Bitvavo of Litebit

 Keuzes maken is altijd lastig – vooral als het om geld gaat. En in de wereld van crypto kan het nog wel eens om erg veel geld gaan. Het is daarom van belang dat de juiste keuzes worden gemaakt. Dat begint al bij de keuze voor een cryptoplatform om op te gaan handelen. Ieder platform is weer anders en kan je andere voordelen bieden. Ik overdrijf niet als ik zeg dat de keuze reuze is hierin en daarom wil ik je graag een handje helpen. In dit artikel gaan we namelijk twee cryptoplatformen tegenover elkaar zetten. Zo kom jij er uiteindelijk achter welke de beste keuze is. Het draait hieronder allemaal om het geven van een antwoord op de vraag: Bitvavo of Litebit?

Verschil tussen Bitvavo en Litebit

Bitvavo en Litebit zijn natuurlijk niet hetzelfde. Beide platformen hebben zo hun voor- en nadelen. Daar kom je later in dit artikel achter, maar eerst gaan we kijken naar het belangrijkste verschil tussen de platformen.

Bitvavo vs Litebit

Dat zit hem in het feit dat Bitvavo een crypto exchange is en Litebit fungeert als crypto broker. Als een handelaar handelt bij een exchange, gebeurt dat op een directe manier. Een broker is een tussenpersoon tussen een handelaar en exchanges. Daardoor zullen de transactiekosten bij een broker meestal hoger liggen.

Bitvavo of Litebit: betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van een crypto platform is een van de belangrijkste factoren. Je legt in principe een deel van je geld in hun handen voor een tijdje, dus mag ervan uit kunnen gaan dat ze daar goed mee omgaan. Hieronder zullen we een blik werpen op hoe het zit met de betrouwbaarheid van zowel Bitvavo als Litebit.

Laten we beginnen bij Bitvavo. Dit is een bedrijf dat is opgericht in 2018 en inmiddels zijn zij de grootste exchange van Nederland. Ze zitten gevestigd in Amsterdam. Daarnaast staan ze ingeschreven bij de KvK en De Nederlandsche Bank, waar strenge eisen voor gelden. Mocht je een vraag hebben of een probleem ervaren met het platform, dan kan je op meerdere manieren contact opnemen met de support. Dat is mogelijk op werkdagen van 9:00 uur tot 17:00 uur. Bitvavo is via email te bereiken of via een Live Chat. Telefonisch is het helaas niet mogelijk om contact op te nemen.

Dan gaan we nu een blik werpen op de betrouwbaarheid van Litebit. Dit bedrijf bestaat al een stuk langer, namelijk sinds 2013. Sindsdien is het flink gegroeid en heeft het jarenlange ervaring opgedaan. Ook zij zijn ingeschreven bij zowel de KvK als De Nederlandsche Bank. Verder zit de support van Litebit goed in elkaar. Deze is bereikbaar op werkdagen van 9:00 uur tot 17:00 uur. Je kan bij een vraag of probleem op meerdere manieren contact opnemen. De eerste manier is via email. Je zult dan normaal gesproken binnen 24 uur een antwoord hebben ontvangen. Je kan er verder voor kiezen om een live chat te starten. Dan ga je echter wel chatten met een bot en dus niet met een echte medewerker. In tegenstelling tot Bitvavo, is Litebit wel telefonisch bereikbaar. Dat is meestal de snelste manier voor het oplossen van een probleem.

Bij deze factor is het vrij lastig om een winnaar aan te wijzen. Beide platformen steken qua betrouwbaarheid goed in elkaar en daarom houden we het in dit geval op een gelijkspel.

Bitvavo of Litebit: kosten

Wanneer je gaat handelen in cryptomunten, krijg je altijd te maken met bepaalde kosten. Denk dan bijvoorbeeld aan transactiekosten, deposit fees en withdrawal fees. Hoe het met de kosten van Bitvavo en Litebit zit, kan je hieronder lezen.

Ten eerste is geld storten bij beide platformen gratis met iDEAL. Hoewel dat gratis is, kom je niet weg zonder transactiekosten. Bij Bitvavo zul je ongeveer 0,25% moeten betalen, terwijl dit bij Litebit op zo’n twee procent ligt. Bitvavo is daarin dus een stuk goedkoper. De withdrawal fees verschillen per cryptomunt, maar zijn ongeveer hetzelfde bij beide platformen. Uiteindelijk kunnen we concluderen dat qua kosten je beter af bent bij Bitvavo.

Voorbeeld: Investeer je €1000 in een cryptomunt bij Bitvavo, dan betaal je hierover: €1000 x 0.25% = €2,50 aan handelskosten. Koop je dezelfde cryptomunt bij Litebit, dan betaal je: €1000 x 2% = €20 aan handelskosten. Je krijgt bij Bitvavo dus meer crypto voor hetzelfde geld. Want je betaald bijna 10x minder kosten.

Daarom ben je qua kosten dus beter af bij Bitvavo dan bij Litebit.

Voor- en nadelen Bitvavo

De voordelen van Bitvavo zijn:

 • Bitvavo is de grootste en goedkoopste exchange van Nederland.
 • Bij Bitvavo geniet je een goede bescherming en zijn alle tegoeden tot 100.000 euro verzekerd.
 • De exchange is enorm gebruiksvriendelijk.

De nadelen van Bitvavo:

 • De support van Bitvavo is niet telefonisch te bereiken.
 • Je totale winst is niet goed inzichtelijk.

Voor- en nadelen Litebit

De voordelen van Litebit:

 •  Litebit bestaat al sinds 2013 en heeft daarmee al jarenlange ervaring.
 • De Litebit broker beschikt over een groot aanbod aan cryptomunten.
 • De support van Litebit is goed bereikbaar en een probleem kan ook telefonisch worden opgelost.

 De nadelen van Litebit:

 • De veiligheid is nu prima, maar in het verleden is Litebit meerdere keren succesvol gehackt.
 • Je betaalt bij Litebit relatief veel transactiekosten.
 • De gebruikerservaringen zijn erg gemixt.

Mijn ervaringen

Om je wat verder te helpen bij het maken van een keuze, deel ik graag mijn eigen ervaringen met zowel Bitvavo als Litebit met jou.

Bitvavo is het platform waarop ik ben begonnen met het handelen in cryptomunten een aantal jaar geleden. Daar ben ik wegwijs geworden en heb ik het traden in crypto onder de knie gekregen. Ook al was ik destijds een beginner, ik moet zeggen dat het erg eenvoudig was om te handelen op het platform. De exchange zit duidelijk in elkaar en je weet vrijwel altijd wat je moet doen. Het is wel eens gebeurd dat ik ergens niet uitkwam. Toen nam ik simpelweg contact op met de support en al snel had ik een antwoord. Nog altijd ben ik actief op Bitvavo en bevalt het mij nog steeds heel goed. Eigenlijk heb ik niets te klagen over het platform en zou ik het je zeker aanraden.

Toch besloot ik na een tijdje om ook eens enkele andere cryptoplatformen te proberen. Zo maakte ik onder andere een account aan bij de Litebit broker, omdat ik daar goede geluiden over had gehoord. Toen ik begon op Litebit, kon ik me daar wel in vinden. Het maken van een account verliep soepel, evenals het kopen en verkopen van crypto. Toen ik een probleem had, is dit ook netjes opgelost door de support. Toch viel de hoogte van de kosten mij een beetje tegen. Mede daardoor heb ik nog steeds een beter gevoel bij Bitvavo, hoewel Litebit ook gewoon een prima alternatief is.

Bitvavo of Litebit: gebruikerservaringen

Hierboven heb je mijn eigen ervaringen al kunnen lezen. Echter, dat geeft geen duidelijk beeld van wat de gemiddelde gebruiker van de platformen vindt. Daarom is het belangrijk dat we hieronder gaan kijken naar wat de meningen van andere gebruikers zijn. Dat doen we door een blik te werpen op Trustpilot, een website waar gebruikers reviews achter kunnen laten.

Bitvavo ervaringen

Als we kijken naar Bitvavo, valt het op dat er enorm veel positieve beoordelingen te vinden zijn. Zo zijn er inmiddels meer dan 13.000 reviews achtergelaten. Daaruit komt een gemiddelde van 4,2 op een maximum van 5. Van alle reviews zijn er in 59% de maximale beoordeling gegeven.

Bitvavo reviews op Trustpilot

Slechts 7 procent geeft de slechts mogelijke beoordeling van 1 ster. Op de slechte geluiden reageert Bitvavo netjes met een verzoek om het samen op te lossen. De goede beoordelingen komen vooral uit het feit dat het gebruiksgemak zo hoog ligt. Ook de lage kosten kunnen op veel complimenten rekenen. Over het algemeen is het overgrote deel van de gebruikers erg tevreden over Bitvavo.

Litebit ervaringen

Ook bij Litebit zijn er veel positieve reviews te vinden, maar ook veel negatieve. Voor Litebit zijn er inmiddels meer dan 3.500 beoordelingen achtergelaten. Daaruit is een gemiddelde van 3,4 op een maximum van 5 uitgekomen.

Litebit reviews op Trustpilot

Een stuk lager dan Bitvavo dus. Toch wordt er in 50% van de reviews de maximale score gegeven. Daarentegen wordt er in 23% de laagst mogelijke score toebedeeld. De slechte scores komen vooral doordat er transacties zijn mislukt. De meeste slechte reviews zijn echter wel geplaatst voordat er contact is opgenomen met de support. Op de slechte reacties reageert Litebit netjes en proberen ze het probleem op te lossen.

Toch kunnen we op basis van de ervaringen van mijzelf en de gebruikers concluderen dat Bitvavo er op dit punt met de winst vandoor gaat. De exchange scoort net even wat beter.

Conclusie: welk platform is beter?

Je bent inmiddels weer aan het einde gekomen van dit artikel waarin we de cryptoplatformen Bitvavo en Litebit met elkaar hebben vergeleken. Als het goed is, heb je nu een vrij goed beeld van deze platformen.

Nu we aan het einde zijn, betekent dat ook dat het tijd is om een winnaar aan te wijzen. Hoewel beide platformen over het algemeen goed zijn, is Bitvavo de uiteindelijke winnaar. Gebruikers waarderen de exchange over het algemeen meer en ook is het fijn dat de kosten een stuk lager liggen.

Nog geen account bij Bitvavo of Litebit?

Meld je hieronder aan bij Bitvavo:

Gratis aanmelden bij Bitvavo

Meld je hieronder aan bij Litebit:

Gratis aanmelden bij Litebit

Veel succces!

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen