Wat is samengestelde interest?
28 oktober 2022 
in Staking

Wat is samengestelde interest?

De wereld van crypto bestaat uit veel meer dan enkel digitale betaalmiddelen. Je zult ongetwijfeld te maken krijgen met lastige termen die je misschien niet direct zult begrijpen. Een voorbeeld van zo’n term is samengestelde interest. Gelukkig zal deze term hieronder worden uitgelegd.

Wat is samengestelde interest?

Het klinkt wellicht heel ingewikkeld als je niet veel hebt met economie. Echter is de term samengestelde interest, of samengestelde rente, erg makkelijk uit te leggen.

Samengestelde interest is namelijk wanneer de rente niet alleen wordt berekend over het beginkapitaal, maar ook over de rente die al eerder bij was geschreven. Je zou het in principe dus kunnen zien als rente-op-rente. Op de lange termijn kan je hier veel financieel voordeel uithalen.

Hoe bereken je samengestelde interest?

Samengestelde interest is erg makkelijk te berekenen. Stel je stort 10.000 euro op een spaarrekening bij een bank en je ontvangt hierover 1 procent rente. Dan zul je een bedrag van 100 euro aan rente ontvangen.

Het volgende spaarjaar heb je dan een balans van 10.100 euro op die rekening, als je in de tussentijd niks hebt bijgestort of eraf gehaald. In dat spaarjaar ontvang je dus 101 euro aan rente. Je hebt die ene euro verdiend zonder iets te hoeven doen.

Dat klinkt misschien niet als veel. Dat komt doordat het rentepercentage ook laag is. Echter zul je met een hoger percentage en een langere termijn veel voordeel hebben van samengestelde interest.

Samengestelde interest bij Bitvavo

Ook bij Bitvavo kan je rente verdienen, de grootste en meest betrouwbare Nederlandse exchange. Je kan dit doen door middel van staking, waar je ook een soort van rente kunt ontvangen, maar ook gewoon crypto sparen en wachten tot je rente door Bitvavo wordt uitgekeerd. Meer over Bitvavo en samengestelde interest kan je hier lezen. 

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen