Crypto in 5 stappen

Inmiddels kan vrijwel iedereen een antwoord geven als er wordt gevraagd naar het woord ‘cryptomunten’. Dat het fenomeen een enorme opmars heeft doorgemaakt en daar eigenlijk nog steeds mee bezig is, staat buiten kijf. Veel mensen zijn al ingestapt en begonnen met investeren. Maar er zijn ook nog altijd veel zogeheten twijfelaars. Die twijfels komen vaak voort uit de gedachte dat crypto enorm ingewikkeld zou zijn. Soms is het dat ook wel, maar iedereen kan beleggen in crypto! Dat is in ieder geval makkelijker dan dat het lijkt. Daar zul je ook achter komen in dit artikel. We gaan hierin namelijk kijken naar crypto in 5 stappen.

Waarom Bitcoins kopen?

Het gebeurt tegenwoordig enorm veel: steeds meer mensen kopen bitcoins of andere cryptomunten. Dat doen ze met een reden, maar waar is het kopen van crypto nou eigenlijk goed voor? Dat ontdek je hieronder.

  • Ten eerste heb je bij beleggen in cryptomunten de mogelijkheid om enorm snel rendement te halen. Veel sneller dan bij ‘normale’ beleggingen. Dat komt door de grote volatiliteit van de cryptomarkt. Een koers kan zomaar uit het niets de lucht in schieten, waardoor je direct veel winst maakt. Dit kan echter ook de andere kant op gaan, waardoor je snel veel verlies maakt.
  • Ook is de verwachting dat Bitcoins en andere cryptomunten op de lange termijn steeds meer invloed gaan hebben in ons dagelijks leven. Zo kan je bijvoorbeeld op steeds meer plekken met Bitcoin betalen. Een investering in crypto is daarmee automatisch een investering in de toekomst.
  • Cryptomunten zijn populair omdat het gedecentraliseerd is. Zo is er geen tussenkomst van een bank nodig om een transactie te doen. Je kunt daardoor bijvoorbeeld net zo snel geld overmaken naar je buurman als naar iemand aan de andere kant van de wereld.

Crypto in 5 stappen

Dan is het nu tijd om te gaan kijken hoe ook jij wegwijs kunt worden in de wereld van cryptomunten. Velen denken dat dit enorm ingewikkeld is, maar eigenlijk valt die reuze mee. Binnen slechts enkele stappen kan jij namelijk met een beetje geluk al genieten van stijgende cryptokoersen. Hieronder ga je ontdekken hoe je kan beginnen met crypto in 5 stappen.

Stap 1: oriënteren

Bij de eerste stap sta je voor een paar belangrijke keuzes. Ten eerste: hoeveel wil je gaan investeren? Voor jou zelf is dat een belangrijke vraag. Het kan bij crypto namelijk meerdere kanten op: je verliest je geld snel, je maakt snel veel winst of je belegging blijft stabiel. Dat is altijd lastig voorspellen. Daarom is het van belang dat je met jezelf een bedrag afspreekt waar je goed mee kunt leven. Niet te veel en niet te weinig; ergens daartussenin is vaak het richtpunt.

Ook een belangrijke keuze om te maken, is het uitzoeken van een exchange. Exchanges zijn platformen waarop het mogelijk is om crypto te kopen en verkopen. Ook daarin is de keuze reuze, dus een weloverwogen besluit maken is belangrijk. In Nederland kiezen de meeste mensen voor Bitvavo. Dit is de goedkoopste en meest betrouwbare exchange van Nederland. Voor het gemak zullen we in dit stappenplan dan ook Bitvavo als voorbeeld aanhouden.

Bitvavo

Tenslotte is het bij de eerste stap nog aan te raden om een beleggingsplan te maken. Bedenk bijvoorbeeld bij hoeveel winst je tevreden bent en hoe vaak je een bepaald bedrag in wilt leggen. Ga in elk geval goed voorbereid beleggen, om latere problemen te voorkomen.

Stap 2: klaarmaken om te beleggen

Heb jij je voldoende georiënteerd? Dan kun je aan de slag gaan met het klaarmaken om te gaan beleggen. Hiervoor ga je nu eerst een account maken op Bitvavo. Daar vul je de benodigde gegevens in.

Bitvavo account

Open hier je gratis Bitvavo account

Het zal nodig zijn om het account te verifiëren. Op die manier is het mogelijk om het platform veilig te houden. De stappen voor verificatie zijn over het algemeen vrij simpel en het zal zich vanzelf wijzen. Je zult bijvoorbeeld een foto moeten uploaden van een geldig ID-bewijs.

Stap 3: portfolio gereedmaken

De derde stap van dit ‘crypto in 5 stappen’-plan, is het gereedmaken van jouw portfolio. Om te kunnen handelen op Bitvavo, is het nodig om eerst geld te storten op je account. Dit kan op verschillende manieren, waaronder met iDEAL. Als je geld hebt gestort, kan je dit gebruiken om cryptomunten te kopen.

Geld storten bij Bitvavo

Beslis ook waar je jouw cryptomunten wilt gaan bewaren. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om de munten gewoon op de exchange te laten staan in een exchange wallet. Wellicht de makkelijkste optie, maar in dat geval ben jij niet degene die verantwoordelijk is voor de wallet. Wil je die verantwoordelijkheid wel hebben, dan is het misschien beter om een externe wallet in gebruik te gaan nemen. Zo kan je ervoor kiezen om een hardware wallet aan te schaffen. Ook een software wallet of een paper wallet behoren tot de opties.

Stap 4: beleggen in cryptomunten

Je bent nu bij de stap aangekomen waarbij je ook daadwerkelijk kunt gaan beginnen met beleggen in cryptomunten. Je hebt geld op je account en daarmee kan je een bepaalde munt aan gaan schaffen. Hiervoor navigeer je naar het aanbod van de exchange. Daar zie je alle cryptomunten die er op dat moment beschikbaar zijn op het platform.

Bitvavo platform 

Maak vervolgens een keuze. Het is verstandig om geen impulsieve keuze te maken. Doe eerst een beetje onderzoek naar de munt waarin je investeert en lees de koersverwachtingen van experts. Het is vaak ook verstandig om je risico te spreiden. Dat wil zeggen: leg niet al je geld in bij één cryptomunt, maar koop verschillende cryptomunten.

Als je een keuze hebt gemaakt, dan koop je de cryptomunt. Deze zullen automatisch in je Bitvavo wallet terechtkomen. Je kan ze van daaruit verplaatsen naar een externe wallet, als je daarvoor hebt gekozen.

Stap 5: cryptokoersen in de gaten houden

Je bent nu alweer aangekomen bij de laatste stap. Dat is het in de gaten houden van de cryptokoersen. Oftewel: wanneer is het een goed moment om cryptomunten te kopen en te verkopen?

100 Euro Bitcoin kopen via Bitvavo

Daarvoor moet er af en toe worden gekeken naar hoe de vlag erbij hangt. Zo gebeurt het vaak dat een perfect verkoopmoment wordt gemist, omdat de koers niet goed in de gaten wordt gehouden. Als het goed is, heb je met jezelf vooraf een rendement afgesproken wanneer je tevreden bent met de investering. Als een koers dat punt bereikt, is het vaak verstandig om te verkopen.

Leren beleggen in crypto

Alles in het begin is lastig en dat geldt zeker ook in de cryptowereld. Een beginner zal namelijk al snel zien dat de basis weliswaar goed te doen is, maar als het iets diepgaander wordt, je al snel verdwaald raakt tussen de moeilijke termen en afkortingen. Dat zorgt ervoor dat velen crypto niet goed genoeg begrijpen en daardoor niet maximaal kunnen profiteren van de mogelijkheden die het biedt. Daarom is het verstandig om eerst even te leren beleggen in crypto. Zo heb je een grotere kans op succes en beleg je zekerder. Hoe je dat kunt doen? Hieronder lees je enkele tips.

  • Voordat je gaat beginnen met écht beleggen, kan je ervoor kiezen om het eerst te oefenen. Je maakt dan een demo-account. Hierop kan je vervolgens handelen met nepgeld. Een goede oefening voordat je aan het echte werk gaat beginnen.
  • Heb je geen zin om veel tijd te besteden aan oefenen? Dan kan je ervoor kiezen om gebruik te gaan maken van crypto signals. Dit zijn signalen over de koers van een cryptomunt van experts. Deze signalen vertellen jou wat de verwachtingen zijn, zodat je zelf geen onderzoek hoeft te doen.
  • Het is vaak verstandig om wel te investeren in kennis. Een goede optie is dan bijvoorbeeld het volgen van een cursus in beleggen, of het lezen van een boek.

Beginnen met investeren in Bitcoin en cryptocurrencies? 

Om in Bitcoin te investeren heb je een account nodig bij een crypto exchange. Dit is een platform waar je Bitcoin kan kopen, verkopen en bewaren. De grootste en veiligste crypto exchange van Nederland is Bitvavo.


Ik maak zelf al 3 jaar gebruik van Bitvavo en ik raad het platform zeker aan. 

Een account aanmaken is gratis en binnen een paar minuutjes gedaan. Daarna kan je veilig Bitcoin kopen, verkopen en bewaren.

Nog geen account bij Bitvavo? Open hier je gratis account. 

Conclusie

Je hebt inmiddels weer het einde bereikt van dit artikel. Hierin heb je een stappenplan kunnen lezen ‘crypto in 5 stappen’. Ook heb je kunnen lezen waarom je cryptomunten zou kunnen kopen en hoe je kunt leren beleggen in crypto. Als het goed is, weet je nu in elk geval dat je eenvoudig kunt beginnen met cryptomunten en dat je met een beetje geluk een goed rendement kan behalen.

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel en heb je gevonden waar je naar op zoek was. Bedankt voor het lezen en hopelijk tot het volgende blogbericht!


Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen