Blockchain jobs

Het afgelopen decennium heeft de wereld van crypto zich enorm ontwikkeld. Dit is nog steeds gaande en de kans is groot dit ook nog wel even zal duren. Logische gevolgen hiervan zijn de introductie van meer en meer cryptomunten, koersstijgingen, maar ook de toenemende vraag naar mensen die kunnen helpen op het gebied van blockchain, oftewel blockchain jobs. Er komen namelijk steeds meer vacatures online en dit kan best interessant zijn, aangezien je er goed mee kan verdienen. Daarom staat dit artikel in het teken van blockchain jobs.

Wat is een blockchain job?

Laten we eerst maar even een antwoord geven op de vraag wat een blockchain job nu precies is. Dat had je misschien al wel door, maar het is wel erg belangrijk om te weten wanneer je dit artikel goed wilt kunnen begrijpen.

Deze vraag is eigenlijk erg simpel uit te leggen. Het is een Engelse term, en als je deze vertaald heb je het antwoord al. Een blockchain job is namelijk een baan waarbij je te maken hebt met blockchain technologie. Dit soort banen kan van alles zijn en er is steeds meer vraag naar. Wie dit soort banen vooral aanbieden, kan je verderop lezen in dit artikel.

Blockchain consulting jobs

Waar veel vraag naar is, zijn blockchain consulting jobs. Dit zijn banen waarbij men nieuwe blockchain firma’s moet helpen om strategieën te ontwikkelen om te groeien.

Bij blockchain consulting jobs wordt er advies gegeven over het ontwikkelen en implementeren van belangrijke blockchain strategieën, die de efficiëntie van een bedrijf kunnen optimaliseren.

Als je als consultant begint bij een dergelijke firma, begin je met het analyseren van het effect dat blockchain kan hebben op het bedrijf. Daarna ontwikkel je een plan om dit te gaan implementeren.

Zoals je dus wel zult weten, is enige kennis wel noodzakelijk. Niet iedereen heeft zomaar de kennis paraat om kans te maken op een blockchain consultant job. Bedrijven zullen altijd op zoek zijn naar mensen met de juiste kwalificaties.

Blockchain jobs

Andere crypto vacatures

Hierboven hebben we een blik geworpen op blockchain consulting jobs, maar dat is niet het enige type baan in dit vakgebied. Welke opties er onder andere nog meer zijn, kan je hieronder lezen.

Een baan in de wereld van blockchain waar vraag naar is, is een blockchain developer. Dat is een ontwikkelaar die zich bezighoudt met het ontwikkelen en onderhouden van blockchain software.  

Er is veel behoefte aan informatie rond crypto en blockchain. Heb je geen technische ervaring en wil je wel werken in de wereld van blockchain, dan kan je misschien aan de slag als een crypto journalist. Je houdt dan het laatste nieuws rondom crypto en blockchain bij en informeert de mensen zo goed mogelijk, zodat alles begrijpelijk is voor het grote publiek.

Een andere baan is blockchain project manager. Dit is een vrij hoge functie met veel verantwoordelijkheid. Je houdt dan een blockchain project in de gaten en zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Hier komt meer bij kijken dan alleen technische kennis. Communicatieve vaardigheden zijn bijvoorbeeld ook van belang.

Ook marketeers zijn vaak gewild bij blockchain projecten. Vooral bij startups is dat het geval. Het is voor hen namelijk van belang om naamsbekendheid te genereren en daarbij hebben ze de hulp nodig van marketeers. Jij zorgt er dan voor dat mensen op de hoogte worden gebracht van het blockchain project en probeert zoveel mogelijk mensen er enthousiast over te maken. Voorbeeld van een cryptomunt die veel met marketing doet, is Floki. Zij kiezen ervoor om grote voetbalclubs te sponsoren om zo naamsbekendheid te creëren.

Wie bieden blockchain jobs aan?

Leuk en aardig natuurlijk zo’n blockchain job, maar waar kom je dan terecht? Hoe moet je dat voor je zien? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, kijken we hieronder naar de vraag wie de aanbieders zijn van blockchain banen.

In principe zijn er vier grote aanbieders als het gaat om banen in crypto. De eerste zijn startups. Dit zijn veelal bedrijven van mensen die inzien wat het belang van blockchain is en nog kan zijn. Zij proberen platformen te creëren en daarbij hebben ze hulp nodig. Dan is het dus een logisch gevolg dat ze een blockchain job aanbieden. Het type bedrijf kan erg verschillen. Zo kan het gaan om een aanbieder van een wallet, maar ook nieuws websites.

Andere aanbieders zijn de grotere spelers; de wat grotere bedrijven. Vaak gaat het om bijvoorbeeld banken of accountancy bedrijven. Zij bestaan vaak al meerdere jaren en lopen achter op het gebied van blockchain. Ze hebben het zien groeien en willen nu een inhaalslag gaan maken. Het is voor een bedrijf namelijk belangrijk om up to date te blijven wat betreft ontwikkelingen in de maatschappij, anders kan een bedrijf zelfs kopje onder gaan. Daarom is er dus vraag naar mensen die een blockchain functie kunnen invullen.  

Ook technologie bedrijven zijn grote aanbieders van blockchain banen. Zij hebben in principe het meest te verliezen, als blockchain inderdaad de wereld een beetje gaat overnemen. Bij dit type aanbieders kan je denken aan bijvoorbeeld Apple en Google, maar ook aan Facebook. Laatstgenoemde is al druk bezig met het ontwikkelen, in de vorm van de Metaverse.

De laatste grote aanbieders van blockchain jobs zijn overheden. Ook zij zien het toenemende belang van blockchain en kunnen natuurlijk niet achterblijven. Het potentieel is enorm en daardoor zijn er ook steeds meer overheden die mensen inhuren met verstand van crypto, om ze te helpen met advies op dit gebied. Zo wordt er in Estland gebruikgemaakt van blockchain technologie door overheidsinstanties, om ze opener en eerlijker te maken. Venezuela gaat nog een stapje verder en hebben hun eigen cryptomunt geïntroduceerd (Petro).

Wie maakt er kans op een blockchain job?

Een blockchain job klinkt over het algemeen erg aantrekkelijk, maar zoals eigenlijk bij iedere baan, kom je er niet zomaar aan. Je hebt namelijk wel bepaalde kwalificaties nodig. Heb je die, dan kan je gewoon solliciteren. Heb je die niet, is het verstandig, als je interesse hebt, om eerst de benodigde kwalificaties te gaan halen. Een volledige opleiding is soms niet nodig. Je kan er ook voor kiezen om bepaalde cursussen te volgen, waardoor jij kennis opdoet.

In principe kan je onderscheid maken tussen twee groepen die de grootste kans hebben om aangenomen te worden voor een blockchain-gerelateerde baan.

De eerste groep is technici. Dit zijn professionals op het gebied van technologie, zoals software ontwikkelaars en ingenieurs. Meestal hebben zij ervaring op het gebied van programmeren met bijvoorbeeld Java of Python. Zelfs voor technici is een baan gericht op blockchain een nieuwe uitdaging. Er moeten bijvoorbeeld nieuwe programmeringsprogramma’s worden geleerd, zoals Solidity van Ethereum.

De tweede groep zijn non-technici. Wanneer jij interesse hebt in cryptomunten en hier graag je werk van wilt maken, zou je kunnen proberen te solliciteren bij bijvoorbeeld exchanges zoals Bitvavo. Daar liggen er misschien ook mogelijkheden op gebieden waar geen technische kennis voor nodig is, bijvoorbeeld bij de klantenservice, PR afdeling of de marketing afdeling. Dit geldt niet alleen voor exchanges, maar voor vrijwel alle bedrijven die iets met crypto te maken hebben. Bedrijven hebben ook altijd mensen nodig met kennis op andere gebieden!

Hoeveel kan je met een blockchain job verdienen?

Natuurlijk ook niet onbelangrijk: hoeveel kan je nu eigenlijk verdienen als je een dergelijke baan hebt? Daar zullen we hieronder naar gaan kijken.

Natuurlijk verschilt het per baan hoeveel je precies verdient. In ieder geval is er één ding duidelijk: er valt aardig wat geld te verdienen met een blockchain job.

Als we kijken naar een blockchain ontwikkelaar bijvoorbeeld, is er bij startups al een redelijk hoog salaris te verdienen. Zij zijn dan nog niet eens het type bedrijf dat het meest betaalt. Vaak heb je bij startups veel verantwoordelijkheid en vrijheid. Een blockchain ontwikkelaar bij een startup, zonder ervaring, zal ongeveer rond de 50.000 dollar per jaar verdienen. Dit salaris kan omhoog, als er eenmaal ervaring op is gedaan.

Normaal gesproken bieden grote- en technologie bedrijven de beste salarissen. Begin je daar als blockchain developer, dan ligt het startsalaris meestal ergens tussen de 70.000 en 90.000 dollar per jaar. Soms loopt dit zelfs op naar 100.000 tot 120.000 dollar per jaar.

Blockchain job

Conclusie

Inmiddels heb je het einde van dit artikel alweer bereikt. We hebben het hierin gehad over blockchain jobs. Als het goed is ben jij nu goed op de hoogte van dit onderwerp. Zo hebben we onder andere behandeld wat het is, hebben we gekeken naar voorbeelden en hebben we een blik geworpen op hoeveel je er ongeveer mee kunt verdienen.

Als het goed is ben jij nu helemaal op de hoogte wat betreft dit onderwerp. Hopelijk heb je gevonden waar je naar zocht en uiteraard hoop ik je terug te zien bij het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen