Wat kan je kopen met cryptomunten?
25 oktober 2021 
in Crypto

Wat kan je kopen met cryptomunten?

Je hebt ongetwijfeld wel van de hype rondom crypto gehoord. Deze hype is natuurlijk niet zo gek, gezien de enorme potentie. Zo verwachten experts dat cryptovaluta een steeds grotere rol zullen gaan spelen in ons leven.

Om deze reden zijn er veel mensen die een graantje mee willen pikken van de stijgende koersen en dus wordt er door steeds meer mensen in crypto geïnvesteerd. Dat roept wel eens de vraag op, naast het verdienen van geld dankzij stijgende koersen, wat kan je er eigenlijk nog meer mee? Het vertegenwoordigt namelijk wel een bepaalde waarde, dus je zou zeggen dat je er ook dingen mee zou moeten kunnen kopen. In dit artikel gaan we dan ook kijken naar de volgende vraag: wat kan je kopen met cryptomunten?

Het vertegenwoordigen van waarde

Wanneer je iets koopt, is het eigenlijk niets meer dan het ruilen van iets dat volgens ons van dezelfde waarde is. Vaak betalen we in de vorm van geld in de valuta’s zoals wij die kennen: de euro, dollar, de pond enzovoort.

Geld vertegenwoordigt dus een bepaalde waarde en dit stelt ons in staat om producten aan te schaffen van dezelfde waarde. Wil ik bijvoorbeeld een wasmachine kopen, kan ik dit doen door bijvoorbeeld 400 euro te betalen.

Cryptovaluta vertegenwoordigen ook een bepaalde waarde. Zo zijn er al veel cryptomunten die meer waard zijn geworden dan de euro. Bitcoin is bijvoorbeeld tienduizenden euro’s waard. Je zou dus zeggen dat je met één Bitcoin bijvoorbeeld een leuke auto zou moeten kunnen kopen. Het is dan wel belangrijk dat de desbetreffende autozaak de Bitcoin accepteert als betaalmiddel.

Wettige betaalmiddelen

Een wettig betaalmiddel houdt in principe in dat dit betaalmiddel door de overheid aan is gewezen als geldsoort en door iedereen moet worden geaccepteerd. Dat is bijvoorbeeld briefgeld en muntgeld tot een bepaald bedrag.

Wat opvallend is, is dat giraal geld niet wordt gezien als wettig betaalmiddel. Dit is geld dat op een bankrekening staat en dus niet aangeraakt kan worden. Ook cheques worden niet gezien als wettig betaalmiddel. Echter wordt zowel giraal geld als een cheque wel als betaalmiddel geaccepteerd. Onder wettige betaalmiddelen valt cryptocurrency dus niet. Later in het artikel zullen we hier nog wat verder op ingaan.

Crypto als betaalmiddel

Op dit moment wordt crypto nog niet gezien als een wettig betaalmiddel. Sommige experts noemen het echter een kwestie van tijd voordat dit wel het geval is. Is dat namelijk het geval, is de kans ook groot dat Bitcoin nog verder in waarde zal gaan stijgen.

We zien dat steeds meer bedrijven ook de mogelijkheid bieden om met verschillende cryptovaluta te betalen. Ook zij zien dus de mogelijkheden. De verwachting is dan ook dat deze trend zich door zal gaan zetten en dat je over een tijdje misschien wel je boodschappen af kunt gaan rekenen met Bitcoin of Ethers.

El Salvador

Het land El Salvador is de allereerste geweest die een cryptovaluta heeft aangewezen als een wettig betaalmiddel, namelijk de Bitcoin. Dat wil zeggen dat alle winkeliers dit moeten accepteren, wanneer een klant hiermee wil betalen.

Heb je een crypto portfolio waar ook bitcoins in zitten, kan je dus je boodschappen betalen met deze cryptomunten. Erg handig.

Of vele andere landen het voorbeeld van El Salvador zullen gaan volgen, zal de tijd ons leren. Aan de andere kant zijn er namelijk ook landen die cryptovaluta juist tegen proberen te werken. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan China. Het is meerdere keren voorgekomen dat een maatregel van dit land voor een crash zorgt van de cryptokoersen.

Aan de ene kant is het te begrijpen dat overheden cryptovaluta tegen willen werken. Het is namelijk gedecentraliseerd, wat zou betekenen dat er geen centrale macht invloed meer kan hebben.

Waar met bitcoins betalen?

Bitcoin wordt vaak gezien als de grondlegger van de crypto. Dat is dan ook de reden dat deze cryptomunt vaak het voortouw neemt bij ontwikkelingen. Zo ook bij betalingen. Eerder heb je al kunnen lezen dat er steeds meer winkeliers zijn die de mogelijkheid bieden om te betalen met crypto. Vaak is deze crypto bitcoin.

Heb je bijvoorbeeld zin in wat te eten en heb je geen zin om zelf wat te maken? Dan kan je eten bestellen. Bij de populaire app Thuisbezorgd kan je jouw bestelde eten ook afrekenen met Bitcoin.

Ook bij verschillende webshops kan je met Bitcoin betalen. Hier gaan we later in het artikel nog wat verder op in.

Weer een ander voorbeeld komt uit Duitsland, maar gaat deze keer niet over Bitcoin. Zo is er een Duitse taxichauffeur die zijn klanten laat betalen met Dogecoin.

Waar kan ik cryptomunten kopen?

Nu je bent geïnformeerd over crypto als betaalmiddel, kan het zijn dat jij je afvraagt waar je cryptomunten kunt kopen. Het antwoord op die vraag is eenvoudig: dat kan namelijk makkelijk bij Bitvavo. In slechts enkele stappen heb je hier crypto gekocht. Hoe? Dat lees je hieronder.

Eerst maak je een account aan. Hier vul je jouw persoonlijke gegevens in. Heb je dit gedaan, volg je een aantal stappen om jouw account te verifiëren. Daarna kan je inloggen met het account dat je net hebt gemaakt.

Vervolgens ga je geld storten. Bij Bitvavo kan dit eenvoudig met iDEAL. Stort het gewenste bedrag en volg de stappen. Nu heb je jouw balans opgewaardeerd en kan je crypto gaan kopen.

Om crypto te kopen bij Bitvavo ga je naar het tabblad kopen. Hier krijg je het aanbod te zien van de verschillende cryptomunten. Kies een crypto die je wilt kopen en de hoeveelheid. Je kan natuurlijk ook verschillende cryptomunten aanschaffen, om zo je risico te spreiden.

Wil je meer halen uit de cryptomunten die jij in bezit hebt op Bitvavo, dan kan je gebruik gaan maken van Bitvavo staking.

Betalen met Bitcoin webshop

We bestellen steeds vaker bij online webshops. Daarom is het goed om te kijken naar de mogelijkheden om te betalen met Bitcoin bij webshops.

De kans is erg groot dat je wel eens iets hebt besteld bij bol.com of Zalando, of misschien wel beide. Heb je ook Bitcoins in jouw bezit, dan heb ik goed nieuws voor je. Deze kan je namelijk inzetten om te betalen bij de eerdergenoemde bovenstaande webshops.

Naast deze grote webshops, zijn er ook tal van kleine webshops die jou de mogelijkheid bieden om met Bitcoin te betalen.

Ben je benieuwd naar alle plekken waar je met deze cryptomunt kunt betalen? Dan kan je een kijkje nemen bij de kaart van Coinmap.

Conclusie: wat kan je kopen met cryptomunten?

Je bent alweer aan het einde gekomen van dit artikel en inmiddels weet je dat dit betekent dat het tijd is om een conclusie te trekken.

Een eenduidig antwoord op deze vraag is wat lastig om te geven. Crypto wordt namelijk (nog) niet gezien als wettig betaalmiddel, waardoor winkeliers het ook niet hoeven te accepteren. Wel zijn er steeds meer winkeliers en bedrijven die bepaalde cryptomunten accepteren als betaalmiddel, en dit zijn zeker niet alleen maar kleinere winkeliers en/of webshops. Het is dus aan te raden om vooraf even te checken of je kunt betalen met de crypto uit jouw portfolio.

Wil je inspelen op de mogelijkheden die nog gaan komen met crypto? Maak dan een account aan op Bitvavo en begin met het investeren in cryptomunten!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen