Hoe kies ik een crypto exchange?
20 januari 2022 
in Crypto

Hoe kies ik een crypto exchange?

Het is eigenlijk niet meer mogelijk dat je nog niet hebt gehoord van cryptocurrencies. Waar een decennium geleden slechts enkelen op de hoogte waren van dit onderwerp, ontkomt nu vrijwel niemand er meer aan. De wereld van crypto is enorm gegroeid en is nog altijd groeiende. Velen van ons hebben al een graantje meegepikt van stijgende cryptokoersen en er zijn steeds meer mensen die dit ook willen gaan proberen. Toch is het niet zomaar heel eenvoudig om te gaan investeren in crypto, aangezien er vooraf al belangrijke beslissingen gemaakt moeten worden. Er moet bijvoorbeeld een exchange worden gekozen en dit kan best lastig zijn. Gelukkig kan dit artikel hierbij helpen. Deze staat namelijk in het teken van de vraag: hoe kies ik een crypto exchange?

Wat is een crypto exchange?

Een beginner komt er al vrij snel achter dat er vele ingewikkelde termen bestaan in de wereld van crypto. Exchange is een erg belangrijke term, maar als je nog vrijwel niets weet van de cryptowereld, is dit ook een lastige term. Hieronder volgt daarom nog even een korte toelichting.

crypto en Bitcoin exchange

Een crypto exchange is eigenlijk niets meer dan een platform waarop jij cryptomunten kunt kopen en verkopen. De meeste exchanges bieden ook aanvullende diensten aan, denk dan bijvoorbeeld aan staking. Het is in elk geval nodig om een account te hebben bij een exchange om zelf cryptomunten te kunnen kopen.

Waar moet je op letten bij een crypto exchange?

Je kent het wel: je bent op zoek naar een bepaald product of dienst, maar twijfelt over de aanschaf. Om die reden doe je vaak wat meer onderzoek om erachter te kunnen komen of het een goed idee is om het desbetreffende product te kopen. Eigenlijk is dit hetzelfde bij een exchange. Er zijn vele crypto exchanges en daarom is het maken van een keuze soms vrij lastig. Hieronder maak je daarom kennis met factoren waarnaar jij zou kunnen kijken bij je keuze voor een exchange.

Kosten

Je zult bij iedere crypto exchange wel te maken krijgen met kosten. Anders kan het platform namelijk niet draaien. De kosten kunnen verschillende dingen zijn. Zo zijn er vaak bepaalde betaalmethodes waarover je een toeslag moet betalen. Dit wil je natuurlijk liever niet. Gelukkig kan je bij een aantal exchanges kosteloos geld storten via iDEAL, zoals Bitvavo. IDEAL is de meest gebruikte methode in Nederland voor het doen van online betalingen

Een andere kostenpost waar je mee te maken krijgt bij iedere exchange, zijn transactiekosten. Wil je dus cryptomunten kopen, betaal je hierover een toeslag. Je zult dus niet het totale aantal cryptomunten ontvangen die je hebt gekocht, maar iets minder. Iedere exchange hanteert andere transactiekosten; dit kan dus redelijk ver uit elkaar liggen.

Tenslotte moet je ook rekening houden met withdrawal fees. Dit zijn kosten die je betaalt wanneer je een bepaalde cryptomunt verkoopt. Zo kunnen de energiekosten van de blockchain worden gecompenseerd. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de desbetreffende cryptomunt, en ook per exchange kan de hoogte verschillen.

Ervaringen van gebruikers

Waarschijnlijk is dit iets waar je altijd naar kijkt wanneer je een product wilt kopen. Dit kan je namelijk een hoop vertellen over hoe goed iets daadwerkelijk is. De mensen die de ervaringen hebben gedeeld hebben de exchange immers al meegemaakt. Zijn er veel negatieve reviews te vinden, dan is dit een ‘red flag’ en vaak een teken om weg te blijven bij een product of dienst.

Aanbod

Ook het aanbod is vaak een belangrijke factor om mee te nemen bij jouw beslissing. Iedere exchange heeft namelijk weer een ander aanbod aan cryptomunten. De ene exchange kiest soms bewust voor een beperkt aanbod, terwijl een andere exchange juist gaat voor het aanbieden van zoveel mogelijk verschillende crypto. Het is dan maar net waar jij naar op zoek bent: wil je onbekende cryptomunten ontdekken en kijken of hier wat te halen valt? Dan kan je beter kiezen voor een exchange met een erg ruim aanbod. Wil je daarentegen wat minder te kiezen hebben en investeren in stabiele munten, ga dan voor een exchange met een wat minder aanbod.

Veiligheid

De veiligheid is natuurlijk ook een enorm belangrijke factor. Je moet er wel vanuit kunnen gaan dat de cryptomunten die je koopt veilig bewaard worden. Dit kan je ook zelf doen door een externe wallet te gebruiken. Het is echter ook belangrijk dat jouw gegevens veilig zijn. Niet iedere exchange zal even hoog scoren op het gebied van veiligheid. Het is in elk geval sterk aan te raden om 2 factor authenticatie in te stellen op jouw account. Dit kan bijvoorbeeld wederom eenvoudig bij Bitvavo.

Betaalmethoden

Tenslotte kan je nog kijken naar welke betaalmethoden de exchange aanbiedt. Waar je op sommige exchanges de keuze hebt uit slechts een paar betaalmethoden, heb je bij andere exchanges ruime keuze. Daarnaast is de ene betaalmethode voor Nederlanders wat makkelijker dan de ander. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een exchange waar je met iDEAL kunt betalen.

iDEAL

Crypto exchange kiezen: zo doe je dat

Inmiddels weet je wat de factoren zijn waar je zoal op kunt letten bij het kiezen van een exchange voor crypto. Dan is het nu tijd om een blik te werpen op hoe je de keuze maakt.

Het is ten eerste van belang dat je voor jouzelf vaststelt wat je belangrijk vindt. Deze factoren wegen dan voor jou het zwaarst en je kunt dan op zoek naar een exchange die goed scoren bij deze factoren. Om hier achter te komen, is het dus nodig om onderzoek te doen naar verschillende exchanges. Hierdoor kan je de verschillende factoren voor alle onderzochte exchanges tegen elkaar afwegen.

Heb je onderzoek gedaan, dan is de keuze waarschijnlijk al een stuk makkelijker geworden. Heb jij een keuze gemaakt? Dan kan je een account gaan maken op de desbetreffende exchange.

Wat is de beste crypto exchange

Het is natuurlijk lastig om een precies antwoord geven op de vraag wat de beste crypto exchange is. Iedereen heeft namelijk andere wensen, waardoor de ene een andere keuze maakt dan de ander.

Toch is het wel mogelijk om een crypto exchange aan te raden. Deze scoort namelijk op vrijwel alle fronten goed; in elk geval bij alle factoren die we eerder in het artikel hebben benoemd. Het gaat dan om Bitvavo.

Bitvavo

Dit is namelijk de goedkoopste Nederlandse exchange. Je kan er handelen tegen lage kosten en ze hebben een goede reputatie opgebouwd. Omdat het een exchange is die gevestigd zit in Nederland, brengt dit ook voordelen met zich mee voor Nederlanders. Denk dan bijvoorbeeld aan Nederlandse support en de mogelijkheid om te betalen met iDEAL.

Account maken bij een exchange

Inmiddels heb je weer het één en ander aan informatie kunnen lezen. Mocht jij aan de slag willen met cryptocurrency en heb je een exchange gekozen, dan ga je een account maken. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen. Omdat we hierboven Bitvavo hebben benoemd, zal deze exchange ook worden aangehangen in onderstaand stappenplan.

Stap 1: gegevens invullen

Om een account te maken bij Bitvavo, navigeer je naar de website en daar klik je op ‘aanmelden’. Hier kan je vervolgens je persoonlijke gegevens invullen die nodig zijn. Je klikt daarna op ‘registreren’ en gaat verder naar de volgende stap.

Stap 2: account verifiëren

Om een exchange veilig te houden, is het nodig om een aantal verificatiestappen te doorlopen om je account officieel te kunnen maken. Zo kan er gekeken worden of je gegevens ook echt kloppen. Er zal bij het verificatieproces normaal gesproken worden gevraagd om een ID-bewijs. Hiernaast zijn nog een aantal andere stappen nodig, maar dit zal zich dan vanzelf wijzen.

Stap 3: aan de slag

Heb je jouw account geverifieerd en alle benodigde stappen doorlopen, dan kun je in principe aan de slag. Alles is gereed en je kan crypto gaan kopen bij Bitvavo.

Conclusie

Het einde is dan alweer bereikt. We hebben in dit artikel gekeken naar hoe jij een exchange voor het handelen in crypto kan kiezen. Je weet nu waar je op moet letten bij je keuze, wat de beste exchange is en hoe je daar een account maakt.

Ik hoop dat jij alle benodigde informatie hebt kunnen vinden en dat jij dus ook aan de slag kan met het profiteren van stijgende cryptokoersen. Bedankt voor het lezen en dan wens ik je veel succes bij het handelen in cryptomunten!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen