Hefboom crypto

De wereld van crypto is allesbehalve een eenvoudige. Als je als beginner instapt, zul je dat ook al snel door hebben. Je krijgt te maken met allerlei keuzes die je moet maken en allerlei termen die je op het eerste gezicht niet begrijpt. In deze blog gaan we weer een term behandelen waar je mee in aanraking kunt komen als je handelt in cryptomunten. Je kan namelijk op verschillende manieren handelen in cryptomunten. Een voorbeeld van zo’n manier is hefboom crypto. In dit artikel ga je ontdekken wat hefboom (leverage) inhoudt en hoe het handelen met leverage werkt. Laten we snel beginnen.

Leverage uitleg

Om dit artikel goed te kunnen begrijpen, is het ten eerste belangrijk dat we een blik werpen op de betekenis van leverage. Zoals je door zult hebben, is het een Engelse term. Laten we deze eerst even vertalen naar het Nederlands. Dan kom je uit op hefboom. Daarmee zijn we er nog niet.


De definitie van leverage trading luidt als volgt: een systeem waardoor handelaren een positie kunnen kopen die groter is dan hun inleg. Dat wil zeggen dat een handelaar de mogelijkheid heeft om veel meer winst te maken. Echter, je kan aan de andere kant ook veel verlies maken. Bij een hefboom trade in crypto komt het erop neer dat een handelaar meer geld kan gebruiken dan dat hij of zij ter beschikking heeft.

Voorbeeld leverage

Het is te begrijpen als je het nog wat lastig vindt. Om je te helpen het zo goed mogelijk te begrijpen, kan je hieronder een voorbeeld vinden van leverage trading.

Laten we zeggen dat je Bitcoin met hefboom wilt kopen. Je hebt een saldo van 100 euro in Bitcoin. Dan kan je met een hefboom van 1:100 een positie innemen van 10.000 euro. Als de investering vervolgens stijgt met 1%, dan is je positie 10.100 euro waard dankzij je leverage. Dat betekent 100 euro winst. Wordt de investering daarentegen 1% minder waard, dan maak je 100 euro verlies. Je ziet dus dat het beide kanten op kan en de mogelijke winst of verlies veel hoger uit kan vallen.

Hefboom aandelen kopen

Nu je weet wat leverage trading is, kunnen we een blik werpen op hoe je dit type aandelen kunt gaan kopen. Hieronder vind je een overzichtelijk stappenplan, waar je kunt vinden wat je moet doen om met hefboom te kunnen traden.

 1. Het eerste dat je moet doen, is het zoeken van een platform die de mogelijkheid biedt om met hefboom te traden. Binance is daarvoor bijvoorbeeld een optie.
 2. Vervolgens koop je voor een bepaald bedrag aan cryptomunten. Kijken we naar het voorbeeld hierboven, dan heb je dus 100 euro aan Bitcoin.
 3. Daarna kan je op de exchange een positie innemen. Bijvoorbeeld 1:5. Je neemt dan een positie in die vijf keer zo groot is als het balanstotaal. Met 100 euro kan je dus voor 500 euro aan activa kopen.
 4. Daarna is het weer afwachten wat de ontwikkelingen zijn. Heb je geluk, kan je met de ingenomen positie veel meer winst pakken dan met je ‘normale’ balans.

Leverage trading strategieën

Traden is niet makkelijk, zoals je misschien wel zult weten. Er kunnen veel fouten gemaakt worden. Veel van die fouten komen voort uit het onjuist uitvoeren van een bepaalde strategie. Om de kans op fouten te verminderen, kan je hieronder lezen over verschillende strategieën die je kunt gebruiken bij leverage trading.

 • Demo-account: mocht je nog niet helemaal thuis zijn in de wereld van crypto, dan kan je ervoor kiezen om een demo-account aan te maken. Je kunt dan oefenen met handelen in crypto, zonder dat er echt geld mee gemoeid is. Je kan dan al doende ervaring opdoen en leren over handelen met cryptomunten. Een dergelijk account maken is bij meerdere exchanges mogelijk.
 • Geleidelijk positie vergroten: dit is een strategie die vooral voor beginnende traders goed van pas kan komen. Je hebt dan de mogelijkheid om het risico dat je loopt aan het begin te beperken.
 • Duidelijke doelen stellen: het is erg belangrijk om voordat je begint met traden, te weten wat je doelen zijn. Denk daarvoor na over met hoeveel winst je tevreden zou zijn, en hoeveel verlies je maximaal wilt lijden bijvoorbeeld. Heb je daar een beeld van, dan kan je weloverwogen beslissingen maken, in plaats van impulsief te gaan handelen.
 • Je posities verdelen over meerdere trades: een andere strategie is om je posities te verdelen over meerdere trades, in plaats van één grote positie. Op die manier wordt jouw winst stapsgewijs vastgelegd.

Bitcoin met hefboom

Bitcoin behoort al jaren tot een van de populairste cryptomunten om in te investeren. Niet zo gek; het is namelijk de grondlegger van de cryptomunten. Veel mensen maken dus de keuze om in Bitcoin te investeren, maar kan je dat ook doen met hefboom?


Jazeker, dat kan! Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van welk platform je gebruikt, maar gaat het om een exchange die de mogelijkheid biedt tot leverage trading, dan kan dit vaak met iedere cryptomunt uit het aanbod. Het is dan vrijwel zeker dat je dit ook met Bitcoin kunt doen.

Ook bij Bitcoin met hefboom is het belangrijk dat je geduldig te werk gaat. Houd de strategieën die hierboven zijn genoemd in je achterhoofd, waardoor je de kans op het maken van winst vergroot.

Hefboom crypto risico’s

Zoals je weet, is traden nooit zonder risico’s. Dat geldt ook zeker voor hefboom trading. Om hiervan goed op de hoogte te zijn, is het belangrijk om onderstaand stukje door te nemen.

 • Het eerste risico is de kosten die je maakt. Elk platform heeft zo zijn eigen kosten en voordat je begint, is het handig om te weten hoe dit werkt. Bij zowel het openen van je positie, als het sluiten ervan betaal je kosten. Bij Binance ligt het bijvoorbeeld op zo’n 0,04% (taker).
 • Een ander risico hebben we al benoemd. Dat is de grote volatiliteit. Je kan veel meer winst maken, maar ook veel meer verlies. Kies je ervoor om gebruik te maken van leverage trading, dan is het verstandig als je van jezelf weet dat jij voldoende solvabel bent.
 • Nog een risico: met leverage trading koop je niet meer daadwerkelijk de aandelen. Je speculeert enkel over de prijzen. Daarmee komt het voordeel van eigendom dus te vervallen.

Toch liever regulier crypto traden?

We hebben het in dit artikel uitgebreid gehad over hefboom trading in crypto. Het kan echter natuurlijk zo zijn dat je erachter bent gekomen dat dit geen manier van handelen is die bij jou past. Dat is goed mogelijk! Gelukkig zijn er nog veel meer manieren voor het investeren in cryptomunten. De meest voor de hand liggende optie is dan natuurlijk het reguliere traden. Deze manier wordt door de meeste mensen gebruikt. Je koopt voor een bepaald bedrag een bepaalde cryptomunt en wacht tot de koers zich ontwikkelt.

Wil je dit doen, dan maak je ten eerste een account bij Bitvavo, de goedkoopste en meest betrouwbare exchange van Nederland. Daar vul je jouw gegevens in en verifieer je het account in enkele stappen.

Daarna ga je geld storten op het zojuist gemaakte account. Vervolgens navigeer je naar het aanbod van Bitvavo en kies je een cryptomunt om te kopen. Je hoeft nu alleen nog een hoeveelheid in te vullen en de transactie af te ronden. Als je dat hebt gedaan, is het afwachten wat de koers gaat doen.

Natuurlijk is traden met crypto makkelijker gezegd dan gedaan. Voordat je het weet, ga je de fout in. Het is daarom vaak verstandiger om niet direct te beginnen met investeren, maar eerst te leren en wat onderzoek te doen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruikmaken van crypto signals. Je ontvangt dan signalen over een bepaalde koers van experts, waardoor je weloverwogen beslissingen kan maken.

Conclusie

Uiteindelijk komt er aan alles een eind, en zo ook nu aan dit artikel. We hebben het gehad over hefboom crypto. Als het goed is, ben jij nu goed op de hoogte van wat dit inhoudt en hoe het werkt. Ook hebben we gekeken naar de risico’s die het met zich mee kan brengen.

Hopelijk is dit artikel nuttig voor jou geweest en heb je gevonden waar je naar op zoek was. Ik hoop je de volgende keer weer terug te zien bij een nieuw blog over weer een ander crypto onderwerp.

 • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen