Smart contracts blockchain

Je zult inmiddels weten dat de wereld van crypto uit meer bestaat dan alleen de digitale valuta zoals Bitcoin. Het bestaat namelijk uit veel meer en dat wil zeggen dat je wel eens te maken krijgt met lastige termen, zoals smart contracts blockchain, het onderwerp dat in dit artikel centraal zal staan. Daarnaast zullen meerdere termen worden behandeld, die jou zullen helpen om de cryptowereld beter te begrijpen.

Dankzij de ontwikkeling van de cryptocurrencies zijn er enorm veel werelden opengegaan die het digitaliseren en vereenvoudigen van processen bijvoorbeeld een stuk makkelijker maken. Er zijn enorm veel projecten in ontwikkeling en de verwachting is dan ook dat een redelijk aantal van deze projecten een grotere rol zullen gaan spelen in ons dagelijks leven.

Wat zijn smart contracts?

Laten we beginnen bij smart contracts. Iedereen zal zo ongeveer wel weten wat een contract is. Een smart contract zou je daarmee kunnen verbinden, maar toch is het iets heel anders.

Smart contracts zou je kunnen zien als digitale protocollen. Deze zorgen ervoor dat een contract automatisch zal worden uitgevoerd, wanneer de criteria worden behaald die overeengekomen waren in het contract.

Waarom is dit zo handig? Simpel, het afhandelen van transacties wordt zo een stuk eenvoudiger. Dankzij smart contracts is het mogelijk om een transactie af te wikkelen zonder dat hiervoor een derde partij nodig is die het moet verifiëren bijvoorbeeld. Daarnaast bieden smart contracts nog meer voordelen, zoals een hogere mate van veiligheid.

Verder kan je ook op de kosten besparen dankzij smart contracts. Dat komt omdat je bijvoorbeeld geen notaris nodig hebt.

Je ziet in ieder geval dat gedecentraliseerde netwerken enorme mogelijkheden bieden, en dan hebben we het nu alleen nog maar over smart contracts.

Om nog een wat beter beeld te krijgen van wat smart contracts precies zijn, staat hieronder een voorbeeld weergegeven:

Je maakt een afspraak met je zoontje dat hij een bepaald bedrag aan bitcoins krijgt op zijn rekening wanneer hij slaagt voor zijn rijbewijs. Met een smart contract kan je ervoor zorgen dat deze transactie automatisch gedaan wordt als je zoontje daadwerkelijk zijn rijbewijs heeft gehaald. Het gaat dan automatisch en je hoeft er verder niks meer aan te doen.

Smart contracts op de blockchain

De smart contracts worden uitgevoerd op de blockchain. De blockchain maakt het mogelijk om op een veilige manier transacties tussen twee partijen te faciliteren. Het wordt gezien als misschien wel de belangrijkste uitvinding sinds het internet.

Iedereen die actief is op de blockchain heeft toegang tot alle overeenkomsten. Alle transacties worden aan de blockchain geregen. Doordat iedereen de toegang heeft, is het eenvoudig om frauduleuze transacties op de sporen. Dit valt namelijk erg snel op. Hierdoor kan de veiligheid gegarandeerd worden, waardoor de blockchain gezien kan worden als een veiliger alternatief voor het internet. Smart contracts blockchain zijn dan dus ook over het algemeen erg veilig.

nft crypto

De afkorting nft staat voor non-fungible token, oftewel een niet-vervangbaar token. Je zou dit kunnen zien als een soort koppeling op een blockchain van een account aan een niet-uitwisselbaar digitaal item via een smart contract. Eigenlijk is het dus een soort eigendomscertificaat.

Het is mogelijk om een nft crypto te plaatsen op verschillende grote blockchains. Denk dan bijvoorbeeld aan de blockchain van Ethereum en Cardano. Nft’s kunnen van essentieel belang zijn voor smart contracts blockchain.

Wat is DeFi?

De volgende term die ook belangrijk is om een beetje te begrijpen, is DeFi. Wederom een term die velen vreemd in de oren zal klinken, dus hieronder zal een zo simpel mogelijke uitleg volgen om jou een zo goed mogelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: wat is DeFi?

DeFi is net als nft wederom een afkorting. DeFi staat namelijk voor Decentralized Finance. In het Nederlands kan je het vertalen naar gedecentraliseerde financiering. De kans bestaat dat je ook hieruit nog niet wijzer bent geworden, dus laten we nog wat verder de diepte in gaan.

DeFi kan je zien als een beweging. Deze beweging gebruikt blockchains en andere gedecentraliseerde netwerken om traditionele financiële producten om te zetten in transparante protocollen die zonder tussenpersonen werken.

Wat is daar nu het doel van? Simpel, het creëren van een financieel systeem dat anders is zoals we dat kennen. Het is de bedoeling dat dit financiële systeem voor iedereen openstaat en dat de mate van behoefte aan vertrouwen minimaal nodig is.

Een bekende uitspraak in de wereld van crypto is: vertrouw niet, maar verifieer. Dankzij de blockchains hoef je niet te vertrouwen, maar kan je alles gewoon zelf eenvoudig verifiëren. DeFi en smart contracts hangen samen.

Cardano blockchain

Misschien heb je al wel eens gehoord van de cryptocurrency Cardano. In potentie kan deze namelijk heel groot worden. Ze willen de concurrentie aangaan met Ethereum, één van de grootste cryptonetwerken en de kans is aanwezig dat ze deze strijd gaan winnen.

Alles wat Ethereum kan, probeert Cardano beter te maken en zelfs nog meer toe te voegen. Het project is nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dan ook dat de waarde van de cryptomunt zal gaan stijgen als het project wat meer voet aan de grond krijgt. Een interessante optie is het dus om op Bitvavo te investeren in Cardano.

De blockchain van Cardano is er dan ook op gericht om op termijn groter te worden dan die van Ethereum. Zoals gezegd is dat dus goed mogelijk, gezien het groeiende aantal mensen dat gebruik maakt van de Cardano blockchain door middel van bijvoorbeeld het uitvoeren van smart contracts.

Haal meer uit jouw investeringen met signals

Een beginner zal zeker niet altijd succesvol zijn in de cryptowereld. Dat komt omdat het vaak onvoorspelbaar is en het van belang is om toch wel enige kennis van zaken te hebben. Gelukkig zijn er ook voor beginners handige hulpmiddelen die je kunnen helpen om tóch het onderste uit de kan te halen en geld te verdienen met crypto.

Crypto signals zijn misschien wel het handigste hulpmiddel. Dit zijn signalen die jij ontvangt over ontwikkelingen van de koers van experts. Bij deze crypto signals krijg je iedere dag analyses van bepaalde koersen, waardoor je zelf geen onderzoek hoeft te doen. Dat scheelt natuurlijk erg veel tijd! Verder kan je ook een analyse aanvragen over een bepaalde cryptomunt die jij interessant vindt. Het grote voordeel is dat je deze signals gewoon op je telefoon, laptop of tablet kunt ontvangen. Je hoeft dan dus niet de gehele dag achter je scherm te zitten om de signalen en de koersen in de gaten te houden.

Crypto cursus

Uiteraard kan het ook zo zijn dat je liever niet afhankelijk bent van de signalen van anderen en zelf ook onderzoek kunt doen. Het is als beginner niet eenvoudig om zomaar onder de knie te krijgen en daarom is het aan te raden om een cursus te gaan volgen.

Het nadeel van een cursus is dat het vaak relatief veel geld kan kosten. Gelukkig hoeft dat niet altijd het geval te zijn bij een goede training. Deze Crypto Masterclass is namelijk helemaal gratis.

Conclusie

Na veel informatie zijn we nu dan toch weer aan het einde gekomen van dit artikel. We hebben meerdere lastige termen behandeld, zoals smart contracts blockchain, nft crypto en DeFi. Hopelijk heb jij wat gehad aan dit artikel en hopelijk heb je bovenal iets geleerd! Verder hoop ik je natuurlijk weer terug te zien bij het volgende blogbericht.

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen