Wat is de crypto winter?

Het is bijna niet mogelijk dat het je is ontgaan. De opkomst van cryptocurrencies is de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws te vinden. De ongekende populariteit is goed te verklaren. Er wordt namelijk gezegd dat crypto de toekomst is. De kans bestaat dan ook dat we over enkele jaren afscheid nemen van de valuta zoals we die nu kennen en volledig overstappen op crypto. Toch zal op een gegeven moment een punt aanbreken dat de piek is bereikt en dat er alleen nog naar beneden gekeken kan worden. Ooit zal deze crypto winter aanbreken. In dit artikel word jij bijgepraat over dit onderwerp en lees je er alles over!

In de crypto wereld kan van alles gebeuren. Als inmiddels redelijk ervaren crypto-handelaar kan ik dit zeker beamen. De ene keer krijg je te maken met een enorme koersstijging, de andere keer kan de koers zomaar instorten. In 2018 was er ook sprake van een grote ‘market crash’ die destijds de crypto winter werd genoemd. De bitcoin daalde namelijk in een maand tijd met maar liefst 65 procent. Toch leefde de markt weer op en bleef het dus bij een winterslaap. 

Wat is de crypto winter?

Als we denken aan de winter, komen vaak de woorden koud en kil in ons op. Bij het bedenken van de term crypto winter is hier ook rekening mee gehouden. Beeld je dus in dat de cryptomarkt koud en kil is en je kunt je ongeveer voorstellen wat het is.

Wanneer je een definitie wilt geven van de crypto winter, kan dit vrij eenvoudig. Men spreekt in de crypto wereld namelijk van een winter wanneer de markt instort en gedurende lange tijd op een laag punt blijft hangen. Als we praten over de seizoenen, ben je binnen een paar maanden weer van de winter af en begint de lente. Bij crypto moet je daarentegen rekening houden met veel langere periodes. Het is de verwachting dat de komende crypto winter zo’n twee tot drie jaar kan duren. 

Wat gebeurt er tijdens de crypto winter?

Bij de crypto winter moet je rekening houden met ontwikkelingen die niet bepaald als goed kunnen worden beschouwd voor jouw investeringen. Misschien kun je zelf wel een beetje een inschatting maken wat dit voor jou inhoudt, maar hieronder zal worden uitgelegd wat er tijdens de crypto winter gebeurt.

Wanneer de crypto winter aanbreekt, zullen cryptovaluta, met de bitcoin voorop, enorm dalen in hun waarde. De waarde zal dan gedurende een langere periode op dat punt blijven stagneren. Mensen zullen hun vertrouwen waarschijnlijk verliezen en besluiten om niet meer te investeren.

Experts zeggen dat de crypto winter aanbreekt op een moment dat we het niet zullen verwachten. Daarom zou je zeggen dat het verstandig is om voorzichtig te zijn. Echter is de kans dan ook aanwezig dat je zeer grote potentiële winsten misloopt. Dit is dan het risico dat je neemt.

Moet ik investeren in crypto?

Veel mensen vragen zich af of het investeren in crypto nog wel zo verstandig is. Dit omdat ze denken dat cryptocurrencies al hun piek hebben bereikt. Daarnaast horen ze veel succesverhalen en denken ze dat het daar wel een keer klaar mee is. Niets is echter minder waar. Hoewel crypto enorm onvoorspelbaar is, zijn de mogelijkheden nog enorm. Eerder in het artikel las je al dat sommige mensen voorspellen dat cryptovaluta op lange termijn de norm zal worden en we dus afscheid gaan nemen van bijvoorbeeld de euro en de dollar. Wanneer je slim investeert, is het nog altijd mogelijk om flinke winsten te behalen. De vraag of het nog verstandig zou zijn om te investeren in crypto, is daarom te beantwoorden met ja.

Zelf ben ik jaren geleden ook begonnen in de wereld van crypto. Nog nooit heb ik ergens zoveel geld mee verdiend. Op een gegeven moment leek de hele markt van cryptomunten te stagneren. Toch bleef ik vertrouwen houden en bleef ik geld pompen in cryptovaluta. Ook tijdens de crypto winter, zoals velen de periode in 2018 noemden waarin het even wat slechter ging met de cryptomarkt. Uiteindelijk begonnen de koersen toch weer te stijgen en sprak met van een crypto lente. Mocht in de toekomst weer een crypto winter voorkomen, is de kans groot dat er daarna ook weer een lente aanbreekt. 

Wanneer kunnen we de crypto winter verwachten?

Als we kijken naar de winter zoals wij die kennen, kunnen we ongeveer een inschatting maken wanneer deze zal gaan beginnen. Bij de crypto winter ligt het daarentegen iets lastiger. Vaak blijft het in dit geval bij prognoses van experts.

Zo zijn er experts die verwachten dat de crypto winter aanbreekt aan het einde van 2021. Dat is al erg snel. Hierbij noemen ze koersdalingen tot wel 90 procent. Dit wordt de crypto winter genoemd. Mocht je nu in paniek raken en jouw geld al in rook op zien gaan, is dat nog even niet nodig. Totdat het zover is, wordt er gesproken van een zogeheten ‘stierenmarkt’. Dit wil zeggen dat cryptovaluta zoals de bitcoin blijven stijgen en stijgen tot een enorm hoog punt, en daarna enorm hard dalen. Je zou dan kunnen spreken van een megacrash, als de verwachtingen van experts voor waar aangenomen kunnen worden.

Je hoeft er echter nu nog niet van te schrikken, omdat de verwachting ook is dat de stijging van de bitcoin door zal zetten tot een waarde van 300.000 dollar. Dat betekent dat het hoogtepunt nu nog lang niet bereikt is. Ook andere cryptomunten zullen flink gaan stijgen.

Pak dus nog je kans, voordat de crypto winter aanbreekt. Het zal dan even duren voordat cryptovaluta weer zullen gaan stijgen, als dat überhaupt al zal gebeuren. Hoewel je er eigenlijk alleen maar over kunt speculeren, is het aannemelijk dat ooit een keer de grote crypto winter aanbreekt. Echter liggen er tot die tijd nog enorme mogelijkheden.

Wat komt er na de crypto winter?

De uitspraak die we allemaal al lang gebruiken is ‘na regen komt zonneschijn’. Het is de vraag of dit ook zo het geval zal zijn na de crypto winter. In de toekomst kijken kan helaas niet, maar wel kunnen er voorspellingen worden gemaakt over wat er na afloop van de crypto winter zal gebeuren. Hieronder zal dit kort worden toegelicht.

Eerder in het artikel is al een keer de vergelijking gemaakt met de seizoenen en dat zal nu weer gebeuren. Iedereen weet dat na de winter de lente aanbreekt. Ook in de wereld van crypto zal dit zo moeten zijn. Bitcoin heeft bijvoorbeeld al meerdere winters overleefd. Toch zijn er twijfels of de volgende crypto winter overleefd zal worden. Naar verwachting is de zwaarste winter ooit in aantocht en de cryptomarkt zal worden getest als nooit tevoren. Het is dus afwachten wat zich precies af gaat spelen na de crypto winter.

Je kunt het dus een beetje vergelijken met de winters op aarde. Als iets niet sterk genoeg is, zal het de koude en kille winter niet overleven. Dit geldt ook voor cryptocurrencies. Als dit het geval is, zal het nooit meer het hoge punt behalen waar het ooit op stond.

Waar kan ik crypto kopen?

Mocht je nog twijfelen om cryptomunten te kopen omdat je er nog veel geld mee kan verdienen dan kan dat natuurlijk. Crypto kun je kopen op zogeheten exchanges. Dit kun je zien als een soort online markt. Je maakt simpelweg een account en kan beginnen met het kopen en verkopen van allerlei verschillende cryptomunten.

Er zijn inmiddels vele exchanges. Denk dan aan bijvoorbeeld Binance of Bitvavo. Dit roept bij jou wellicht de vraag op, wanneer je wilt traden met crypto, waar jij het beste een account aan kunt maken. Het antwoord op deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat iedere exchanges zowel voor- als nadelen kent. Dat wil zeggen dat het ook een beetje afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren.

Crypto winter tips

Als je in de wereld van crypto actief bent, bestaat de kans dat je er ook actief in wilt blijven. Daarom zullen hieronder enkele tips worden vermeld voor jou die handig zijn voor tijdens de crypto winter.

De belangrijkste tip: heb geduld. Bij investeren is geduld een schone zaak. Als dit jou lukt, bestaat de kans dat je enorme winsten zult boeken na afloop van de crypto winter. Als je er écht in gelooft, is het aan te raden om niet jouw geld uit crypto te halen.

Een andere tip waar je rekening mee kunt houden: koop laag wanneer je dat kan. De gouden regel van investeren is laag inkopen en hoog verkopen. Wanneer de markt dus op een laag punt is, kun je cryptomunten laag inkopen. Als de winter uiteindelijk weer voorbij is, gaat de koers omhoog en kun je weer hoger verkopen.

Ook zou je jezelf kunnen gaan richten op staking. Dit kun je doen op iedere exchange en is een goede manier gebleken voor het verdienen van geld.

De laatste tip om mee te geven is dat je jezelf bij de crypto winter weer zou kunnen richten op ICO’s. Deze hebben momenteel een slechte naam, maar tijdens de crypto winter liggen hier juist de mogelijkheden.

Conclusie

Ze zeggen dat niets zo veranderlijk is als het weer. Echter zullen deze mensen waarschijnlijk nog niet in aanraking zijn gekomen met cryptocurrencies. Crypto doet namelijk een goede poging om nóg veranderlijker te zijn. Dit levert enorm veel mogelijkheden op, maar neemt tegelijkertijd ook grote risico’s met zich mee. Zo zal op een gegeven moment de crypto winter aanbreken. Tot die tijd liggen er nog genoeg mogelijkheden. Hopelijk heeft dit artikel jou geholpen en voldoende geïnformeerd over de crypto winter!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen