Beleggen in stablecoins

Het investeren in cryptomunten wordt steeds populairder. Niet zo gek, gezien de hoge potentiële winstkans. Echter, je loopt ook een risico dat je (een deel van) je inzet verliest. Deze verliezen kunnen best hoog zijn, omdat het niet uitzonderlijk is dat de waarde van een munt waarin je hebt geïnvesteerd instort. Het is daarom ook begrijpelijk als jij jezelf niet hieraan wilt blootstellen. Gelukkig is er een andere optie: het beleggen in stablecoins. Hiermee loop je minder risico, maar kan je wel genieten van de voordelen van blockchain technologie. Wat het is, hoe ze werken en meer ontdek je in dit artikel.

Wat zijn stablecoins?

Laten we eerst een blik werpen op de vraag wat stablecoins precies zijn. Eigenlijk geeft het woord zelf het al een beetje weg. Vertaal je het naar het Nederlands, krijg je stabiele munten en daar komt het in principe wel op neer.

Als er wordt gesproken over stablecoins, worden daar cryptomunten mee bedoeld die zijn ontworpen om stabiliteit te bieden binnen een cryptocurrency systeem. Een stabiele cryptomunt is vaak gekoppeld aan een sterke munt, zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Dat betekent dus dat ze een vaste wisselkoers hebben.

Voorbeelden van stablecoins

Je hebt dus kunnen lezen dat stabiele cryptomunten zijn gekoppeld aan een sterke munt. Als we dan kijken naar de Amerikaanse dollar, heb je bijvoorbeeld USD Coin (USDC). Deze is dus gekoppeld aan diezelfde dollar. De munt moet altijd één dollar waard zijn. Dat zorgt ervoor dat deze cryptomunt een heel stuk minder volatiel is dan reguliere cryptomunten.

Het meest bekende voorbeeld is misschien wel Tether. De koers van deze cryptomunt staat altijd gelijk aan 1 dollar, 1 euro of 1 Japanse yen. Op de vergelijkingssite voor cryptomunten, Coinmarketcap, staat hij momenteel zelfs in de top 10 van cryptocoins.

Er bestaan ook stablecoins die niet gekoppeld zijn aan een fiat valuta, maar door een andere crypto. Dat werkt net even wat anders. Een voorbeeld van een dergelijke munt is DAI. Deze wordt gedekt door MakerDAO, wat een ERC-20 token is. De koers van DAI loopt gelijk met die van de dollar.

DAI kan je gewoon kopen bij een crypto exchange. Het verschil met coins als Tether is dat DAI niet direct is gelinkt aan de koers van de dollar. DAI is dus gedekt door MakerDAO (token op het Ethereum platform). Door middel van smart contracts wordt er gezorgd dat DAI gelinkt is met de dollar.

Verder zijn er ook stablecoins die gekoppeld zijn aan een grondstof zoals koper. Echter zijn dit soort munten op het moment nog niet erg gewild qua beleggingsoptie.

Beleggen in stablecoins

Hoe werken stablecoins?

Stablecoins werken heel eenvoudig. De vaste waarde van dit soort munten is de reden dat ze zo handig zijn binnen de wereld van crypto. Echter is dit alleen mogelijk wanneer bezitters van een stabiele cryptomunt er ook zeker van kunnen zijn dat ze deze ook kunnen laten uitbetalen. Om hier zeker van te zijn, houden de makers van stablecoins reserves achter de hand in de vorm van andere valuta of activa.

Dat wordt onderpand genoemd. Dit houdt in dat stablecoins niet alleen gebonden zijn aan een andere munt, maar dat het kopen en verkopen mogelijk is met de gekoppelde activa.

Voordelen van stablecoins

Stablecoins brengen bepaalde voordelen met zich mee. Hieronder kan je hiervan een overzicht vinden.

  • Het grootste voordeel van een stabiele cryptomunt is het feit dat ze het mogelijk maken om supersnel te handelen. Als je bijvoorbeeld met een andere cryptomunt betaalt, laten we zeggen Bitcoin, dan zit er een broker tussen. Deze moet de waarde omzetten in geld op een exchange. Dit gaat veel sneller met een stablecoin en je bent zeker van een vaste prijs tijdens het handelen. Dat geldt ook bij het omzetten van Bitcoins.
  • Wanneer je investeert in een stablecoin, krijg je niet te maken met de extreme volatiliteit van cryptokoersen. Het is wat dat betreft een veiligere optie als je toch wilt kunnen genieten van de voordelen van blockchain technologie.
  • Als je nu gaat beleggen in stablecoins, dan kan je hierover een hoge rente ontvangen. Bij Bitvavo ligt dit op zo’n 6,10%.
  • Tenslotte bieden stablecoins jou de mogelijkheid om je positie te beschermen.

Hoe kan ik beleggen in stablecoins?

Als het goed is ben je nu dus op de hoogte van wat het verschil is tussen stablecoins en ‘normale’ cryptomunten. Mocht jij nu denken van ‘misschien wil ik wel investeren in zo’n stabiele cryptomunt’, lees dan vooral verder in het stukje hieronder. Daar vind jij een duidelijk stappenplan waarin je kan lezen hoe je dat doet.

  1. De eerste stap die je neemt, is het zoeken naar een exchange die stablecoins aanbiedt. Bitvavo is hiervoor een goede en ook veilige optie.
  2. Vervolgens maak je een account bij de exchange. Bij Bitvavo doe je dit door het invullen van enkele gegevens op de website. Zorg ervoor dat deze gegevens kloppen om latere problemen te voorkomen.
  3. Om jouw account gereed te maken voor gebruik, is het noodzakelijk om enkele verificatiestappen te doorlopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het uploaden van een geldig identiteitsbewijs en het maken van een selfie. Mede hierdoor kan de veiligheid van het platform worden gegarandeerd.
  4. Na het voltooien van de verificatie, is het account gereed voor gebruik. Om cryptomunten te kopen, moet je nu geld gaan storten. In het geval van Bitvavo kan dit op meerdere manieren: waaronder met iDEAL.
  5. Heb je geld gestort, kan je de stablecoin daadwerkelijk gaan kopen. Zoek de munt op, bijvoorbeeld USD Coin, en bedenk het bedrag dat je wilt investeren in de cryptomunt. Vul dit in en rond je aankoop af. Je hebt nu een stabiele cryptomunt in jouw bezit. Deze komen automatisch in je wallet terecht.
Beleggen

Beleggen in stablecoins: wel of niet doen?

Dan komen we nu bij de vraag: is het wel of niet verstandig om te gaan beleggen in stablecoins?

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van jouzelf. Er kleven namelijk verschillende voor- en nadelen aan vast, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Wil jij geen groot risico lopen op het verliezen van je inzet? Dan is het ongetwijfeld een goede optie. Je hoeft jezelf er dan niet aan bloot te stellen. In principe kan jij het zien als het hebben van cash geld terwijl je wacht op een goede beleggingsoptie. Echter kan je jouw geld ook gewoon in een stablecoin laten zitten. Er zijn namelijk verschillende financiële experts die aangeven dat het zomaar een investering kan zijn die zich goed uitbetaald op de lange termijn.

Er wordt ook veel geïnvesteerd in stablecoins door mensen die deel willen nemen aan DeFi projecten. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan cryptoplatformen waar geld op kan worden geleend en uitgeleend.

Wil jij liever speculeren op cryptokoersen in de hoop de vruchten te kunnen plukken? Dan is het beter om niet te gaan beleggen in stablecoins. Natuurlijk kun je beide doen, maar bij stabiele cryptomunten ga je geen koersen krijgen normaal gesproken die meerdere keren over de kop gaan.

Conclusie

Inmiddels heb je weer het einde bereikt van dit artikel. We hebben het gehad over beleggen in stablecoins. Als het goed is ben jij nu op de hoogte van wat het is, hoe het werkt, de voordelen ervan en hoe jij kunt beleggen in stabiele cryptomunten en weet jij wanneer het een goede optie is om hierin te beleggen.

Hopelijk heb jij gevonden waar jij naar op zoek was en is alles zo duidelijk. Uiteraard hoop ik je weer terug te zien bij het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen