Het is een understatement wanneer ik zeg dat de cryptowereld bol staat van de ingewikkelde termen. Niet zo gek, gezien de razendsnelle ontwikkelingen van dit wereldje. Daarom ontstaan er nog altijd meer termen waardoor het voor een beginner zeker niet makkelijker wordt om alles te begrijpen. DeFi is een voorbeeld van een term die niet direct door iedereen wordt gesnapt. Daarom staat dit artikel in het teken van deze term. Je zult er onder andere achter komen wat het is en je gaat kennismaken met enkele DeFi projecten. Laten we snel beginnen!
Wat is DeFi?
Laten we beginnen bij dit blogbericht met het belangrijkste: een antwoord op de vraag wat DeFi nu precies is. Het mag geen schokkende ontdekking heten dat DeFi een afkorting ergens van is. Het staat namelijk voor Decentralized Finance. Natuurlijk zegt dit nog niet zoveel, maar hieronder lees je een duidelijkere uitleg van wat dit begrip precies inhoudt.
Het begrip wordt gebruikt voor de opkomst van decentrale applicaties, platforms en protocollen voor het verlenen van financiële diensten. In principe verstaan we onder DeFi decentrale financiële applicaties die op blockchain en smart contract technologieën gebouwd worden. Daarmee is het dus erg breed en kan het van alles zijn.
Waarom is DeFi nuttig?
Het grootste deel van de DeFi projecten worden ontwikkeld op een blockchain die al bestaat. De kans is groot dat het om de blockchain van Ethereum gaat. Deze blockchain is erg groot en kan je zien als een enorm logboek, waar alle transacties bij worden gehouden. Bij iedere transactie wordt er weer een nieuw blok aan de ketting geregen.
Het doel hiervan is in elk geval dat het banksysteem opener wordt. Oftewel; er moet geen bemoeienis mogelijk zijn van een derde partij, waardoor er vrij handel kan worden gedreven. Een bank moet zich dus bijvoorbeeld niet kunnen bemoeien met een transactie tussen 2 private personen.
Het nuttige van DeFi is dat het makkelijker wordt om producten te bouwen, zonder dat deze gecensureerd worden. Er komen over het algemeen gewoon meer mogelijkheden om een product te introduceren.
Echter is dit zeker niet het enige waar Decentralized Finance nuttig voor is. Het meest nuttig is het namelijk voor het bouwen van een beter financieel systeem, die ook veel stabieler is. We zien namelijk vaak dat overheden een land verder in de problemen helpt doordat er meer geld wordt bijgedrukt bijvoorbeeld. Door een slecht beleid van de overheid wordt en dan een grote inflatie veroorzaakt. Met DeFi worden de financiële systemen transparanter, stabieler en minder kwetsbaar.
Het verschil tussen DeFi en cryptocurrencies
Hoewel het goed mogelijk is dat jij overeenkomsten ziet tussen Decentralized Finance en cryptocurrencies, is het toch niet hetzelfde.
Cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum die je kan kopen bij Bitvavo hebben namelijk een manier gevonden, waarmee het mogelijk is geworden om handel te drijven zonder dat er een tussenpersoon zoals een bank nodig is. De cryptomunten hebben er hiermee voor gezorgd dat de uitgifte van geld en het beheren van waarde is gedecentraliseerd. Echter is het financiële systeem waarin cryptocurrencies worden beheerd wél centraal. Je kan dan denken aan grote exchanges, zoals Binance en Bitvavo. Ook worden de cryptoprojecten vaak bepaald door een centrale partij. Bij Decentralized Finance is het dus de bedoeling dat alles is gedecentraliseerd.
Het belang van Ethereum
Ethereum is na Bitcoin waarschijnlijk de bekendste cryptocurrency en dat is niet voor niets. Niet alleen heeft dit platform een cryptomunt met veel potentie, maar nog belangrijker is de achterliggende blockchain. Deze heeft namelijk misschien wel een grotere potentie dan die van de Bitcoin. Dat is te zien aan het grote aantal projecten dat gebruikmaakt van de Ethereum blockchain.
Daarom mag het geen verrassing heten dat de Ethereum blockchain tot nu toe het belangrijkste platform is voor DeFi. Dit heeft ook een andere voor de hand liggende reden; bij Ethereum heb je namelijk de mogelijkheid tot het afsluiten van smart contracts. Daarom is het ontwikkelen van DeFi projecten op de blockchain van Ethereum gewoon het meest eenvoudig.
De regelgeving rondom DeFi
Het klinkt natuurlijk allemaal veelbelovend, maar het zijn nog altijd de overheden die de macht hebben, ook al is het systeem zo ontworpen dat er geen derde partij nodig is. Om Decentralized Finance echt te kunnen laten slagen, is het daarom erg belangrijk dat ook de overheden meewerken wat betreft regelgeving en wetten. Er zullen namelijk ongetwijfeld overheden zijn die niet graag de touwtjes uit handen geven wat betreft het financiële systeem.
Gelukkig zien we aan de andere kant ook overheden die de mogelijkheden in Decentralized Finance zien en het daarom ondersteunen. Het is voor overheden mogelijk om DeFi te stimuleren, terwijl ze ook de controle houden over het systeem. Malta is wat dat betreft een voorloper. De verwachting is dat meerdere landen zullen volgen.
DeFi voorbeelden
Inmiddels heb je al het één en ander kunnen ontdekken als het gaat om Decentralized Finance. Toch begrijp ik als jij het nog altijd een lastig begrip vindt. Om die reden lijkt het me een goed idee om hieronder even te kijken naar enkele voorbeelden van DeFi projecten, waardoor het wellicht nog wat duidelijker wordt.
Ben je al actief in de wereld van crypto, dan bestaat de kans dat je wel eens hebt gehoord van het Aave Decentralized Finance project. Dit is namelijk één van de bekendste, zo niet de bekendste. Het is een gedecentraliseerd platform, waarop je zowel geld kunt lenen als uitlenen. Dat het een gedecentraliseerd platform is, is te zien aan het feit dat gebruikers mee kunnen beslissen over de toekomst van het platform. Als gebruiker heb je dus daadwerkelijk inspraak.
Tijd voor het tweede voorbeeld. Gokken is iets dat veel mensen wel eens doen. Er wordt bijvoorbeeld vaak ingezet op voetbalwedstrijden. Dit is dan ook de reden dat er steeds meer gedecentraliseerde gokplatformen worden ontwikkeld. Eén hiervan is Augur. Er kan hier met bijvoorbeeld Ethers worden gegokt op gebeurtenissen in het echte leven. Natuurlijk kan dit dan op sportwedstrijden, maar ook op de koers van de Bitcoin.
Een ander project dat in het rijtje DeFi voorbeelden past, is Chainlink. De kans bestaat dat Chainlink je al wat bekend in de oren klinkt, aangezien het ook een relatief bekende cryptomunt is. Daarnaast wordt het dus ook gezien als een groot DeFi project. Chainlink zorgt ervoor dat smart contracten gebruik kunnen maken van off-chain data. Hiermee wordt data uit de echte wereld bedoeld, deze data is dus nog niet beschikbaar op de blockchain. Daarmee is het een oplossing voor een probleem van veel blockchains.
Conclusie
Je kan het al raden: je bent weer aan het einde gekomen van dit artikel. We hebben hierin gekeken naar Decentralized Finance. Als het goed is ben jij nu goed op de hoogte van onder andere wat het is, waarom het nuttig is en van enkele voorbeelden.
Het is nu dus in elk geval duidelijk dat DeFi grote mogelijkheden biedt en er volop vele DeFi gerelateerde projecten worden ontwikkeld. De kans is dus groot dat we in de toekomst steeds meer over dit onderwerp gaan horen en dat het een belangrijke rol gaat spelen in ons dagelijks leven. Ik hoop dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was in dit artikel en dat ik je voldoende heb kunnen informeren. Hopelijk weer tot het volgende blogbericht!
- Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.
Open hier je gratis Bitvavo account
Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.