Hoe moet je investeren in Bitcoin?
29 juni 2022 

Hoe moet je investeren in Bitcoin?

Inmiddels zal vrijwel iedereen wel eens van Bitcoin hebben gehoord. De grootste cryptomunt van allemaal was in het afgelopen decennium vaak het onderwerp van gesprek. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Niemand had namelijk verwacht dat de munt zo enorm veel waard zou worden. Het steeg tot ongekende hoogtes en investeerders plukten de vruchten. Nog steeds zijn er velen die investeren in Bitcoin. Er valt namelijk nog altijd genoeg rendement te behalen. Het argument dat je ‘te laat’ zou zijn met investeren, kan dan ook de prullenbak in. Wil jij ook gaan investeren in deze munt, lees dan vooral verder. In dit artikel gaan we het namelijk hebben over de vraag: hoe moet je investeren in Bitcoin?

Wat is Bitcoin?

Mocht je nog niet helemaal op de hoogte zijn, dan is het een goed idee om eerst even een blik te werpen op wat Bitcoin nu eigenlijk precies is. Dat gaan we hieronder doen.

Bitcoin is ontworpen als digitaal betaalmiddel waarbij er geen tussenkomst van een derde persoon nodig is. In 2009 werd Bitcoin gelanceerd en daarmee is het de eerste cryptomunt in omloop.


Sindsdien is Bitcoin enorm gestegen in waarde en is de wereld van crypto ook flink gegroeid. Dat is nog altijd gaande. Bitcoin geldt inmiddels op meerdere plekken als officieel betaalmiddel en het is voor velen een interessante optie om in te investeren.

Waarom investeren in Bitcoin?

Goed, voor het grote publiek zijn cryptocurrency’s nog vrij nieuw. Het is dan ook te begrijpen dat er nog wat scepsis bestaat over cryptomunten zoals Bitcoin. Dat is echter nergens voor nodig. Hieronder ontdek jij de redenen dat het een goed idee is om te gaan investeren in Bitcoins.

  • Een investering in Bitcoin is een investering in de toekomst. Experts denken namelijk dat de cryptomunt een steeds grotere rol gaat spelen in ons leven.
  • Met Bitcoin is het mogelijk om veel winst te maken in korte tijd. Dat komt door de hoge volatiliteit. Let op: je kan natuurlijk ook snel verlies maken.
  • Hoewel de koers van Bitcoin al grote hoogtes heeft bereikt, lijkt het einde nog niet in zicht. De voorspellingen zijn namelijk dat er nog altijd nieuwe hoogtepunten bereikt zullen worden.

Hoe moet je investeren in Bitcoin?

Dan nu de vraag waar het in dit artikel eigenlijk om draait. Allemaal leuk en aardig dat investeren in Bitcoin, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Dat ga je hieronder ontdekken.

Stap 1: account maken bij exchange

Om te kunnen handelen in cryptomunten, is het eerst nodig om een account te maken bij een exchange of broker. Dat is een platform waarop je crypto kunt kopen en verkopen. In Nederland is Bitvavo de goedkoopste en meest betrouwbare, dus dat is het platform dat we aan zullen houden in dit stappenplan.


Je navigeert naar de website van Bitvavo. Daar klik je op ‘aanmelden’ of ‘sign in’. Daar kan je vervolgens de benodigde persoonlijke gegevens invullen. Zorg ervoor dat deze kloppen voordat je verder kunt naar stap 2.

Stap 2: account verifiëren

Om de veiligheid te kunnen garanderen, is het nodig om je account op Bitvavo te verifiëren. Deze stappen zullen zich vanzelf wijzen. Je zal bijvoorbeeld worden gevraagd om een geldig identiteitsbewijs te uploaden en om een selfie te maken.

Stap 3: balans opwaarderen

Je account is nu gereed voor gebruik. Om in Bitcoin te kunnen investeren, is het nodig om je balans op te waarderen met euro’s. Hiervoor maak je gebruik van een van de betaalmogelijkheden van Bitvavo. Je hebt hiervoor meerdere opties. Let wel op: bij sommige opties zul je een toeslag moeten betalen. Opwaarderen met iDEAL is echter gratis. Klik op ‘opwaarderen’ in je portfolio en kies een betaalwijze. Vul het gewenste bedrag in en volg de stappen.

Stap 4: Bitcoin kopen

Na het opwaarderen van je balans, kan je met dat bedrag gaan investeren in Bitcoin. Hiervoor ga je naar je Bitvavo-dashboard en scrol je naar beneden totdat je Bitcoin ziet staan. Daar klik je op en nu zal je de mogelijkheid krijgen om een bedrag in te vullen. Je kan het volledige bedrag dat je hebt gestort in Bitcoin investeren, maar je kan er ook voor kiezen om je risico te spreiden en meerdere crypto’s te kopen, zoals Ethereum. Na het invullen van het bedrag kan je de aankoop afronden en de Bitcoins zullen automatisch in je Bitvavo-wallet terecht komen.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is het afwachten van een goed moment om de cryptomunten weer te verkopen. Wanneer dat is, is vaak lastig inschatten. Daarom is het verstandig om met jezelf van tevoren een bepaald rendement af te spreken waarmee jij tevreden bent.

Hoeveel investeren in Bitcoin?

Als je wilt investeren in deze cryptomunt, is het ook nog de vraag hoeveel. Je wilt natuurlijk wel een leuk rendement behalen, maar tegelijkertijd ook niet te veel risico lopen.

Het bepalen van hoeveel je investeert in Bitcoin, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De ene persoon heeft namelijk wat meer te besteden dan de ander. Het is daarom verstandig om een bepaald percentage van jouw inkomen te investeren. Het is aan te raden om als beginner niet direct een groot bedrag in te leggen, maar wat kleiner te beginnen. Op die manier kan je ervaring opdoen en in de toekomst gerichter investeren. Ben je succesvol, dan zou je eventueel wat meer in kunnen gaan leggen.

De koers van Bitcoin

Zoals je ongetwijfeld zult weten, zijn de cryptokoersen enorm volatiel. Dat wil zeggen: er zijn heel veel veranderingen in korte tijd. Het is daarom vaak lastig om een inschatting te maken. Om een wat duidelijker beeld de schetsen van de Bitcoin-koers, kan je hieronder enkele gegevens vinden over de geschiedenis van de munt en de verwachting voor de toekomst.

De Bitcoin werd geïntroduceerd in 2009. De waarde van de munt was toen nog verwaarloosbaar. Sindsdien is het, zoals je zult weten, enorm gestegen. De eerste echt interessante waarde kwam pas in 2011, zo’n twee jaar na de introductie. De koers lag toen op zo’n 17 dollar.


Daarna ging de koers omlaag, maar even later herstelde dit zich weer. En hoe. In 2013 gingen er veel mensen investeren in Bitcoin en dat leidde tot een flinke koersstijging. De waarde in dat jaar bereikte 131 dollar. Maar daar bleef het niet bij. In 2013 bleef de waarde doorstoten. Zo leverde Bitcoin ook discussie op bij de Amerikaanse overheid. Op het hoogtepunt van dat jaar stond de koers boven de 1000 dollar. Dit zakte aan het einde van het jaar weer iets in.

Daarna kwam de koers tot en met 2015 in een neerwaartse spiraal, door bijvoorbeeld regelgeving en hacks. Gelukkig werd de weg omhoog weer ingeslagen en waren er weer flinke stijgingen te zien. De koers van Bitcoin wordt sindsdien wel eens gezien als berglandschap. Pieken en dalen volgen elkaar snel op. Duidelijk is wel dat de Bitcoin koers interessant blijft voor investeerders. De hoogste waarde was zo’n 68.000 dollar en op het moment van schrijven ligt deze op zo’n 30.000 dollar.

De verwachtingen voor de toekomst zijn in ieder geval positief. De verwachting is dat de Bitcoin-trend zich voortzet. Dat wil zegen: steeds weer het opnieuw overtreffen van het vorige hoogtepunt. Voor de lange termijn (2025) is de verwachting dat de waarde van Bitcoin wel eens boven de 100.000 dollar uit kan komen.

Investeren in Bitcoin: tips

Er zijn veel beginnende investeerders. Een logisch gevolg is dan ook dat er snel beginnersfouten worden gemaakt. Investeren lijkt namelijk makkelijk, maar er komt erg veel bij kijken. Hieronder kan je een aantal tips vinden die jou gaan helpen!

  • Zorg ervoor dat je jouw emoties onder controle houdt. Vaak handelen mensen te impulsief bij bijvoorbeeld een dalende koers, waardoor er onnodige fouten gemaakt worden.
  • Het is vaak verstandig om je risico te spreiden en te investeren in verschillende cryptomunten. Als één cryptokoers de verkeerde kant op gaat, dan kunnen de andere koersen het verlies eventueel compenseren.
  • Om minder risico te lopen bij je investeringen, is het verstandig om eerst wat bij te leren over cryptomunten. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een cursus, of het lezen van een boek.
  • Maak van tevoren een investeringsplan. Maak daarin afspraken met jezelf: stel vragen als: hoe vaak investeren, hoeveel investeren en waarin investeren?

Beginnen met investeren in Bitcoin?

Om in Bitcoin te investeren heb je een account nodig bij een crypto exchange. Dit is een platform waar je Bitcoin kan kopen, verkopen en bewaren. De grootste en veiligste crypto exchange van Nederland is Bitvavo.


Ik maak zelf al 3 jaar gebruik van Bitvavo en ik raad het platform zeker aan.

Een account aanmaken is gratis en binnen een paar minuutjes gedaan. Daarna kan je veilig Bitcoin kopen, verkopen en bewaren.

Nog geen account bij Bitvavo? Open hier je gratis account. 

Conclusie

Je bent inmiddels aan het einde gekomen van het artikel. We hebben het hierin uitgebreid gehad over Bitcoin en hoe je hierin kunt investeren. Als het goed is, heb jij nu een antwoord op de vraag: hoe moet je investeren in Bitcoin?

Hopelijk is dit artikel nuttig geweest voor jou en heb je gevonden waar je naar op zoek was. Verder hoop ik je natuurlijk weer terug te zien bij het volgende blogbericht!

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen