Hoe kan ik Bitcoin bewaren?

Heb jij al geïnvesteerd in Bitcoin? Dat is goed mogelijk, want de laatste jaren horen we steeds meer over deze cryptomunt. Daarnaast doen er verhalen de ronde over grote winsten met investeringen en is ‘Bitcoinmiljonair’ inmiddels een officieel woord.

Dit klinkt velen natuurlijk als muziek in de oren en daarom zien we dat er steeds meer mensen zijn die Bitcoin kopen. Dit verloopt niet altijd vlekkeloos; veel beginners lopen al snel tegen een aantal problemen op. Mensen vragen zich bijvoorbeeld vaak af: hoe kan ik Bitcoin bewaren op de veiligste manier? Wil jij hier achter komen, lees dan vooral verder in dit artikel!

Hoe kan ik Bitcoin bewaren?

Zoals je ongetwijfeld wel zult weten, is Bitcoin een digitale munt. Je kan het in principe dus niet aanraken, zoals je wel met bijvoorbeeld euro’s kan. Het is dus ook niet mogelijk om Bitcoins in jouw portemonnee te bewaren en het is ook niet mogelijk om ze te storten bij een bank. Maar hoe bewaar je Bitcoin dan wel?

Bitcoin bewaren

Het is eigenlijk heel simpel: een digitale munt bewaar je in een digitale portemonnee. Een zogeheten wallet zorgt ervoor dat je jouw Bitcoins en andere cryptomunten kunt bewaren. Er zijn verschillende types als het gaat om wallets en deze zullen hieronder in het artikel toe worden gelicht.

Exchange wallet

De eerste optie die je hebt, is het bewaren van Bitcoin in een wallet op een exchange. Dit is meestal de meest gemakkelijke oplossing, omdat je vaak automatisch al een wallet hebt op een exchange als je er een account maakt. Heb je een account bij bijvoorbeeld Bitvavo, kan je gebruikmaken van een Bitvavo wallet. Deze wallet is over het algemeen relatief veilig; zeker één van de veiligste op het gebied van exchange wallets. Toch raden sommige experts af om deze optie te gebruiken, simpelweg omdat jij zelf geen invloed hebt op de veiligheid van jouw bitcoins.

Bitvavo

Aan de andere kant doen de meeste exchanges er wel veel aan om hun wallets zo veilig mogelijk te maken, door middel van bijvoorbeeld offline bewaren in zogeheten cold wallets.

Software wallet

Een andere optie die je hebt voor het opslaan van Bitcoin, is via een software wallet. Dit kun je zien als een soort virtuele portemonnee, maar deze is niet van een exchange. De wallet kan je installeren op je telefoon, laptop of desktop. Op die manier heb je jouw Bitcoins ook altijd bij je en kan je ze altijd gebruiken wanneer dit nodig is.

Het maken van een software wallet kan voor beginners een beste klus zijn. Daarom is het een goed idee om even te kijken naar hoe jij een software wallet kunt maken.

Het eerste wat je moet doen, is navigeren naar de officiële website van de cryptocurrency die je in jouw bezit hebt, in dit geval is dat dus Bitcoin. Je gaat dus naar de website van Bitcoin, in het geval van bijvoorbeeld Ethereum ga je naar de website van deze cryptomunt; je snapt het idee.

Ben je aangekomen op deze website, dan ga je op zoek naar de officiële wallet van de cryptomunt. Bij de meeste websites is dit eenvoudig te vinden.

Heb je ook dit gevonden, dan kan je het besturingssysteem dat op jou van toepassing is kiezen. Vervolgens ga je de wallet downloaden en sla je deze op de gewenste plek op. Is de download gereed, dan volg je de verdere benodigde stappen. Als het goed is wijst dit zich vanzelf.

Software wallet Bitcoin bewaren

Wanneer de installatie compleet is, open je de wallet. Vervolgens klik je op ‘nieuwe portemonnee’. Er zal gevraagd worden om enkele gegevens in te vullen en het is erg belangrijk dat je deze gegevens goed opslaat! Heb je jouw gegevens ingevuld klik je simpelweg op ‘aanmaken’.

Je hoeft nu alleen nog maar te wachten totdat jouw wallet gesynchroniseerd is met het netwerk. Als dit gereed is, is jouw software wallet gereed voor gebruik.

Het voordeel van deze wallet is dat je zelf de verantwoordelijkheid pakt voor de veiligheid van je cryptomunten en dit dus wegneemt van de exchange waarop jij de munt hebt gekocht.

Hardware wallet

De volgende optie waar we naar gaan kijken, is een hardware wallet. Dit is een erg veilige manier voor het bewaren van Bitcoin, omdat de cryptomunten offline worden bewaard; ze zijn niet continu verbonden met het internet. Dit is alleen het geval wanneer je de cryptomunten wilt gebruiken.

Een hardware wallet is eigenlijk een soort kleine computer. Deze kan je door middel van usb aansluiten op jouw computer. Je kan inloggen op deze wallet door middel van een pincode, bewaar deze dus goed!

Ledger hardware wallet

Een hardware wallet kan je op internet kopen, bijvoorbeeld bij een webshop als bol.com. Daarnaast heb je ook een applicatie nodig op je computer voor dit type wallet. Maak je met deze applicatie een transactie aan, zorgt de applicatie ervoor dat de transactie naar de wallet wordt gestuurd. Op het schermpje van de wallet worden de details van de transactie getoond. De transactie kan worden bevestigd door op een knopje op het scherm te drukken.

Vervolgens zal je hardware wallet ervoor zorgen dat de transactie wordt ondertekend met jouw private keys. Ook wordt de transactie versleuteld, zodat deze niet meer te ontcijferen is.

Bekijk hier de hardware wallets van Ledger

Paper wallet

Tenslotte hebben we ook nog de paper wallet als optie om jouw Bitcoins te bewaren. Zoals het woord eigenlijk al zegt, is dit simpelweg een wallet op papier. Maar hoe werkt dit?

In principe is dit type wallet net zo veilig als een hardware wallet, omdat de cryptomunten offline worden bewaard. Doordat het op papier is, kan je niet worden gehackt. Dit levert wel een ander probleem op qua veiligheid: de fysieke veiligheid. Je paper wallet kan namelijk altijd worden gestolen uit jouw huis.

Om een paper wallet te maken voor Bitcoin, ga je naar www.bitaddress.org. Hier maak je eenvoudig een adres aan. Let er op dat je de website gebruikt als je offline bent en jouw internet uit staat. Volg je de benodigde stappen, dan kan je daarna de gegevens uitprinten en offline bewaren. Het is aan te raden om deze gegevens op een veilige plek te bewaren, zoals in een kluis.

Paper wallet Bitcoin bewaren

Je hebt nu de mogelijkheid om jouw bitcoins naar het aangemaakte adres te sturen. Als je op een later moment de toegang wilt krijgen tot de munten, dan download je een wallet op je desktop en log je in met de uitgeprinte gegevens.

Wat is de beste optie voor Bitcoin bewaren?

Nu ben je op de hoogte van allemaal verschillende opties voor het bewaren van Bitcoin. Er moet dus een keuze gemaakt worden tussen één van deze opties, maar wat is nu de beste optie?

Het is lastig om op deze vraag het juiste antwoord te geven, aangezien dit ook afhankelijk is van jouw persoonlijke voorkeuren. Wil je het graag gemakkelijk houden en je geen verantwoordelijkheid willen hebben over de Bitcoins in jouw bezit? Dan is het waarschijnlijk de beste keuze om te kiezen voor een Bitvavo wallet.

Wil je echter de meest veilige optie, dan is het aan te raden voor een offline wallet; een hardware wallet of een paper wallet dus. Op die manier ben jij de verantwoordelijke voor het bewaren van je Bitcoins en is de kans vrijwel 0 dat ze worden gestolen door hackers.

Echter is ook een software wallet geen slechte optie. Het enige nadeel is dan dat je wel gehackt kan worden, maar jij bent de verantwoordelijke voor de veiligheid van jouw cryptomunten.

Conclusie

Je hebt inmiddels het einde bereikt van dit artikel. Ik hoop dat ik jou voldoende heb kunnen informeren en dat jij aan de slag kan gaan met het veilig bewaren van jouw bitcoins.

We hebben namelijk gekeken naar de opties om cryptomunten op te slaan en je weet als het goed is ook de voor- en nadelen van iedere optie. Wederom hoop ik dat dit artikel informatief was en je gevonden hebt waar je naar op zoek was. Tot het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen