HODL betekenis

Ben jij een ervaren trader in cryptomunten? Dan zul jij ongetwijfeld al wel weten wat HODL betekent. Ben jij daarentegen nog niet zo bekend in de wereld van crypto, is de kans groot dat je nog niet op de hoogte bent van de betekenis van deze afkorting.

Geen zorgen, in dit artikel zal de HODL betekenis worden uitgelegd. Zo zal je er onder meer achter komen waarvoor deze afkorting staat, waar het vandaan komt en hoe jij HODL kunt gebruiken.

Wat betekent HODL?

Zoals je ongetwijfeld wel zult weten, staat de wereld van crypto bol van de lastige termen en ingewikkelde afkortingen. HODL lijkt op het eerste gezicht misschien ook wel in die categorie te passen, maar niets is minder waar.

De afkorting HODL staat namelijk voor ‘Hold on for Dear Life’. Dat wil zeggen: niet jouw crypto verkopen, maar deze in jouw wallet houden voor een langere periode. Eigenlijk kan je het dus zien als een soort strategie als het gaat om crypto traden.

Bitcoin saving / holding

Waar komt HODL vandaan?

De afkomst van de HODL betekenis is eigenlijk best grappig. Het is namelijk niet zo’n ingewikkelde term als je misschien zou verwachten, maar het komt simpelweg voort uit een typefout.

In 2013 was er een gebruiker van een forum over Bitcoin die de volgende post plaatste: ‘I AM HODLING’. Andere gebruikers op het forum lazen deze post en vroegen zich af wat dit precies betekende. Uiteindelijk bleek de desbetreffende gebruiker na een paar alcoholische versnaperingen een typefout te hebben gemaakt: hij bedoelde ‘I AM HOLDING’.

In die tijd bestond het grootste aantal investeerders in Bitcoin uit daytraders. Dat wil zeggen: inspelen op kleine veranderingen in de koers. Je bent dan dus continu bezig en dat kost veel tijd. Sindsdien is de strategie om cryptomunten voor een lange tijd in je wallet te houden populairder geworden, wat nu ook bekend staat als de HODL-strategie.

HODL token

Inmiddels zijn er ongelofelijk veel verschillende cryptomunten ontwikkeld. Het mag daarom ook geen verrassing heten dat er ook een HODL token op de markt beschikbaar is. Op dit moment is deze token ongeveer $0.0000000055 waard. Dat is natuurlijk helemaal niks, maar we hebben eerder gezien aan bijvoorbeeld Dogecoin en Shiba Inu dat zo’n lage waarde ineens flink omhoog kan schieten. Investeerders kunnen dan hun investering meerdere malen terugverdienen.

Of dit bij HODL token ook gaat gebeuren, is natuurlijk niet te voorspellen. De token is namelijk nog volop in ontwikkeling. Daarom is het ook nog lastig te zeggen of deze token een goede investering is of niet. Het kan nog alle kanten op. Gezien de enorm lage prijs, is het misschien wel een gokje waard met een klein bedrag. Vervolgens maak je bij de HODL token gebruik van de HODL strategie, in de hoop dat hij op lange termijn meer waard gaat worden.

HODL trading

Inmiddels heb je al redelijk wat informatie gekregen over HODL. Je weet nu dus dat het een soort strategie is, maar is dit een goede strategie als je wilt gaan traden in crypto?

Een eenduidig antwoord op die vraag is niet te geven. Dit is namelijk afhankelijk van welk type trader jij bent. Iedere strategie wat betreft crypto kan winstgevend zijn. Bij daytraden kan je bijvoorbeeld veel winst maken als je de juiste momenten kiest, maar dit kost wel veel tijd.

Wil jij liever wat minder tijd besteden aan het traden in crypto, is HODL zeker een goede strategie om te volgen. In het verleden is dit ook succesvol gebleken. In het geval van Bitcoin heeft de koers bijvoorbeeld steeds weer gepiekt na een daling.

HODL trading

HODL trading: hoe doe ik dat?

HODL trading is eigenlijk vrij simpel. Het komt erop neer dat je een bepaalde hoeveelheid van een cryptomunt koopt, en vervolgens deze simpelweg in je wallet houdt. Je hoeft verder niks te doen, behalve misschien gebruikmaken van staking, om op die manier wat extra te profiteren van stijgende koersen. Wil jij weten hoe jij precies kunt beginnen met het uitvoeren van deze strategie? Dan kan je hieronder een stappenplan vinden.

  1. De eerste stap is het maken van een account bij een exchange. Bitvavo is hiervoor een veilige keuze. Je navigeert naar de website van deze exchange en daar ga je jouw account maken. Hiervoor vul je enkele persoonlijke gegevens in.
  2. Na het invullen van de benodigde gegevens, dien je jouw account te verifiëren. Hiervoor word je bijvoorbeeld gevraagd om een geldig identiteitsbewijs te uploaden en het maken van een selfie.
  3. Heb je het verificatieproces doorlopen, dan is jouw Bitvavo account gereed voor gebruik. Je kunt nu geld gaan storten, waarmee je cryptomunten kan gaan kopen. Geld storten bij Bitvavo is eenvoudig te doen met iDEAL. Spreek met jezelf een bedrag af dat je wilt gaan investeren en stort dit bedrag naar je wallet op de exchange.
  4. Na het storten van geld, is het zaak om te navigeren naar het aanbod van Bitvavo. Daar zie je alle cryptomunten die je kunt kopen op de exchange. Je kunt kiezen uit bekende cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum, maar je kunt ook een gokje wagen op een wat minder bekende token. Selecteer de cryptomunt die je wilt kopen en vul het bedrag in dat je wilt investeren. Rond vervolgens de aankoop af. De cryptomunten zullen automatisch in je wallet terechtkomen.
  5. Je hebt nu cryptomunten gekocht. Voor de HODL strategie hoef je nu nog maar één ding te doen: wachten. Het doel is namelijk om de crypto voor lange tijd vast te houden, ook wanneer er een dip of een crash is. Uiteraard kan je de cryptomunten verkopen wanneer jij dat wilt, mocht je ze niet meer in je wallet willen houden en eventueel de vruchten willen plukken van je investering.

Wanneer HODL trading gebruiken?

Zoals je weet zijn er verschillende strategieën die je kunt uitvoeren bij het kopen van crypto. Welke strategie voor jou het beste werkt, is afhankelijk van je situatie en ook voor een deel van de cryptomunt.

Voordat jij een investering doet, is het in elk geval heel belangrijk om goed onderzoek te doen naar de cryptomunt. Probeer trends te ontdekken, waar je dan vervolgens op in kan spelen. Kom jij er bijvoorbeeld achter dat de koers flink schommelt en steeds een nieuwe piek behaalt, is het bijvoorbeeld een goed idee om na een daling in te slaan en ze te holden tot er weer een stijging te zien is.

Lang verhaal kort: HODL trading is verstandig om te doen, wanneer jij als investeerder genoeg vertrouwen hebt dat de koers van de desbetreffende cryptomunt flink gaat stijgen.

Een goed voorbeeld van een succesvolle HODL, is Bitcoin in het jaar 2013 (het jaar van de welbekende forumpost). Als je toen ervoor had gekozen om Bitcoin te HODL’en, dan had je nu een rendement op jouw investering van duizenden procenten.

Let er wel op dat, ook bij deze strategie, winst niet gegarandeerd is. Cryptokoersen zijn erg kwetsbaar en er is maar een kleine factor nodig die zorgt voor een daling. Het is altijd mogelijk om (een deel van) je inzet te verliezen.

Conclusie

Je hebt het einde van dit artikel weer bereikt. Als het goed is, is jouw kennis over crypto weer iets bijgespijkerd door dit artikel. We hebben namelijk gekeken naar de afkorting HODL. Je weet nu onder andere wat het is en waar het vandaan komt. Het is in elk geval duidelijk dat de HODL betekenis eenvoudiger is dan je misschien zou denken.

Natuurlijk hoop ik dat je weer hebt kunnen vinden waar je naar op zoek was en dat je voldoende bent geïnformeerd. Hopelijk zie ik jou weer terug bij het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen