Betalen met crypto

Niemand kan het fenomeen van cryptomunten ontgaan zijn. Het is ongekend wat voor ontwikkeling dit wereldje doormaakt sinds de introductie van de Bitcoin. Misschien had je het ook al wel door, maar dat heeft als resultaat dat cryptomunten en alles daaromheen een steeds grotere rol gaan spelen in ons leven. Ook overheden zijn bijvoorbeeld druk bezig met onderzoeken hoe ze blockchain en crypto kunnen implementeren. Inmiddels is het op sommige plekken al wél mogelijk om met crypto te betalen. Daar gaan we in dit artikel verder op in. Aan het einde weet jij als het goed is alles over betalen met crypto.

Wat is betalen met crypto?

Het klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook. Betalen met crypto houdt in dat je jouw cryptomunten gebruikt om iets af te rekenen. Normaal gesproken doe je dat met euro’s, maar in dat geval dus met bijvoorbeeld Bitcoins. Goed om te weten is dat als bedrijven betalingen met crypto accepteren, dit vaak met Bitcoin is. Niet iedere cryptomunt wordt zomaar geaccepteerd.

Crypto creditcard

Hoe kom ik aan crypto?

Alles is natuurlijk leuk en aardig als je met crypto wilt betalen, maar hoe kom je nu precies aan crypto? Velen zullen dit wel weten inmiddels, maar toch is het belangrijk om nog even een blik te werpen op deze vraag.

  1. Ten eerste maak je een account aan bij een exchange, zoals Bitvavo. Daar vul je enkele persoonlijke gegevens in.
  2. Daarna ga je jouw account verifiëren. Deze stappen wijzen zich vanzelf. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het uploaden van een geldig identiteitsbewijs.
  3. Na het afronden van de vorige stap, kan je geld gaan storten. Bitvavo heeft hiervoor meerdere manieren, waardoor de kans groot is dat jouw betaalvoorkeur er ook bij staat.
  4. Na het storten van geld, kan je gaan navigeren naar het aanbod van de exchange. Daar kan je de cryptomunt naar jouw keuze aan gaan schaffen. Je hebt nu een cryptocurrency in je bezit.

Waarom betalen met crypto?

Bij het grote publiek staan cryptomunten vooral bekend als mogelijkheid om in te investeren, in de hoop om wat graantjes mee te pikken van stijgende koersen. Dat is natuurlijk ook interessant, maar je kan veel meer met crypto dan alleen dat.

Zoals je weet, vertegenwoordigen cryptomunten een bepaalde waarde. Eigenlijk net zoals de euro, dollar, enzovoort. Hoewel het in grote delen van de wereld nog niet wordt gezien als officieel betaalmiddel, zijn er wel steeds meer instanties die ook de waarde van een cryptomunt accepteren.

Hoe fijn is het dan, dat je de cryptocurrencies in jouw wallet kunt inzetten als betaalmiddel. Ze zijn dan niet alleen van waarde als investering, maar je kunt er daadwerkelijk ook iets mee doen. Laten we eerlijk zijn, het is toch veel gaver om te zeggen dat je iets hebt gekocht met Bitcoin dan met een bepaald aantal euro’s?

Daarnaast wordt crypto door velen gezien als de toekomst. Stap jij nu al over op het betalen met crypto, ben je eigenlijk een stapje voor. De verwachting is namelijk dat cryptobetalingen op de lange termijn een steeds grotere rol gaan spelen. Wie weet wordt het straks wel de meest gebruikte betaalmethode en wordt het voordeliger dan met de euro betalen.

Crypto creditcard

Misschien klinkt dit nog enigszins raar, maar er bestaan echt crypto creditcards. Dit is een pasje dat gekoppeld is aan een crypto wallet. Met dit pasje kan je afrekenen in bepaalde winkels.

Een crypto creditcard is daarnaast ook erg makkelijk te krijgen. Zo kan je bij grote exchanges zoals Coinbase en Binance een creditcard krijgen. Dit moet je zien als een betaalkaart, die ervoor zorgt dat je cryptomunten kunt gebruiken om iets af te rekenen.

Je kunt een crypto creditcard krijgen voor allerlei verschillende valuta die je wilt gebruiken. Allemaal hebben ze hun eigen waarde en de één is iets lastiger dan de ander. De meeste cryptomunten die gemaakt zijn voor de beurs hebben de beschikking over een creditcard.

Een creditcard voor crypto beschikt over een aantal voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je niet hoeft te werken met de traditionele banken. Je krijgt dan dus ook niet te maken met de kosten die daarbij komen kijken. Jij hebt helemaal de controle over jouw eigen geld en er is niemand die daar een beperking op kan leggen. Hecht jij dus veel waarde aan privacy op financieel gebied, is een crypto creditcard zeker een goede uitkomst.

Bij een normale creditcard moet je kredietwaardig zijn om verschillende betalingen te doen die voorgeschoten worden door de bank als een soort van lening. Er wordt dan getoetst door het BKR (Bureau Krediet Registratie). Daar zul je geen last van hebben als je kiest voor een prepaid crypto creditcard.

Hoe kan ik betalen met crypto?

Betalen met crypto is natuurlijk erg handig als je cryptomunten in je wallet hebt, maar hoe werkt dat nu precies? Dat proces is heel eenvoudig, zoals je hieronder ook kan lezen.

Voor het doen van online betalingen, heb je in principe aan een wallet genoeg. Koop je vervolgens iets bij een webshop die crypto betalingen accepteert, selecteer je die betaalmethode bij het afrekenen. De rest zal zich vanzelf wijzen en binnen een paar stappen heb jij met jouw cryptomunten betaalt. Zo simpel is dat.

Heb je een crypto creditcard, dan werkt het net even anders. Hoewel jij cryptocurrencies gebruikt om te betalen, doe je dat indirect. Dat wil dus automatisch zeggen dat je ook met de crypto creditcard kunt betalen bij winkels die niet rechtstreeks crypto accepteren. Dat neemt echter niet weg dat je moet kijken naar of de mogelijkheid er überhaupt is om met een dergelijk pasje te betalen. Een crypto creditcard zorgt er namelijk voor dat digitale munten worden omgezet naar euro’s via het netwerk van Visa of Mastercard. De werking daarvan is als een gewone pinpas, en op basis van je eigen geld dat er op jouw rekening staat.

Waar kan ik met crypto betalen?

Deze vraag is wat lastig te beantwoorden. Er zijn namelijk veel winkels en online webshops waar je de mogelijkheid hebt om met cryptomunten te betalen. Als we deze allemaal gaan behandelen, wordt het wel een heel lang artikel. Om die reden kan je hieronder enkele van de bekendste namen vinden waarbij je met crypto kunt betalen.

Grote webshops zoals Bol.com en Zalando bieden je bijvoorbeeld de mogelijkheid om af te rekenen met Bitcoins. Daarmee zijn ze voorlopers, want andere webshops blijven nog achter. Echter lijkt hier snel verandering in te komen. Bij bedrijven staat ontwikkeling omtrent blockchain en crypto over het algemeen steeds hoger op de agenda. Mocht je eten willen bestellen, dan kan je bij Thuisbezorgd ook terecht met jouw cryptomunten.

Kan je ook terecht in fysieke winkels als je wilt betalen met crypto? Jazeker, dat kan. Steeds meer winkels bieden namelijk deze mogelijkheid. Niet overal in het land gaat deze ontwikkeling even snel. Op het moment van schrijven kan je het beste terecht met jouw cryptomunten in de Randstad.

Tenslotte: overheden doen ook steeds meer onderzoek naar het implementeren van blockchain en crypto. Er zijn landen die zelfs al een eigen cryptomunt hebben geïntroduceerd. IJsland is daarvan een voorbeeld.

Betalen met crypto

Conclusie

Inmiddels ben je weer aan het einde gekomen van dit artikel. We hebben het hierin gehad over betalen met crypto. Als het goed is ben jij nu goed op de hoogte van het onderwerp. We hebben onder andere gekeken naar wat het is, hoe je het kunt doen en waar je met crypto kunt betalen.

Dan rest mij nu niets meer dan je weer te bedanken voor het lezen van dit artikel en te hopen dat jij hebt gevonden waar je naar op zoek was. Hopelijk zie ik je weer terug bij het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen