Wat is HODL?

De cryptowereld is enorm gegroeid sinds de introductie van de Bitcoin en de ontwikkeling blijft maar doorgaan. Dit wil ook zeggen dat we te maken krijgen met steeds meer ingewikkelde termen en afkortingen. HODL is daar een voorbeeld van. Ben jij benieuwd wat deze afkorting inhoudt? Lees dan vooral verder, want de vraag wat is HODL staat in dit artikel centraal.

Wat is HODL precies?

Je denkt misschien dat de afkorting voor iets heel ingewikkelds staat. Echter valt dit reuze mee. De afkorting HODL is namelijk afgeleid van een verkeerde spelling van het Engelse woord ‘hold’.

Inmiddels staat de term onder veel crypto investeerders bekend als Hold On For Dear Life. Daar wordt mee bedoelt dat het beter is om altijd je cryptomunten aan te houden, in plaats van te verkopen tijdens dipjes of crashes.

Waar komt de afkorting HODL vandaan?

Voor de oorsprong van deze afkorting moeten we terug naar het jaar 2013. Op een groot forum over Bitcoin was er een gebruiker die postte: ‘I AM HODLING’. Dit zorgde ervoor dat andere gebruikers zich af gingen vragen wat dit nu eigenlijk betekende. Natuurlijk was dit gewoon een typefout en bedoelde hij ‘HOLDING’. Daarmee wilde hij zeggen dat hij zijn cryptomunten in een dip niet zou verkopen, maar gewoon houden.

Door die typefout is de afkorting dus een eigen leven gaan leiden. Als men nu gebruikmaakt van HODL, bedoelen ze dat hun strategie is om de cryptomunten in hun wallet te houden voor langere tijd.

Zo zie je dus maar, niet iedere afkorting binnen de wereld van crypto hoeft zo ingewikkeld te zijn. Vaak is het zelfs simpeler dan je denkt, en in het geval van HODL is dat al helemaal het geval.

HODL toepassen in de praktijk

Het toepassen van de HODL-strategie is in de theorie erg eenvoudig. Je koopt een of meerdere cryptomunt(en) en vervolgens houd je die een lange periode in bezit.

Als je al een tijdje in cryptomunten investeert weet je dat het in de praktijk er toch iets ingewikkelder aan toe gaat. Vanwege de volatiliteit bij crypto kan je investering zomaar 10%, 20% of zelfs 50% hoger of lager staan. Op dat moment komen ook je emoties om de hoek kijken. Ga ik verkopen of toch niet?

Dat proces is het meest lastige van de HODL-strategie. Want als jouw emoties de overhand nemen, kan dit invloed hebben op jouw investering.

Daarom is het belangrijk om met jezelf af te spreken hoe je investeert, met hoeveel en wanneer je jouw winsten wilt nemen.

Bij de HODL-strategie verkoop je eigenlijk nooit, en maakt het jou niks uit wat de markt doet op de kortere termijn. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat wanneer een bepaalde crypto zo significant is gestegen, je toch je winsten zal gaan nemen.

Starten met HODL

Nu je op de hoogte bent van de HODL-strategie is het aan jou om te kiezen of je deze strategie ook wilt gaan toepassen. Welke investeringsstrategie je ook kiest, het hebben van een account bij een crypto handelsplatform is wel echt een must. Hier koop en verkoop je namelijk cryptomunten.

In Nederland is de crypto exchange Bitvavo een goede aanrader. Dit handelsplatform is de grootste van Nederland en heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers.

De grootste voordelen van Bitvavo zijn de lage handelskosten en de Nederlandse klantenservice. Ook de gebruiksvriendelijkheid van het platform wordt veel geprezen.

Je kan bij Bitvavo meer dan 180 cryptomunten verhandelen, waaronder Bitcoin en Ethereum.

Mocht je nog geen account hebben bij Bitvavo, dan is het zeker aan te raden om hier een gratis account aan te maken.

Via de knop hieronder kan je jezelf gratis aanmelden.

Gratis aanmelden bij Bitvavo

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen