Meme coin

Ben jij aan het investeren in cryptomunten, of ga jij dat doen? Dan is de kans groot dat je al snel denkt aan Bitcoin of Ethereum. Niet zo gek, want dat zijn namelijk de meest bekende cryptomunten. Echter, dit zijn zeker niet de enige cryptomunten. Ieder cryptoproject heeft namelijk weer een ander doel en probeert een ander probleem op te lossen of iets te ontwikkelen. Toch? Dat zou je wel denken. Maar er zijn ook zogeheten meme coins. Die werken net wat even anders. Waar je dan precies aan moet denken, ontdek je in dit artikel. Laten we dus snel beginnen!

Wat is een meme?

Om het artikel goed te kunnen begrijpen, is het eerst van belang om te kijken naar de betekenis van het woord ‘meme’. Zit je vaak op het internet, dan is de kans groot dat je het al wel weet. We spreken van een meme bij een inhoudelijke boodschap die zich op een virale manier verspreidt over het internet. Het heeft meestal een humoristische of sarcastische ondertoon.


Wat is een meme coin?

Nu je weet wat meme betekent, kunnen we gaan kijken wat een meme coin precies is. Je kan het misschien al raden: dat is een cryptomunt die gebaseerd is op een meme. Deze coins worden dus ondersteund en gepromoot door afbeeldingen of video’s die massaal gedeeld worden via de sociale media, waardoor de koers over het algemeen erg instabiel is.

Het verschil met een normale coin is dus het nut. Een normale cryptomunt, zoals Ethereum of Bitcoin, heeft namelijk het doel om een probleem op te lossen of iets te ontwikkelen. Een meme coin heeft dat niet en vaak gaat het om een grap of een scam.

Voorbeelden van meme coins

Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn, lees dan vooral even verder. Hieronder zullen we namelijk een blik werpen op enkele voorbeelden van meme coins.

Dogecoin

Het meest bekende voorbeeld is ongetwijfeld Dogecoin. Deze cryptomunt wordt veel in verband gebracht met de welbekende Tesla-eigenaar Elon Musk. Velen zijn het er dan ook over eens dat hij degene is die verantwoordelijk is voor het succes van deze cryptomunt. Dat laat nog maar weer eens zien dat de koersen van crypto enorm veranderlijk zijn, en er maar een kleine factor nodig is voor een grote verandering.


Hoe dan ook, Dogecoin is een cryptomunt die ooit begonnen is als een grap. Het was bedoeld als een parodie op de grootste cryptomunt Bitcoin. Voor de munt wordt er een afbeelding van een hond gebruikt, die lange tijd circuleerde op het internet als een van de grootste memes. Sommigen noemen het dan niet meer dan een uit de hand gelopen grap, maar Dogecoin vertegenwoordigt wel degelijk waarde. Zo is de munt geschikt om globale betalingen mee uit te voeren.

Shiba Inu

Ook Shiba Inu is een meme coin die regelmatig het onderwerp van gesprek is geweest. Deze cryptomunt was op zijn beurt weer bedoeld als een parodie op het hierboven genoemde Dogecoin. Daarom staat het ook wel bekend als de ‘Dogecoin killer’.


De coin is populair geworden door Tweets van opnieuw Elon Musk en Ethereum-oprichter Vitalik Buterin. In de beginperiode was de waarde van de munt verwaarloosbaar, maar op een gegeven moment kwam er toch een koersstijging van honderden procenten. Dit zakte even later wel weer in, maar de waarde staat nog altijd een stuk hoger dan in de beginperiode.

Voordelen meme coins

Nu je weet wat meme coins zijn, heb je misschien een niet al te positief beeld ervan. Begrijpelijk, maar toch heeft het een aantal voordelen. Wat deze zijn, lees je hieronder.

 • Wanneer je op het juiste moment instapt in de ‘hype’, bestaat de kans op een Dogecoin scenario. Het is dan mogelijk om veel winst te maken, aangezien de koers uit het niets omhoog kan schieten.
 • Daar houdt het eigenlijk ook wel op. Hoewel dit niet wil zeggen dat je weg moet blijven van meme coins, omdat je er wel degelijk winst mee kunt maken, houden serieuze investeerders meestal hun handen af van dit soort cryptomunten. Puur vanwege het feit dat het op een internetgrap gebaseerde munt is en de koers enorm snel kan instorten.

Nadelen meme coins

Je hebt enkele voordelen kunnen lezen, maar helaas zijn meme coins niet louter positief. Er kleven wel degelijk (grote) nadelen aan vast.

 • Het grootste nadeel: de enorme kwetsbaarheid van de koers. Daarnaast bestaat er ook een risico dat het een scam is en je dus vrijwel je volledige inleg kwijt zult raken.
 • Verder is het zo dat meme coins snel in de vergetelheid kunnen raken. Bijvoorbeeld wanneer een meme minder populair wordt, dan zal er automatisch ook minder vraag zijn naar een bepaalde munt.
 • Een meme coin is vaak bedoeld als grap of scam. Je hebt geen achterliggend idee om een probleem op te lossen of iets te ontwikkelen.
 • Ook de slechte community’s zijn te benoemen als nadeel. De gemeenschap achter een cryptomunt bepaalt vaak hoe sterk hij is. Als de community uit elkaar valt, zoals vaak gebeurt bij een meme coin, staat de cryptomunt meestal hetzelfde lot te wachten.
 • Meme coins worden gedreven door gebeurtenissen op het internet. Het is erg lastig om hiervan op de hoogte te blijven, waardoor je altijd wel iets zult missen.

Investeren in een meme coin?

Dan nu de volgende vraag: is het slim om te investeren in een meme coin? Ja en nee. Een duidelijk antwoord is er niet echt te geven. Een aantal meme coins hebben namelijk in het verleden bewezen dat ze uit het niets een enorme koersstijging door kunnen maken. Het is echter ook vaker gebeurd dat een dergelijke cryptomunt uiteindelijk gewoon een scam bleek te zijn.

Je kan er dus voor kiezen om geld te stoppen in een meme coin, maar doe dat niet met te veel geld. Het blijft namelijk een grote gok. Wil je wat zekerder zijn van je investering, dan is het verstandig om je te richten op de wat stabielere cryptomunten. Mocht je toch een gokje willen wagen en investeren in een dergelijke cryptomunt, dan kan je hieronder lezen hoe je dat doet.

 • Je maakt ten eerste een account aan bij een exchange. Bitvavo is hiervoor aan te raden. Zij zitten namelijk gevestigd in Nederland en staan bekend als goedkoop en betrouwbaar. Daar vul je enkele persoonlijke gegevens in.
 • Vervolgens volg je enkele stappen ter verificatie. Dit zal zichzelf wijzen en zal bestaan uit bijvoorbeeld het uploaden van een geldig identiteitsbewijs.
 • Na de verificatie kan je geld gaan storten. Hiervoor heb je verschillende betaalmogelijkheden, waaronder iDEAL.
 • Heb je geld gestort, dan navigeer je naar het aanbod en zoek je naar een meme coin. Deze selecteer je en daarna vul je het bedrag in dat je in de coin wilt investeren. Rond je aankoop af en je hebt een meme coin in je bezit. Het enige dat dan nog rest, is hopen op positieve ontwikkelingen.

Conclusie

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel. Hierin hebben we het uitgebreid gehad over meme coins. Als het goed is, ben jij nu onder andere op de hoogte van wat het is, hoe je het kan kopen en wat de voor- en nadelen zijn.

Je weet dus dat een meme coin een cryptomunt is op basis van een internetgrap. Het is mogelijk om hierin te investeren, maar voorzichtigheid is hierbij zeker geboden. Het gaat namelijk vaak om een grap of zelfs een scam. Heb je een beetje geluk, zoals met Shiba Inu is gebeurd, dan kan je toch flink profiteren van een dergelijke munt.

Hopelijk ben je voldoende geïnformeerd over dit onderwerp door middel van dit artikel. Uiteraard hoop ik jou weer terug te zien bij een volgend blogbericht, waarin we weer een ander crypto-gerelateerd onderwerp gaan behandelen!

 • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen