Starten met beleggen

Lees hier waarin je allemaal kan beleggen en waarom!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Starten met beleggen

Starten met beleggen is een gedachte die bij velen wel eens door het hoofd heeft rondgespookt. Het is al heel vaak bewezen dat dit een manier is om op de lange termijn een leuk zakcentje over te houden.

Je kan natuurlijk beleggen in standaard aandelen, maar tegenwoordig ook in crypto. Beide hebben zo zijn voor- en nadelen. Beide zullen in dit artikel worden behandeld. Denk jij er ook over na om te starten met beleggen? Lees dan zeker even dit artikel!

Inhoudsopgave

Waarin beleggen?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en gaan kijken naar de vraag: waarin beleggen? Dat is natuurlijk de hamvraag wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen. Hieronder staan enkele mogelijkheden om in te beleggen:

Aandelen

De eerste mogelijkheid die jij hebt, is om te beleggen in aandelen. Je koopt dan als het ware een stukje van een bedrijf of organisatie en je kan ervan profiteren wanneer dit bedrijf in waarde stijgt, of door middel van dividend.

Fondsen

Je kunt ook beleggen in fondsen. Hiermee spreid je jouw risico. Een fonds is een soort mandje van verschillende beleggingsproducten. Voor beginners is dit een goede optie om mee te beginnen. De kosten hiervoor zijn relatief laag.

Obligaties

Als je belegt in obligaties dan leen jij geld uit aan een onderneming of aan de overheid. In tegenstelling tot een aandeel, wordt je hierbij geen mede-eigenaar van de instelling. In ruil voor de lening die jij verstrekt, ontvang je rente. Hieruit kun je dan jouw winst behalen.

Crypto

Natuurlijk kan je tegenwoordig ook beleggen in crypto. Hier kan je veel geld mee verdienen, maar is ook erg risicovol. Later in het artikel zullen we nog wat meer aandacht besteden aan beleggen in crypto.

Bovenstaande opties zijn de meest gebruikte opties als het gaat om beleggen. Natuurlijk zijn er nog meer opties, zoals het beleggen in hefboomproducten. 

Waarom beleggen?

Een andere vraag die belangrijk is om in dit artikel een antwoord op te geven: waarom beleggen? Hoewel veel mensen al beleggen, zijn er aan de andere kant ook nog velen die niet goed op de hoogte zijn als het gaat om beleggen. Jammer, want er wordt dan een mooie kans laten liggen. Geld maakt immers geld, wordt er vaak gezegd.

Bij beleggen krijg je als het ware een beloning voor het risico dat jij neemt door te investeren. Deze beloning kan zijn in de vorm van een prijsstijging of in de vorm van dividend, een bepaald bedrag dat de instelling uitkeert over de winst aan haar aandeelhouders.

Wanneer je kijkt naar de korte en middellange termijn, kan de waarde van een belegging dalen. Hoe langer de termijn is waarover jij belegt, hoe groter de kans op een redelijk tot goed rendement.

passief inkomen

Een groot voordeel van beleggen is dat jij een passief inkomen genereert. Dat wil zeggen dat je hiervoor weinig tot niets hoeft te doen. Veel mensen beleggen om er op latere leeftijd de vruchten van te plukken. Dit hebben ze dan verdiend met een passief inkomen.

Met beleggen is het niet zo dat je niet bij jouw geld kunt. Je kan namelijk je beleggingsproducten te allen tijde verkopen. Zo heb je altijd de toegang tot jouw vermogen.

Let er wel op dat je altijd op de hoogte bent van de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Zo voorkom je dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan na het beginnen met beleggen.

Crypto beleggen

Crypto speelt een steeds grotere rol in ons leven en daarom is in crypto beleggen een erg interessante optie. Wanneer je hier de juiste keuzes maakt, is het mogelijk om veel geld ermee te verdienen. Maar wat zijn nu de voordelen van crypto beleggen?

Het eerste voordeel is eigenlijk al benoemd, namelijk dat je er veel geld mee kunt verdienen. Crypto heeft nog volop potentie. Mede hierdoor is een koersstijging van maar liefst 100 procent niet vreemd. Er is maar een kleine factor nodig, of de prijs van een cryptomunt schiet omhoog. Let er wel op dat het ook zo kan zijn dat een crypto ineens flink daalt.

crypto

Daarnaast beleg je in de toekomst wanneer je besluit te beleggen in crypto. Het is de verwachting dat crypto een steeds grotere rol gaat spelen in ons leven en dat het over een aantal jaren op veel plekken een geaccepteerde betaalwijze wordt.

Wil jij beleggen in crypto en wil je weten welke cryptomunten er in waarde gaan stijgen? Neem dan een kijkje bij dit artikel.

Starten met beleggen tips

Velen vinden het lastig om zomaar uit het niets te beginnen met beleggen, zonder ervaring. Je kan dan kiezen om een cursus te volgen, maar deze zijn vaak best prijzig en het is dan nog maar de vraag of je jouw geld terugverdient. Om je toch een beetje op weg te helpen, staan hieronder enkele tips waar jij rekening mee kunt houden, aangezien starten met beleggen niet altijd eenvoudig is.

Tip #1: geduld

Het allerbelangrijkste bij beleggen is dat je beschikt over voldoende geduld. Heb je dit niet, maak je te snel impulsieve beslissingen en dit is waar velen de mist in gaan. Wanneer men een dalende koers ziet, is de reactie vaak om maar direct te verkopen. Hierbij moet je geduld hebben, de koers zal waarschijnlijk ook weer gaan stijgen. Achteraf zul je dan spijt hebben dat je hebt verkocht.

Tip #2: maak een plan

Om te voorkomen dat je gekke dingen gaat doen, is het verstandig om vooraf voor jezelf een plan te maken. Denk daarbij aan dingen waar je in gaat beleggen of hoeveel je gaat beleggen. Zoek een beleggingsmogelijkheid waarin jij vertrouwen hebt en stop hier je geld in. Doe dit met een voor jou realistisch bedrag. Niet te weinig, maar ook niet te veel. Het is zaak om de juiste balans te vinden. Ook hoe vaak jij een bepaald bedrag belegd is van belang om te weten. Leg bijvoorbeeld per maand een vast bedrag in dat jij kan missen.

Tip #3: geen verwachtingen

Om te voorkomen dat je teleurgesteld raakt, is het belangrijk dat je niet al te hoge verwachtingen hebt in eerste instantie. Het is altijd nodig om goed op de hoogte te zijn en te blijven van de risico’s van beleggen. Door het temperen van je verwachtingen, voorkom je dat je teleurgesteld raakt wanneer je ziet dat jouw beleggingen nog niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Is Bitvavo betrouwbaar?

Inmiddels zul je ongetwijfeld weten dat je kan beleggen in crypto door gebruik te maken van een exchange, een online handelsplatform voor het kopen en verkopen van crypto.

Eén van deze handelsplatformen is Bitvavo, dit is tevens één van de bekendste. Voor Nederlanders is dit een ideale exchange om te gebruiken. Waarom? Omdat deze exchange gevestigd is in Nederland. Hierdoor kan je als Nederlander genieten van voordelen als betalen met iDEAL. Ook is de support beschikbaar in het Nederlands wanneer je ergens een vraag over hebt. Bij de meeste internationale exchanges is de support enkel beschikbaar in het Engels.

Bitvavo kent dus deze voordelen, maar is Bitvavo betrouwbaar? Als ik mag spreken uit eigen ervaringen, zou ik zeker zeggen ‘ja, Bitvavo is betrouwbaar’. Jarenlang maak ik namelijk al gebruik van deze exchange en nog nooit heb ik grote problemen ondervonden.

Ook andere gebruikers lijken erg tevreden te zijn over Bitvavo. Zo krijgen ze op Trustpilot een beoordeling van 4,3 op een maximale score van 5. In totaal hebben meer dan 8.000 mensen een beoordeling achtergelaten. 

Als het gaat om het bewaren van gekochte cryptomunten, kan je ook stellen dat Bitvavo betrouwbaar is. Let er wel op dat exchanges vaak doelwit zijn van hackers, waardoor je ook zou kunnen zeggen dat het veiliger is om jouw cryptomunten te bewaren op een andere manier, bijvoorbeeld in de vorm van een hardware wallet. Dit is een soort usb-portemonnee. Deze manier is veel minder gevoelig voor hackers en in principe ben jij de enige die een gevaar kan vormen voor jouw cryptomunten, bijvoorbeeld door deze onzorgvuldig te bewaren.

Beginnen met beleggen

Je hebt het einde van het artikel bereikt en je weet wat dat betekent: zelf aan de slag gaan! We hebben in dit artikel onder andere gekeken naar het starten met beleggen en waarin je zou kunnen beleggen. Je bent nu hopelijk voldoende geïnformeerd en je kan dus aan de slag met beleggen!

Bitvavo

Mijn favoriete Nederlandse crypto exchange

Handel, koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij het grootste en goedkoopste cryptocurrency handelsplatform van Nederland.

Meer info over Bitvavo

Nu met een tijdelijke welkomstbonus t.v.w. 1000 euro commissie vrij handelen in de eerste week.

Let op: deze bonus is alleen geldig via de knop hierboven of via de linkjes in de tekst. Je kunt deze ook delen met je familie of vrienden.

Veel gestelde vragen over Bitvavo (FAQ)

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een zogeheten exchange. Dit is een soort online handelsplatform waar je crypto op kunt kopen en verkopen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om op Bitvavo jouw gekochte cryptomunten te bewaren.

Waarom Bitvavo?

Bitvavo is één van de vele exchanges. Veel van deze exchanges zijn internationaal, ook Bitvavo. Echter is het verschil dat Bitvavo in Nederland gevestigd is.

Dit wil zeggen dat Bitvavo Nederlanders een aantal belangrijke voordelen kan bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betalen met iDEAL. Dit is op de meeste exchanges niet mogelijk. Ook is de support beschikbaar in het Nederlands, wat erg handig is als jij hulp nodig hebt.

Daarnaast zijn ook de transactiekosten bij Bitvavo relatief laag wanneer je dit vergelijkt met andere exchanges.

Bitvavo wordt gezien als één van de meest betrouwbare exchanges die er zijn. Dit kan worden geconcludeerd wanneer je kijkt naar ervaringen van gebruikers.

Hoe werkt Bitvavo?

Bitvavo is erg gebruiksvriendelijk. Dat wil zeggen dat de exchange erg makkelijk is in gebruik. Je maakt eenvoudig een account aan door het invullen van wat gegevens en dit account verifieer je vervolgens.

Daarna kan je eenvoudig geld storten op je account en met deze balans heb je vervolgens de mogelijkheid om crypto te kopen.

Wil je graag aan de slag met Bitvavo, klik dan hier en ontvang een welkomstbonus t.w.v. €1000 commissievrij handelen.

Lars Provoost
Welkom op mijn blog! Heb je interesse in Bitcoin of andere crypto? Dan ben je hier aan het juiste adres. Mijn naam is Lars Provoost en ik ben al enkele jaren actief in de wondere wereld van de Bitcoin. Met veel plezier deel ik mijn kennis over Bitcoin en crypto met jou. Elke week kun je op mijn website een nieuwe crypto blog verwachten, ook maak ik daar gelijk een leuke Youtube-video bij. Zo kan je dus zowel lezend als luisterend genieten van mijn waardevolle content over Bitcoin en andere crypto. Naast het onderhouden van mijn website haal ik ook veel plezier uit lekker wandelen, fietsten, lezen en banen zwemmen. Dit doe ik dan ook volop 😀

Disclaimer:

Ikzelf ben geen financieel adviseur. Om deze reden kan en mag ik geen financieel advies geven. Dit artikel bevat dan ook helemaal geen advies, maar gewoon mijn kijk op de zaken. Je hoeft hier niet mee akkoord te zijn en je moet zeker niet alles doen zoals ik dat zou doen. Doe steeds je eigen onderzoek. Beleggen brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Het is mogelijk dat je jouw hele inleg verliest.

Meer lezen over crypto?

Lars Provoost
Welkom op mijn blog! Heb je interesse in Bitcoin of andere crypto? Dan ben je hier aan het juiste adres. Mijn naam is Lars Provoost en ik ben al enkele jaren actief in de wondere wereld van de Bitcoin. Met veel plezier deel ik mijn kennis over Bitcoin en crypto met jou. Elke week kun je op mijn website een nieuwe crypto blog verwachten, ook maak ik daar gelijk een leuke Youtube-video bij. Zo kan je dus zowel lezend als luisterend genieten van mijn waardevolle content over Bitcoin en andere crypto. Naast het onderhouden van mijn website haal ik ook veel plezier uit lekker wandelen, fietsten, lezen en banen zwemmen. Dit doe ik dan ook volop 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *