Hoe bereken je crypto winst?
22 maart 2022 
in Crypto

Hoe bereken je crypto winst?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die een poging wagen in de wereld van crypto. Crypto investeringen zijn namelijk ‘hot’ en dat is niet zo gek, gezien de enorme rendementen die er soms worden behaald. Toch is handelen in crypto lastiger dan dat je denkt. Zo moet je vooraf veel keuzes maken, maar ook tijdens het handelen in crypto zijn er aardig wat dingen om rekening mee te houden, zodat je geen onnodige fouten maakt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een goed inzicht te hebben van je totale winst of verlies. Zo weet je namelijk waar je staat en of hoeveel van je winst je kunt investeren om alsnog quitte te spelen. Daarom staat dit artikel in het teken van de vraag: hoe bereken je crypto winst?

Wat is winst?

Om erachter te komen hoe je crypto winst kan berekenen, is het ten eerste van belang om te weten wat winst precies is.

Als we spreken over winst, dan hebben we het over het positieve resultaat van een bedrijf of iemand in een bepaalde periode nadat alle uitgaven en kosten van de inkomsten zijn afgetrokken. Dat kan met crypto dus ook worden gedaan. Doe je deze berekening en kom je uit op een negatief bedrag, dan is er geen sprake van winst, maar van verlies. Ook daar moet rekening mee worden gehouden wanneer je wilt gaan beleggen in cryptocurrencies. Investeren brengt namelijk altijd risico’s met zich mee.

Gemiddelde winst beleggen

Je hebt natuurlijk wel gehoord van alle succesverhalen van mensen die claimen enorme bedragen verdiend te hebben met cryptomunten. Die mensen zijn er wel, maar dat is zeker niet de standaard. Er zijn altijd nog veel mensen die verlies maken. Om die reden zijn er vaak nog twijfels om te gaan beleggen in crypto. Begrijpelijk is dat wel, het is vooraf altijd goed om te weten wat je kunt verwachten. Hieronder zullen we dan ook een blik werpen op de gemiddelde winst in beleggen.

Kijken we naar beleggingen in crypto, is het natuurlijk lastig inschatten. Dat komt door de hoge volatiliteit. De winsten kunnen enorm zijn, maar de verliezen ook. Het gemiddelde is daarom niks meer dan een richtlijn. Als je dat haalt bij jouw investeringen, zit je dus op dat gemiddelde. Heb je een hogere winst, dan heb je het goed gedaan en/of geluk gehad. Zit je eronder, ook niet getreurd, dat kan gebeuren! Voor cryptocurrency ligt de gemiddelde winst op zo’n 20 procent per jaar. Dat houdt dus in dat wanneer je 100 euro hebt gestoken in een cryptomunt, je het goed doet als je aan het einde een bedrag van 120 euro hebt.

Zoek je een andere gemiddelde winst in beleggen, in plaats van die van crypto? Je kan natuurlijk ook in aandelen beleggen. In dat geval ligt het gemiddelde rendement op een investering op zo’n 7 procent per jaar. Wederom belangrijk om te benadrukken is dat het om een gemiddelde gaat. Het kan dus altijd tegenvallen, maar ook meevallen.

Crypto winst

Hoe maak ik crypto winst?

Natuurlijk wil iedereen graag winst maken wanneer ze beginnen met het investeren in cryptomunten. Echter is dat niet zomaar gedaan. Je moet altijd een beetje geluk hebben, aangezien je afhankelijk bent van vele omstandigheden waar jijzelf geen invloed op uit kan oefenen. Gelukkig zijn er wel een aantal tips waar je rekening mee kunt houden, om de kans op succes te vergroten.

  • Een belangrijke tip: doe je onderzoek. Je moet uiteraard wel weten waar je in investeert. Je kan daarom onderzoek doen naar het bedrijf dat achter de cryptomunt zit. Heb je zelf geen zin om veel onderzoek te doen naar mogelijke investeringen, dan kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van crypto signals. Dit zijn koop en verkoop signalen van crypto experts. Hierdoor kan je mooie rendementen behalen met crypto trading, zonder eigen kennis of ervaring. Ik doe dit al een behoorlijk lange tijd, en ik maak hierdoor elke maand mooie crypto winsten. Mocht je hier meer over willen lezen, bekijk dan hier meer informatie.
  • Een andere belangrijke tip is: spreid je risico. Dat wil zeggen, inkopen op verschillende momenten en niet alles in één keer. Investeer bijvoorbeeld steeds op de eerste maandag van de maand. Ook kun je ervoor kiezen om te investeren in verschillende cryptomunten, zodat je niet afhankelijk bent van één cryptokoers.
  • Houd jezelf in bedwang. Bij investeren komt emotie kijken. Het is erg belangrijk dat jij je daar niet door laat lijden. Zie je een cryptomunt die ineens enorm stijgt en jij hebt deze niet gekocht, ga dan niet te lang jammeren. Is een cryptomunt in jouw bezit in een vrije val geraakt, treur dan ook niet en neem geen impulsieve beslissingen.
  • Ook een belangrijke tip: heb geduld. Soms duurt het langer dan verwacht voordat een investering zich terugbetaald. Zorg er dus voor dat je het niet erg vindt om even wat langer te wachten.

Ik maak geen winst: wat nu?

Beleggen neemt altijd risico’s met zich mee. Bij cryptomunten is dat niet anders. Met een beetje pech lijdt je verlies. Belangrijk is om dan geen impulsieve beslissingen te maken om dat verlies te compenseren. Vaak lijdt dat alleen maar tot grotere verliezen.

Zorg ervoor dat je altijd goed onderzoek blijft doen en rationele beslissingen maakt. Je kunt niet altijd zes gooien, laten we maar zeggen. Ga dus vooral door met beleggen, maar ga niet ineens heel andere dingen doen.

Hoe kan ik crypto winst berekenen?

Natuurlijk is niet iedereen onder ons een rekenwonder. Gelukkig hoef je er ook geen ingewikkelde formules op los te laten wanneer je investeert in cryptomunten. Echter, ben je een beetje een serieuze investeerder, is het wel aan te raden om in ieder geval de formule te kennen waarmee je de winst over crypto berekent. De formule hiervoor luidt als volgt:

(aantal munten dat je verkoopt * de prijs per munt) - (hetzelfde aantal munten dat je had gekocht * de prijs per munt) - de transactiekosten = je eventuele winst of verlies.

Crypto winst berekenen voorbeeld

Nu je de formule hebt gezien, ben je misschien afgehaakt. Ook begrijpelijk, want rekenen is namelijk niet de hobby van iedereen. Om het nog wat makkelijker en duidelijker te maken, zullen we hieronder een blik gaan werpen op een voorbeeld.

Hieronder zie je de wallet op een bepaald moment van persoon A:

  • Bitcoin ter waarde van €350
  • Ethereum ter waarde van €100
  • Cardano ter waarde van €45
  • Ripple ter waarde van €75
  • Litecoin ter waarde van €30

Stel dat je wilt kijken hoe winstgevend Bitcoin voor persoon A is. Om de Bitcoin winst te berekenen pak je eerst de waarde op dit moment. Als je alles wilt verkopen, is dat in bovenstaand geval dus €350. Vervolgens ga je kijken naar datzelfde aantal munten, alleen vermenigvuldig je dat met de waarde van het moment van kopen. Als je deze waarde niet weet, kan je dit eenvoudig terugvinden op de exchange of het internet. Laten we in dit geval uit gaan van €175.

Je hebt nu de eerste twee benodigde gegevens al. Om nu daadwerkelijk de winst van Bitcoin te berekenen, hebben we alleen nog de transactiekosten nodig. Laten we hier uit gaan van Bitvavo, de goedkoopste crypto exchange van Nederland. De transactiekosten bedragen daar 0,25%. De transactiekosten voor het kopen (€175) bedroegen dan 175 x 0,25% = €0,44 afgerond. Ga je alle munten verkopen, zijn de transactiekosten daarvoor 350 x 0,25% = €0,88 afgerond. De totale transactiekosten bedragen dus €0,44 + €0,88 = €1,32.

Je hebt nu alle gegevens. Je kunt deze nu in gaan vullen in de formule. Om de Bitcoin winst te berekenen doe je dus €350 - €175 - €1,32 = €173,68.

Als je niet alleen de winst over Bitcoin wilt berekenen, maar van alle cryptomunten, kan je dat ook eenvoudig doen. Je telt dan gewoon alle bedragen bij elkaar op en neemt niet alleen Bitcoin in de berekening mee. Belangrijk is wel om dat ook weer de transactiekosten mee te nemen voor de transactie van de desbetreffende munt.

Crypto winst berekenen

Beginnen met investeren in Bitcoin en cryptocurrencies? 

Om in Bitcoin te investeren heb je een account nodig bij een crypto exchange. Dit is een platform waar je Bitcoin kan kopen, verkopen en bewaren. De grootste en veiligste crypto exchange van Nederland is Bitvavo.


Ik maak zelf al 3 jaar gebruik van Bitvavo en ik raad het platform zeker aan. 

Een account aanmaken is gratis en binnen een paar minuutjes gedaan. Daarna kan je veilig Bitcoin kopen, verkopen en bewaren.

Nog geen account bij Bitvavo? Open hier je gratis account. 

Conclusie

Inmiddels ben je alweer aan het einde gekomen van dit artikel. We hebben hierin uitgebreid gekeken naar hoe je de crypto winst kunt berekenen. Als het goed is ben je nu op de hoogte wat betreft dit onderwerp en ken je de formule die je moet gebruiken bij het berekenen van crypto winst.

Hopelijk is dit artikel nuttig geweest en heb jij gevonden waar je naar op zoek was. In het volgende blogbericht gaan we weer een onderwerp uit de cryptowereld behandelen en natuurlijk hoop ik je dan weer terug te zien!

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen