Bitcoin ETF

Investeren in Bitcoin ETF? Dat kan natuurlijk. Je bent dan in ieder geval zeker niet de enige die een poging waagt in de cryptowereld. Velen kopen cryptomunten in de hoop op stijgende koersen en op die manier hopen ze dat hun investering zich uitbetaald. Echter is investeren in crypto ook risicovol. Dankzij hoge volatiliteit kan het ook zomaar zijn dat je een groot deel van je inzet verliest. Daarom gaan mensen op zoek naar een veiligere optie en die kunnen ze vinden in een cryptocurrency ETF. Wat het is en hoe jij hierin kan investeren, lees je in dit artikel. Laten we dus snel van start gaan.

Wat is een Bitcoin ETF?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen en een antwoord geven op de vraag wat een Bitcoin ETF nu precies is. Hiervoor is het belangrijk dat je eerst op de hoogte bent waar de afkorting voor staat.

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dit zijn fondsen die op een beurs verhandeld worden. In principe worden ETF’s gezien als zowel de veiligste als de makkelijkste variant van een Bitcoin effect die op de aandelenbeurzen verhandeld kunnen worden.

Hoe werken ETF's?

In principe is het heel eenvoudig. Bij een ETF heb je de cryptomunten niet zelf in bezit, maar beleg je in een fonds. Het werkt als een soort Bitcoin prijs tracker. Deze wordt door een beursgenoteerd fonds beheert en zij volgen de officiële Bitcoin koers.

Zo’n crypto tracker ETF is transparant en kan je direct verhandelen via de reguliere effectenbeurs. Het is dus niet nodig om een account te maken op een exchange of bij een broker. Het voordeel is dat jij je niet druk hoeft te maken om te Bitcoins zelf. Dit doet het fonds voor jou. Het fonds slaat de Bitcoins namelijk op in speciaal beveiligde bitcoin wallets, je hebt de cryptomunten dus niet zelf in bezit.

Dankzij de fondsen kunnen Bitcoin en andere cryptocurrencies dus verhandeld worden op beurzen. Op die manier krijgt Bitcoin dezelfde flexibiliteit als een aandeel, waardoor het dus een stuk minder volatiel wordt.

Verder werkt het ook gewoon hetzelfde als een ‘normaal’ aandeel. De werking van de markt wordt gewoon gevolgd. Wanneer de Bitcoin stijgt in waarde, zal de ETF ook meer waard worden. Daalt de Bitcoin in waarde, wordt de ETF dus minder waard.

Bitcoin ETF Nederland

Dan vraag jij je misschien af: kan ik ook een Bitcoin ETF kopen in Nederland? Geen gekke gedachte nu je weet dat het een relatief veilige investering is.

Investeren in ETF’s is nog vrij beperkt beschikbaar. Canada loopt wat dat betreft voorop. Hier kan je als belegger namelijk kiezen uit 3 verschillende ETF’s. Landen als de Verenigde Staten, maar ook Nederland, lopen nog een stuk achter als het gaat om investeren in zo’n crypto tracker ETF.

Daarom heb je in Nederland helaas ook nog niet de mogelijkheid om dergelijke investeringen te maken. Wat je daarentegen wél kunt doen, is via Bitvavo kleine bedragen investeren.

Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat Bitcoin ETF’s en ETF’s van andere cryptocurrencies voor iedereen makkelijk bereikbaar zijn.

Bitcoin ETF Nederland

Investeren in een andere cryptocurrency ETF

Hoewel Bitcoin de grondlegger is van de cryptowereld, is het zeker niet de enige cryptomunt die interessant is om in te investeren. Dan noem ik bijvoorbeeld andere bekende cryptocurrencies zoals Ethereum, Litecoin en Solana.

Mocht je nou niet zo veel vertrouwen hebben in de Bitcoin, dan kan je beter investeren in een andere cryptomunt. Hierboven heb je gelezen dat je in Nederland nog niet de Bitcoin ETF kan verkrijgen. Dat geldt ook voor ander cryptocurrency ETF’s.

Alleen geldt wederom dat het slechts een kwestie van tijd is voordat je ook in deze ETF’s kunt investeren. Wereldwijd zijn er namelijk op verschillende beurzen al ETF’s van bijvoorbeeld de Ether beschikbaar: de cryptomunt die bij de Ethereum blockchain hoort.

Cryptocurrency ETF of gewoon cryptocurrency kopen?

Ik snap het, de keuzes voor investeringen worden er niet makkelijker op nu je ook kennis hebt gemaakt met ETF investeringen. Daarom lijkt het mij een goed idee om hieronder nog even een aantal verschillen duidelijk te maken, zodat jij een voorkeur kan ontwikkelen. Wordt het een Bitcoin ETF, of koop je gewoon Bitcoin bij Bitvavo en houd je ze zelf in bezit?

  • Kies je voor een crypto tracker ETF, dan hoef jij je geen zorgen te maken over de cryptomunten zelf, aangezien je ze niet zelf in bezit hebt. Dit wordt door het fonds voor jou geregeld. Je kan gewoon uitgaan van de werking van de markt.
  • Een ETF wordt verhandeld op een reguliere beurs. Daardoor worden cryptomunten minder volatiel en daardoor wordt een investering als het ware veiliger.
  • Het nadeel van een ETF is daarentegen wel dat je niet maximaal kan profiteren van een stijgende koers, zoals je dat had kunnen doen als je de cryptomunten zelf in bezit had gehad.
  • Twijfel je nog over het investeren in een cryptocurrency ETF, dan kan je bij Bitvavo kleine bedragen investeren om zo te kijken of het je bevalt.

Is investeren in Bitcoin ETF iets voor mij?

Je hebt inmiddels al veel informatie gekregen over cryptocurrency ETF’s. In het stukje hierboven hebben we ook een blik geworpen op enkele verschillen tussen investeren in een crypto ETF en de cryptomunten zelf in bezit hebben. Maar is die eerste optie iets voor jou?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je de mogelijkheden van cryptomunten wel ziet en graag een graantje mee wilt pikken. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je exchanges niet helemaal vertrouwt en liever investeert op een andere manier.

Daarnaast is het mogelijk dat je niet helemaal zeker bent van je zaak en niet bereid bent om veel risico te nemen met jouw investeringen. Koop je cryptomunten, krijg je sowieso te maken met hoge volatiliteit en dan loop je dus automatisch ook veel risico. Investeren in een Bitcoin ETF is dan een mooie manier om dit een beetje te compenseren.

Is bovenstaande van toepassing op jou? Dan is het zeker geen slecht idee om na te denken over de optie om een cryptocurrency ETF investering te doen.

Bitcoin ETF

Veiliger cryptocurrencies bewaren

Je weet dus dat je bij een ETF een veiligere investering maakt, aangezien je dan zelf geen cryptomunten in je bezit hebt. Heb je dat wel, wil je de munten natuurlijk veilig kunnen bewaren.

Je kan er voor kiezen om je cryptomunten gewoon te laten staan in een wallet op de exchange waar jij ze gekocht hebt, maar dit is zeker niet de meest veilige optie. Exchanges zijn namelijk regelmatig het doelwit van hackers en mocht er iets misgaan met jouw cryptomunten, kan het zijn dat je ze voor altijd kwijt bent. Gelukkig zijn er wel veel exchanges die er veel aan doen om de cryptomunten van hun gebruikers veilig te bewaren.

Het is daarom aan te raden om ze te bewaren in een externe wallet. Op die manier verlaag je het risico op dat er iets gebeurt met jouw crypto.

Denk bijvoorbeeld aan een hardware wallet. Deze worden voor het grootste deel van de tijd offline bewaard, waardoor ze dus erg veilig zijn. Ook kan je ervoor kiezen om een software wallet te gebruiken. Je hebt dan wel een externe wallet los van de exchange, maar deze wordt wel online bewaard.

Conclusie

We zijn weer op het punt beland waar jij het einde van het artikel hebt bereikt. We hebben het gehad over Bitcoin ETF. Als het goed is ben jij nu op de hoogte van wat het is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Hopelijk ben je er ook achter gekomen of het iets voor jou is of niet.

In ieder geval is een Bitcoin ETF of een ETF van een andere cryptocurrency een makkelijkere en veiligere manier voor het investeren in cryptomunten. Daarnaast kan je het gewoon kopen op een beurs en heb je niet de zorgen over de cryptomunten zelf.

Ik hoop natuurlijk dat jij weer iets aan dit artikel hebt gehad en dan hoop ik je weer terug te zien bij het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen