Wat zijn Altcoins?

Wil je gaan beleggen in cryptovaluta? Het is altijd handig om te weten wat je aan het doen bent.

De Bitcoin is ongetwijfeld al vaak voorbijgekomen en intussen hebben veel mensen je aangeraden om ook cryptomunten te kopen. Het levert namelijk meer rendement op dan het geld op je spaarrekening en dus word je aangemoedigd dit op te pakken.

In dit artikel gaan we in op de vraag: wat zijn Altcoins? We leggen je het verschil uit tussen de Bitcoin en Altcoins en vertellen jou welke Altcoins het meest in trek zijn in 2022.

Altcoins: verzamelnaam voor alle andere cryptocurrency dan de Bitcoin

Altcoins is een verzamelnaam voor alle andere cryptocurrency dan de Bitcoin. De naam is afgeleid van de combinatie alternative bitcoin. Inmiddels zijn er honderden Altcoins in omloop en er bestaan veel verschillen tussen de cryptovaluta. Echter hebben ze één ding gemeen: Altcoins zijn stuk voor stuk gedecentraliseerd.

Blockchain

Ze werken namelijk via een blockchain. Dit kan je ook wel zien als een transparant digitaal grootboek waarin alle transacties op worden opgeslagen. Hier lees je meer over in ons artikel: wat is een blockchain?

Wat zijn de Altcoins?

Altcoins zijn dus alle andere cryptovaluta dan de Bitcoin. Een aantrekkelijk alternatief als je wilt handelen in cryptomunten, maar de koers van de Bitcoin te hoog vindt. Ethereum, Ripple, Litecoin, NEO en Cardano zijn enkele bekende Altcoins.

Hoewel ze allemaal vallen onder de verzamelnaam Altcoins, verschillen ze in het aantal munten, transactiesnelheid en algoritmes. Het grootste verschil zit echter in de toepassing. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het opstellen van contracten of overeenkomsten, het ontvangen en doen van betalingen of het veilig opslaan van informatie.

Waarom is het aanbod Altcoins zo groot?

Zoals je misschien weet, ontstaan er steeds meer Altcoins. Er zijn twee belangrijke redenen waarom dit gebeurd en die lichten we graag aan je toe:

1. Er wordt een nieuw blockchain platform ontwikkeld en hiervoor is een eigen cryptocurrency nodig.
2. Bedrijven willen in korte tijd veel geld ophalen voor crowdfunding. Dit heet ICO (Initial Coin Offering). Op die manier is er snel meer geld in te zamelen voor een bepaald project.

Naar welke Altcoin je voorkeur ook uitgaat: lees je goed in voor je besluit om te investeren.

Welke invloed heeft de Bitcoin op Altcoins?

Tijdens het beleggen in cryptovaluta is het je waarschijnlijk opgevallen dat Altcoins snel in waarde kunnen stijgen (of dalen). Dit is natuurlijk hartstikke leuk als je wat extra geld wilt verdienen. Echter is het ook goed om te weten dat de prijs grotendeels wordt bepaald door de Bitcoin. Daalt de Bitcoin prijs, dan zie je ook de koers dalen van vrijwel alle Altcoins.

Hoe dit komt? Het is haast niet mogelijk om Altcoins te kopen zónder de Bitcoin. Dit geldt ook bij de verkoop van Altcoins. De stijging of daling van de Altcoins wordt dus voornamelijk bepaald door de originele cryptocurrency. Dit is iets om rekening mee te houden. Gelukkig is de koers van sommige Altcoins zo laag, dat het beslist zinvol is om in te stappen.

Wat zijn de beste Altcoins van 2022?

Er zijn meer dan 1500 Altcoins in omloop en dit maakt het soms best lastig om te beslissen waar je in gaat beleggen. Wij zetten een aantal opties voor je op een rij:

1. Ethereum (ETH): de op een na grootste cryptocurrency. Vooral op lange termijn is de Ethereum interessant.
2. Ripple (XRP): hij is net zo veilig als de Bitcoin of andere Altcoins, maar is wel veel sneller en transacties zijn goedkoper.
3. Litecoin (LTC): dit is een van de eerste Altcoins ter wereld. De munt is ontwikkeld in 2011 en is goedkoper en sneller dan de Bitcoin.
4. IOTA (MIOTA): dit is een cryptomunt die geen gebruikmaakt van de blockchain technologie. Niet superveilig, maar wel de moeite waard om te proberen.
5. Zcash (ZEC): lijkt op de Bitcoin, maar biedt gebruikers meer anonimiteit, privacy en vervangbaarheid.

Waar handel je in Altcoins?

Waar kan ik Altcoins kopen? Een vraag die ons vaak wordt gesteld. Een logische vraag, want je kan veel geld verdienen met het kopen van Altcoins. Instappen bij de Bitcoin is misschien wat laat, maar gelukkig zijn er de alternatieve coins, de zogenaamde Altcoins.

Bij het kopen en verkopen van cryptovaluta heb je altijd de keuze uit verschillende aanbieders. Er zijn een aantal grote exchanges waar dit mogelijk is, maar onze voorkeur gaat uit naar het Nederlandse Bitvavo. Waarom? Dat leggen we je uit in de volgende alinea.

Waarom verhandel je Altcoins via Bitvavo?

Ben je overtuigd en wil je graag met Altcoins aan de slag? We zetten alle voordelen van Bitvavo voor je op een rij:

  • Het werkt simpel, snel en veilig.
  • Je betaalt slechts 0.25% handelskosten per transactie.
  • Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.
  • Je kiest uit ruim 60 verschillende cryptomunten.
  • Iedere transactie is veilig digitaal te realiseren.

Ben je nog niet overtuigd? Lees ons Bitvavo review waarin we dieper ingaan op het veilig kopen en verkopen van cryptovaluta via Bitvavo.

Start nu met handelen in Altcoins

Durf je risico te nemen en wil je meeliften op het succes van coins? Maak een account via Bitvavo en ontdek welke mogelijkheden dit platform je biedt. Let op: aan beleggen in cryptovaluta zijn risico's verbonden. Je kan je inleg dus ook kwijtraken.

Zoek daarom eerst uit wat voor soort belegger je bent en pas daar je strategie op aan. Dit helpt bij het maken van verantwoorde keuzes! Hoe dan ook, maak een keuze uit het diverse aanbod Bitvavo coins en start vandaag nog met beleggen in een of meerdere Altcoins.

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen