Wat is crypto?

In de cryptowereld krijg je te maken met veel lastige termen en afkortingen. Daarom is het voor een beginner vaak lastig te begrijpen. Met onze artikelen proberen we je daar graag bij te helpen. In dit artikel kijken we naar de basis en geven we antwoord op de vraag: wat is crypto eigenlijk?

Wat is crypto?

We kennen allemaal wel de normale valuta waar we nu mee betalen, zoals de euro en de dollar. Cryptomunten zijn eigenlijk hetzelfde, maar dan digitaal. Deze digitale munten vertegenwoordigen een bepaalde waarde, waardoor je er in kunt handelen en tegenwoordig ook op steeds meer plekken mee kunt betalen. Je kan crypto kopen op exchanges en het werkt eigenlijk ongeveer hetzelfde als aandelen.

Het verschil zit hem er ook in dat cryptomunten zijn gedecentraliseerd. Dat wil zeggen dat er transacties kunnen plaatsvinden, zonder de tussenkomst van een derde partij zoals een bank. De blockchain is bij crypto erg belangrijk. Dit is als het ware het netwerk waarop de cryptocurrencies draaien. Dit is een soort open databoek, waar iedereen inzicht in heeft. Alle transacties worden gecontroleerd door alle computers op het netwerk en daardoor is fraude vrijwel onmogelijk.  

Voordelen van crypto

Het is niet voor niks dat sommige experts zeggen dat cryptomunten de toekomst zijn. Ze hebben namelijk een aantal grote voordelen:

  • Het is gedecentraliseerd. De overheid of een bank kan zich dus niet met de transactie bemoeien.
  • Overal bereikbaar: overal waar je internet hebt, heb je toegang tot jouw crypto.
  • Veilig: iedereen heeft dankzij de blockchain inzicht in de transacties en fraude is vrijwel onmogelijk.
  • Kans op hoge winst: wanneer je besluit om te investeren in cryptomunten, kan je hier veel geld mee verdienen dankzij de grote volatiliteit: een koersstijging van 100% is niet uitzonderlijk

Crypto kopen

Mocht je willen investeren in crypto, dan kan je dit doen via een crypto exchange. Dit is een platform waar je cryptomunten kan kopen en verkopen. De grootste exchange in Nederland is Bitvavo. Meer dan 1 miljoen Nederlanders gebruiken Bitvavo voor het handelen in crypto. 

Het aanmaken van een account bij Bitvavo is gratis en binnen enkele minuten gedaan. Zodra je dat gedaan hebt kan je euro's op je account storten en daarmee cryptomunten kopen. Deze crypto worden vervolgens veilig opgeslagen door Bitvavo. 

Je kan er ook voor kiezen om je cryptomunten in eigen beheer te houden, dat doe je via een hardware of software wallet. 

Voor beginners is het zeer aan te raden om de crypto tegoeden op een veilige exchange te laten staan. Bitvavo is daarvoor goed. Je hebt daar ook tot €100.000 garantie op je tegoeden. 

Maak via de knop hieronder je gratis account aan en ontvang een €1000 welkomstbonus!

Gratis aanmelden bij Bitvavo

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen