Bitcoin ETF

Ontdek alles over dit onderwerp!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
ETF

Investeren in Bitcoin ETF? Dat kan natuurlijk. Je bent dan in ieder geval zeker niet de enige die een poging waagt in de cryptowereld. Velen kopen cryptomunten in de hoop op stijgende koersen en op die manier hopen ze dat hun investering zich uitbetaald. Echter is investeren in crypto ook risicovol. Dankzij hoge volatiliteit kan het ook zomaar zijn dat je een groot deel van je inzet verliest. Daarom gaan mensen op zoek naar een veiligere optie en die kunnen ze vinden in een cryptocurrency ETF. Wat het is en hoe jij hierin kan investeren, lees je in dit artikel. Laten we dus snel van start gaan.

Inhoudsopgave

Wat is een Bitcoin ETF?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen en een antwoord geven op de vraag wat een Bitcoin ETF nu precies is. Hiervoor is het belangrijk dat je eerst op de hoogte bent waar de afkorting voor staat.

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dit zijn fondsen die op een beurs verhandeld worden. In principe worden ETF’s gezien als zowel de veiligste als de makkelijkste variant van een Bitcoin effect die op de aandelenbeurzen verhandeld kunnen worden.

Hoe werken ETF’s?

In principe is het heel eenvoudig. Bij een ETF heb je de cryptomunten niet zelf in bezit, maar beleg je in een fonds. Het werkt als een soort Bitcoin prijs tracker. Deze wordt door een beursgenoteerd fonds beheert en zij volgen de officiële Bitcoin koers.

Zo’n crypto tracker ETF is transparant en kan je direct verhandelen via de reguliere effectenbeurs. Het is dus niet nodig om een account te maken op een exchange of bij een broker. Het voordeel is dat jij je niet druk hoeft te maken om te Bitcoins zelf. Dit doet het fonds voor jou. Het fonds slaat de Bitcoins namelijk op in speciaal beveiligde bitcoin wallets, je hebt de cryptomunten dus niet zelf in bezit.

Dankzij de fondsen kunnen Bitcoin en andere cryptocurrencies dus verhandeld worden op beurzen. Op die manier krijgt Bitcoin dezelfde flexibiliteit als een aandeel, waardoor het dus een stuk minder volatiel wordt.

Verder werkt het ook gewoon hetzelfde als een ‘normaal’ aandeel. De werking van de markt wordt gewoon gevolgd. Wanneer de Bitcoin stijgt in waarde, zal de ETF ook meer waard worden. Daalt de Bitcoin in waarde, wordt de ETF dus minder waard.

Bitcoin ETF Nederland

Dan vraag jij je misschien af: kan ik ook een Bitcoin ETF kopen in Nederland? Geen gekke gedachte nu je weet dat het een relatief veilige investering is.

Investeren in ETF’s is nog vrij beperkt beschikbaar. Canada loopt wat dat betreft voorop. Hier kan je als belegger namelijk kiezen uit 3 verschillende ETF’s. Landen als de Verenigde Staten, maar ook Nederland, lopen nog een stuk achter als het gaat om investeren in zo’n crypto tracker ETF.

Daarom heb je in Nederland helaas ook nog niet de mogelijkheid om dergelijke investeringen te maken. Wat je daarentegen wél kunt doen, is via Bitvavo kleine bedragen investeren.

Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat Bitcoin ETF’s en ETF’s van andere cryptocurrencies voor iedereen makkelijk bereikbaar zijn.

Bitcoin ETF Nederland

Investeren in een andere cryptocurrency ETF

Hoewel Bitcoin de grondlegger is van de cryptowereld, is het zeker niet de enige cryptomunt die interessant is om in te investeren. Dan noem ik bijvoorbeeld andere bekende cryptocurrencies zoals Ethereum, Litecoin en Solana.

Mocht je nou niet zo veel vertrouwen hebben in de Bitcoin, dan kan je beter investeren in een andere cryptomunt. Hierboven heb je gelezen dat je in Nederland nog niet de Bitcoin ETF kan verkrijgen. Dat geldt ook voor ander cryptocurrency ETF’s.

Alleen geldt wederom dat het slechts een kwestie van tijd is voordat je ook in deze ETF’s kunt investeren. Wereldwijd zijn er namelijk op verschillende beurzen al ETF’s van bijvoorbeeld de Ether beschikbaar: de cryptomunt die bij de Ethereum blockchain hoort.

Cryptocurrency ETF of gewoon cryptocurrency kopen?

Ik snap het, de keuzes voor investeringen worden er niet makkelijker op nu je ook kennis hebt gemaakt met ETF investeringen. Daarom lijkt het mij een goed idee om hieronder nog even een aantal verschillen duidelijk te maken, zodat jij een voorkeur kan ontwikkelen. Wordt het een Bitcoin ETF, of koop je gewoon Bitcoin bij Bitvavo en houd je ze zelf in bezit?

  • Kies je voor een crypto tracker ETF, dan hoef jij je geen zorgen te maken over de cryptomunten zelf, aangezien je ze niet zelf in bezit hebt. Dit wordt door het fonds voor jou geregeld. Je kan gewoon uitgaan van de werking van de markt.
  • Een ETF wordt verhandeld op een reguliere beurs. Daardoor worden cryptomunten minder volatiel en daardoor wordt een investering als het ware veiliger.
  • Het nadeel van een ETF is daarentegen wel dat je niet maximaal kan profiteren van een stijgende koers, zoals je dat had kunnen doen als je de cryptomunten zelf in bezit had gehad.
  • Twijfel je nog over het investeren in een cryptocurrency ETF, dan kan je bij Bitvavo kleine bedragen investeren om zo te kijken of het je bevalt.
Top 3 Bitcoin exchanges% Fees Kosten bij €1000,-
1. Bitvavo0.25% €2,50
2. Litebit2% €20,-
3. BTC direct2,5%€25,-
De top 3 goedkoopste Bitcoin/crypto exchanges van 2022

Is investeren in Bitcoin ETF iets voor mij?

Je hebt inmiddels al veel informatie gekregen over cryptocurrency ETF’s. In het stukje hierboven hebben we ook een blik geworpen op enkele verschillen tussen investeren in een crypto ETF en de cryptomunten zelf in bezit hebben. Maar is die eerste optie iets voor jou?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je de mogelijkheden van cryptomunten wel ziet en graag een graantje mee wilt pikken. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je exchanges niet helemaal vertrouwt en liever investeert op een andere manier.

Daarnaast is het mogelijk dat je niet helemaal zeker bent van je zaak en niet bereid bent om veel risico te nemen met jouw investeringen. Koop je cryptomunten, krijg je sowieso te maken met hoge volatiliteit en dan loop je dus automatisch ook veel risico. Investeren in een Bitcoin ETF is dan een mooie manier om dit een beetje te compenseren.

Is bovenstaande van toepassing op jou? Dan is het zeker geen slecht idee om na te denken over de optie om een cryptocurrency ETF investering te doen.

Bitcoin ETF

Veiliger cryptocurrencies bewaren

Je weet dus dat je bij een ETF een veiligere investering maakt, aangezien je dan zelf geen cryptomunten in je bezit hebt. Heb je dat wel, wil je de munten natuurlijk veilig kunnen bewaren.

Je kan er voor kiezen om je cryptomunten gewoon te laten staan in een wallet op de exchange waar jij ze gekocht hebt, maar dit is zeker niet de meest veilige optie. Exchanges zijn namelijk regelmatig het doelwit van hackers en mocht er iets misgaan met jouw cryptomunten, kan het zijn dat je ze voor altijd kwijt bent. Gelukkig zijn er wel veel exchanges die er veel aan doen om de cryptomunten van hun gebruikers veilig te bewaren.

Het is daarom aan te raden om ze te bewaren in een externe wallet. Op die manier verlaag je het risico op dat er iets gebeurt met jouw crypto.

Denk bijvoorbeeld aan een hardware wallet. Deze worden voor het grootste deel van de tijd offline bewaard, waardoor ze dus erg veilig zijn. Ook kan je ervoor kiezen om een software wallet te gebruiken. Je hebt dan wel een externe wallet los van de exchange, maar deze wordt wel online bewaard.

Conclusie

We zijn weer op het punt beland waar jij het einde van het artikel hebt bereikt. We hebben het gehad over Bitcoin ETF. Als het goed is ben jij nu op de hoogte van wat het is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Hopelijk ben je er ook achter gekomen of het iets voor jou is of niet.

In ieder geval is een Bitcoin ETF of een ETF van een andere cryptocurrency een makkelijkere en veiligere manier voor het investeren in cryptomunten. Daarnaast kan je het gewoon kopen op een beurs en heb je niet de zorgen over de cryptomunten zelf.

Ik hoop natuurlijk dat jij weer iets aan dit artikel hebt gehad en dan hoop ik je weer terug te zien bij het volgende blogbericht!

Bitvavo

Bitcoin en crypto kopen?

Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste exchange van Nederland.

Bitvavo: ✔️Lage kosten ✔️Veilig ✔️Betrouwbaar ✔️ Nederlands

Bitvavo aanmelden

Nu met een tijdelijke welkomstbonus bij Bitvavo t.w.v. €1000,- gratis verhandelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en verhandel €1000,- gratis >>

Let op: deze bonus is alleen geldig via de knop hierboven of via de linkjes in de tekst. Je kunt deze ook delen met je familie of vrienden.

Veel gestelde vragen over Bitvavo (FAQ)

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een zogeheten exchange. Dit is een soort online handelsplatform waar je crypto op kunt kopen en verkopen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om op Bitvavo jouw gekochte cryptomunten te bewaren.

Waarom Bitvavo?

Bitvavo is één van de vele exchanges. Veel van deze exchanges zijn internationaal, ook Bitvavo. Echter is het verschil dat Bitvavo in Nederland gevestigd is.

Dit wil zeggen dat Bitvavo Nederlanders een aantal belangrijke voordelen kan bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betalen met iDEAL. Dit is op de meeste exchanges niet mogelijk. Ook is de support beschikbaar in het Nederlands, wat erg handig is als jij hulp nodig hebt.

Daarnaast zijn ook de transactiekosten bij Bitvavo relatief laag wanneer je dit vergelijkt met andere exchanges.

Bitvavo wordt gezien als één van de meest betrouwbare exchanges die er zijn. Dit kan worden geconcludeerd wanneer je kijkt naar ervaringen van gebruikers.

Hoe werkt Bitvavo?

Bitvavo is erg gebruiksvriendelijk. Dat wil zeggen dat de exchange erg makkelijk is in gebruik. Je maakt eenvoudig een account aan door het invullen van wat gegevens en dit account verifieer je vervolgens.

Daarna kan je eenvoudig geld storten op je account en met deze balans heb je vervolgens de mogelijkheid om crypto te kopen.

Ook Bitvavo gebruiken? Maak een gratis account en verhandel €1000,- gratis!

Lars Provoost
Welkom op mijn blog! Heb je interesse in Bitcoin of andere crypto? Dan ben je hier aan het juiste adres. Mijn naam is Lars Provoost en ik ben al enkele jaren actief in de wondere wereld van de Bitcoin. Met veel plezier deel ik mijn kennis over Bitcoin en crypto met jou. Elke week kun je op mijn website een nieuwe crypto blog verwachten, ook maak ik daar gelijk een leuke Youtube-video bij. Zo kan je dus zowel lezend als luisterend genieten van mijn waardevolle content over Bitcoin en andere crypto. Naast het onderhouden van mijn website haal ik ook veel plezier uit lekker wandelen, fietsten, lezen en banen zwemmen. Dit doe ik dan ook volop 😀

Disclaimer:

Ikzelf ben geen financieel adviseur. Om deze reden kan en mag ik geen financieel advies geven. Dit artikel bevat dan ook helemaal geen advies, maar gewoon mijn kijk op de zaken. Je hoeft hier niet mee akkoord te zijn en je moet zeker niet alles doen zoals ik dat zou doen. Doe steeds je eigen onderzoek. Beleggen brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Het is mogelijk dat je jouw hele inleg verliest.

Meer lezen over crypto?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *