Hoe bewaar je cryptomunten?

In de huidige maatschappij zijn cryptomunten eigenlijk niet meer weg te denken. Steeds meer mensen investeren in crypto en dat is niet zomaar. Cryptovaluta gaan in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid een grote rol spelen in ons leven. Mensen die nog niet zo ervaren zijn als het gaat om crypto, komen wel eens voor bepaalde vragen te staan. Niet alleen hoe ze precies crypto kunnen kopen, maar ook waar ze deze veilig kunnen bewaren. Reden genoeg om in dit artikel stil te staan bij de vraag: hoe bewaar je cryptomunten?

Crypto wallet

Het simpele antwoord op de vraag hoe bewaar je cryptomunten, is dat je dat kunt doen door middel van een crypto wallet. Hiervoor heb je meerdere mogelijkheden en de keuze is aan jou als het gaat om welke jij het fijnst vindt om te gebruiken. Hieronder zullen we aandacht besteden aan de verschillende manieren voor het bewaren van cryptomunten in een crypto wallet. In principe zijn er drie verschillende soorten wallets.

Hardware wallet (cold)

De eerste manier voor cryptomunten bewaren is door middel van een hardware wallet. Deze term kan op het eerste gezicht wat ingewikkeld klinken, maar eigenlijk is het heel simpel. Je moet het in principe zien als een soort USB-stick voor crypto. Hierop staan dan de cryptomunten die jij in je bezit hebt. Doordat het een USB-stick principe is, worden jouw cryptomunten dus offline bewaard en niet online op een computer. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat het een veilige manier is om jouw cryptocurrencies op te slaan, omdat je veel beter bent beschermd tegen hackers.

Het voordeel van deze optie is dus dat het veilig is, omdat je de crypto offline bewaard. Het nadeel waar je wel mee te maken zult krijgen, is dat het doen van een transactie wat langer duurt. Wil je een transactie doen, moet je de cryptomunten in eerste instantie overzetten naar een exchange. Vervolgens kan je hier pas mee traden. Wanneer je niet helemaal weet hoe dit werkt, kan dit onnodig veel tijd kosten. 

Een ander nadeel van een cold wallet, is dat wanneer je deze kwijtraakt, je de cryptomunten ook daadwerkelijk helemaal kwijt bent. Er is dan geen enkele manier om ze terug te krijgen. Dit bevestigt nog maar eens dat het erg belangrijk is om jouw hardware wallet te bewaren op een veilige plek. 

Online wallets (hot)

De tweede manier om voor cryptomunten bewaren, is door middel van het gebruik van een online wallet. Deze optie is wat minder veilig, maar wel veel handiger voor het doen van transacties. Hiervoor moet je gebruikmaken van een dienstverlener, welke de cryptocurrencies van zijn klanten veilig kan bewaren. Dit kan riskant zijn, omdat je blind moet vertrouwen op de dienstverlener. 

Crypto platform Bitvavo

Vooral op exchanges zelf worden hot wallets aangeboden. Denk dan bijvoorbeeld aan Bitvavo, waar je gebruik kunt maken van een Bitvavo wallet. Je kan hierbij jouw cryptocurrencies makkelijk beheren en hierdoor is het doen van transacties ook eenvoudig en snel. 

Nadeel is dat dit soort platforms waar je jouw crypto op kan bewaren, regelmatig het doelwit zijn van hackers. De platforms bewaren namelijk niet alleen jouw cryptomunten, maar van miljoenen mensen. Je kan je dus wel voorstellen dat de waarde van alle cryptomunten die er worden bewaard enorm hoog is. 

Desktop wallets

De laatste soort wallet waar je jouw crypto in kunt bewaren, zijn desktop wallets. Dit kan je zien als een tussenweg tussen hot en cold wallets. Er zijn verschillende open source-oplossingen op het internet waarmee je jouw wallet op deze manier kunt beveiligen. Hierachter is het idee om de private key van je wallet als het ware direct op je computer op te slaan. Het is bij dit type wallet niet nodig om jouw identiteit openbaar te maken, waardoor je een hoge mate van privacy zult genieten. 

Echter is een desktop wallet ook zeker niet zonder risico. Omdat de private key is opgeslagen op een computer, bestaat er altijd de kans dat de desbetreffende computer slachtoffer wordt van malware, of dat hackers erin slagen om de private keys te stelen en daarmee ook jouw cryptomunten. 

Een ander nadeel is dat een desktop wallet ook het meest ingewikkeld is om te gebruiken. Het is namelijk nodig om bij iedere fork de wallet te updaten.

Veilig cryptomunten bewaren?

We hebben hierboven gekeken naar verschillende manieren waarop jij cryptomunten kan bewaren. Maar welke is nu de veiligste manier?

Dit is in principe geheel aan jouzelf om te bepalen. Het is namelijk afhankelijk van de manier waarop jij jouw cryptomunten gebruikt. Zoek je echter de veiligste manier in het algemeen, is een hardware wallet waarschijnlijk de beste keuze. 

Wanneer je bijvoorbeeld cryptocurrencies koopt om deze op een lange termijn te bewaren, is het erg verstandig om een cold wallet te gebruiken. Zo is de kans op diefstal namelijk het kleinst. Vervolgens is het natuurlijk wel belangrijk om jouw hardware wallet goed te bewaren. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een kluis.

In het verleden is meermaals bewezen dat een hardware wallet de veiligste manier is om crypto te bewaren. Puur omdat de kans op een hack of diefstal zo klein is.

Toch zijn er redenen te bedenken waarom je een hot wallet zou moeten gebruiken. Een hot wallet is namelijk handig om te gebruiken wanneer jij veel kleine transacties wilt doen. Dit om te speculeren op de koers van cryptocurrencies. Hoewel dit minder veilig is dan een hardware wallet, kun je met deze optie wel snel transacties doen. 

Veiligheid crypto

Nu je op de hoogte bent van hoe je op de veiligste manier cryptomunten kan bewaren, is het goed om nog even in het kort aandacht te geven aan de veiligheid van crypto zelf. De veiligheid van cryptocurrencies kan namelijk worden gegarandeerd door middel van blockchain. Iedere keer wanneer er een transactie gedaan wordt, wordt deze geregen aan een chain (ketting). Iedere computer op het blockchain netwerk houdt een kopie bij van alle transacties, waardoor een frauduleuze transactie direct op zal vallen.

Cryptocurrencies kopen

Inmiddels hebben we in dit artikel gekeken naar hoe jij jouw cryptomunten kunt bewaren, namelijk in een wallet. Wanneer je een wallet hebt, moet hier natuurlijk wel iets in, namelijk cryptocurrencies.

Wanneer je crypto wilt kopen, moet je gebruikmaken van een exchange: een online handelsplatform voor het kopen en verkopen van crypto. Een voorbeeld hiervan is Bitvavo

Bitvavo

Ben je eenmaal actief op een exchange, kan je crypto gaan kopen. Het is dan alleen nog de vraag welke. Dit is lastig te zeggen. De koers van cryptovaluta is namelijk enorm veranderlijk en er is maar een kleine factor nodig om een aardverschuiving te veroorzaken. 

Toch is het wel mogelijk om een aantal voorspellingen te doen als het gaat om welke crypto gaat stijgen. Ben jij ook benieuwd naar crypto die gaan stijgen in waarde? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Te laat met crypto kopen?

Veel mensen vragen zich af of ze niet te laat zijn met het kopen van crypto, en dat de koers zijn hoogtepunt al heeft bereikt. Dat is echter niet terecht. Hoewel een crypto winter onvermijdelijk lijkt, is de verwachting ook dat de koers weer enorm zal stijgen.

Er is namelijk al jarenlang een trend gaande. Hierin is te zien dat wanneer de cryptokoers keldert, de koers daarna weer een nieuw hoogtepunt bereikt. Daarom hoef je ook niet in paniek te raken als je ziet dat de waarde van een cryptomunt keldert, maar moet je dit juist zien als mogelijkheid. Koop laag, verkoop hoog is de gouden regel. 

Zelf aan de slag

Nu we aan het einde van het artikel zijn gekomen, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Je bent nu goed op de hoogte van waar je crypto veilig kunt bewaren. Wil jij ook graag beginnen met geld verdienen met crypto? Wacht dan niet langer en ga aan de slag!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen