de lange termijn is het een minder groot probleem, omdat de koers vanzelf weer stijgt.

Dat gezegd hebbende, is het ook handig om te weten dat je dus niet in paniek moet raken als je ziet dat er een daling van cryptomunten gaande is. De waarde van de crypto is nu eenmaal moeilijk te voorspellen en de koers stijgt uiteindelijk weer.

De daling van cryptomunten kan in sommige gevallen wel erg groot zijn. Als de waarde met 10 procent afneemt ten opzichte van de laatste piek, dan is er sprake van een cryptocorrectie. Bij die correcties kan het ook om grotere percentages gaan.

Het onvoorspelbare van de koers van crypto zorgt ook voor de vraag: moet je bij de Bitcoin instappen of niet? De Bitcoin is de populairste crypto en heeft veel meegemaakt door de jaren heen.

Als je bereid bent een risico te nemen, je een geschikt moment hebt om in te stappen en je een veilig platform en opslagplek hebt, dan is de Bitcoin geschikt voor jou om in te stappen.

Klaar om in Bitcoin en andere crypto te gaan investeren?

Nu je weet waarom de cryptokoersen omlaag gaan, kan je hier ook van gaan profiteren. Door laag in te stappen en weer hoger te verkopen, kan je mooie winsten maken.

Natuurlijk is er een risico, maar je ziet over het algemeen dat de meeste mensen geld verdienen met crypto op het moment dat de koersen flink gedaald zijn. Door juist op dat soort momenten te kopen, en dus te laten zien dat je vertrouwen hebt in een cryptomunt, zal je daarvoor beloond worden. Althans, dat laat de historie van de cryptomarkt vaak zien. Nogmaals, er zijn risico's, maar als je wilt beginnen, is het beste moment om te beginnen crypto (of met welke asset dan ook) als de koersen laag staan.

Om te kunnen beginnen heb je een account nodig bij een crypto exchange. Ik raad Bitvavo aan. Dit is de grootste en veiligste exchange van Nederland.

Je kan een gratis account aanmaken bij Bitvavo en vervolgens eenvoudig en veilig crypto kopen.

Zodra je een account hebt aangemaakt, kan je direct beginnen met het investeren in crypto.

Begin direct met Bitvavo

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen