Veilig crypto traden

Steeds meer mensen gaan investeren in cryptomunten. Niet zo gek, omdat er ongelofelijk veel geld te halen valt. Helaas heeft de ontwikkeling van de cryptocurrencies niet alleen maar positieve gevolgen. Er zullen altijd kwaadwillende mensen zijn en zo ook in de cryptowereld. Je zult ongetwijfeld wel de klassieke oplichterij kennen. Deze heeft inmiddels ook zijn weg gevonden in de cryptocurrencies. Reden genoeg om dit artikel in het teken te laten staan van veilig crypto traden. Zo kom jij er uiteindelijk achter wat een crypto scam is, hoe je ze herkent en hoe je veilig kunt handelen in cryptomunten.

Crypto scam: wat is het?

Misschien is het jou ook al wel eens overkomen. Je ontvangt een mailtje of een telefoontje, met daarin het dringende verzoek om gegevens in te vullen en/of geld over te maken. Het ziet er vaak geloofwaardig uit, waardoor veel mensen ook gehoor geven aan het verzoek. Het resultaat: je geld wordt gestolen, het was een scam. Ook een crypto scam komt steeds meer voor. In dat geval ontvang je een mailtje van iemand die zich voordoet als een erkend platform, zoals die van een crypto wallet (een zogeheten phishing mail). Daarmee proberen ze gegevens los te weken, waarmee ze cryptomunten uit jouw wallet kunnen stelen. Een telefoontje ontvang je ook steeds vaker. Het e-mailadres of het telefoonnummer wordt vaak gespoofd, waardoor het extra legitiem lijkt. Houd er daarom rekening mee dat je nooit zomaar jouw gegevens moet verstrekken. Word je toevallig hierom gevraagd, is de kans groot dat je te maken hebt met een crypto scam.

Hoe koop je veilig Bitcoins?

Natuurlijk wil je er zeker van kunnen zijn dat het veilig is om in cryptomunten te investeren. Daarvoor zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat jij alleen gebruikmaakt van vertrouwde website. Gebruik alleen gekende platformen, zoals Bitvavo. Wil jij veilig Bitcoins kopen, zit je bij dat platform altijd goed. Ze doen er namelijk alles aan om het voor klanten zo veilig mogelijk te maken. Zo zijn wallets verzekerd tot een bepaald bedrag bijvoorbeeld.

Hoe je veilig Bitcoins kunt kopen bij Bitvavo?

 1. Ten eerste maak je een account aan bij de exchange. Je vult simpelweg enkele persoonlijke gegevens in.
 2. Daarna is het nodig om een aantal verificatiestappen te voltooien. Denk bijvoorbeeld aan het uploaden van een selfie en het uploaden van een geldig identiteitsbewijs. De stappen wijzen zich normaliter vanzelf.
 3. Is de verificatie voltooid, dan kan je geld gaan storten op je account. Dat kan bij Bitvavo eenvoudig met iDEAL.
 4. Heb je geld gestort, dan navigeer je naar het aanbod. Hier kan je alle beschikbare cryptomunten vinden. Kies vervolgens de gewenste cryptomunt en kies het bedrag dat je daarin wilt investeren.
 5. Na het afronden van de aankoop komen de gekochte cryptomunten terecht in de Bitvavo wallet. Deze is over het algemeen erg veilig en niet gevoelig voor een crypto scam, als je jouw gegevens met niemand deelt.

Mocht jij dan toch cryptomunten ergens anders willen bewaren dan op een exchange, lees dan vooral verder, want in het stukje hieronder leer je over de verschillende wallets waar je cryptocurrencies in kunt bewaren.

Veilig Bitcoins kopen

Crypto scam gehad: wat nu?

Mocht jij ook last hebben van bijvoorbeeld een phishing mail waarin ze vragen om gegevens, ga hier dan vanzelfsprekend niet op in. Negeer het bericht volledig. Wat je daarentegen wél kunt doen, is contact opnemen met het desbetreffende platform en melding maken van de poging tot scammen. Zij zullen hun klanten dan waarschuwen en eventueel hiertegen optreden.

Ben jij in een scam getrapt, en zie je dat jouw cryptomunten zijn gestolen? Dan is dat natuurlijk erg vervelend. Helaas is het al te laat als je cryptocurrencies weg zijn. Ze zijn dan niet meer terug te krijgen en de oplichters gaan er met de buit vandoor.

Cryptomunten veilig bewaren

Om zo veilig mogelijk te kunnen handelen in cryptomunten, is het van enorm belang dat je ze bewaart op een veilige plek. Cryptomunten zijn namelijk wel vaker het doelwit van hackers, en als zo’n hack slaagt en jij bent slachtoffer, zijn al jouw cryptocurrencies vaak weg. Om dit te voorkomen, zullen we hieronder kijken naar hoe jij jouw cryptomunten zo veilig mogelijk kan bewaren.

Crypto kan je bewaren in een zogeheten wallet. Hiervan bestaan verschillende types:

 • Exchange wallet: een exchange wallet is de meest eenvoudige optie. Koop je cryptomunten via een bepaalde exchange, dan komen je gekochte coins automatisch in deze wallet terecht. Platformen zoals Bitvavo doen er veel aan om hun wallets zo veilig mogelijk te maken en hun klanten daarmee zo goed mogelijk te beschermen, maar zij zullen doelwit van hackers blijven. Daarom kiezen veel mensen voor een andere optie.
 • Software wallet: dit type wallet kan je in principe zien als een soort digitale portemonnee. De wallet kan je installeren op jouw computer, laptop, smartphone of in de cloud. Het is dus online opgeslagen. Om een software wallet te maken, ga je naar de officiële website van de cryptomunt die jij bezit. Daar ga je op zoek naar de officiële wallet, die normaal gesproken makkelijk te vinden is. Daarna kan je de wallet installeren en de benodigde stappen volgen. Dit wijst zich vanzelf.
 • Hardware wallet: een hardware wallet is niet continu verbonden met het internet en daarom wordt deze manier als veilig ervaren. Je kunt de wallet zien als een soort kleine computer. Deze zijn te bestellen op verschillende webshops, zoals bol.com. Daarnaast heb je een wallet applicatie nodig op jouw computer. Wanneer jij via deze applicatie een transactie aanmaakt, wordt de transactie naar de kleine computer gestuurd. De transactie kan je bevestigen door simpelweg op een knopje te drukken.
 • Paper wallet: dan is er ook nog de paper wallet. Hierbij sla je, zoals de naam eigenlijk al verklapt, jouw cryptomunten op papier op. Hoe dat werkt? In het geval van Bitcoin ga je naar www.bitaddress.org. Mocht je een andere cryptomunt op willen slaan in een paper wallet, zul je even een zoekopdracht moeten doen op Google. Zorg ervoor dat je de website alleen gebruikt als je offline bent en jouw internet dus uit staat. Op de website kan jij een adres genereren, wat je uit kunt printen. De cryptomunten zijn dan alleen toegankelijk met de gegevens op het uitgeprinte papier. De kans dat je wordt gehackt is vrijwel nul, maar bewaar het papier veilig. Een inbreker kan dit namelijk altijd nog stelen.
Veilig cryptomunten bewaren

Veilig crypto traden tips

Om je te helpen met het zo veilig mogelijk houden van jouw cryptomunten, kan je hieronder nog enkele tips lezen.

 • Het is belangrijk om altijd tweestapsverificatie aan te zetten. Op die manier leg je extra beveiliging op jouw account en is het al een stuk lastiger voor oplichters om je coins te stelen.
 • Zorg er daarnaast voor dat je sterke wachtwoorden gebruikt. Gebruik ook niet voor ieder account hetzelfde wachtwoord. Voor een sterk wachtwoord is het aan te raden om in ieder geval een hoofdletter, een getal en een teken te gebruiken.
 • Heb je een groot aantal cryptomunten in jouw bezit met een grote waarde? Dan is het misschien een goed idee om gebruik te maken van verschillende wallets. Mocht je dan gehackt worden, ben je niet in één keer alles kwijt.
 • Doe goed onderzoek voordat je een account maakt bij een cryptodienst. Kijk bijvoorbeeld naar beoordelingen van gebruikers en de mogelijkheden als het gaat om klantenservice.

Conclusie

Het einde van het artikel is dan alweer bereikt. We hebben in dit artikel gekeken naar hoe je veilig crypto kunt traden. Als het goed is ben je nu op de hoogte van wat een crypto scam is, hoe dit wordt gedaan (phishing mail), hoe jij veilig Bitcoins kunt kopen en waar je gekochte cryptomunten veilig kunt bewaren.

Het belangrijkste is in elk geval dat jij alleen gebruikmaakt van bekende platformen die hun betrouwbaarheid al hebben bewezen. Houd daarnaast je gegevens veilig en deel deze met niemand. Een phishing mail kan er heel legitiem uitzien, maar val er niet voor!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel en heb jij kunnen vinden waar je naar op zoek was. Verder hoop ik je vanzelfsprekend weer terug te zien bij het volgende blogbericht!

 • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen