NFT kopen

Heb jij al geïnvesteerd in crypto? Dan ben je een van velen. Je zult dan ongetwijfeld wel bekend zijn met de digitale valuta zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Echter zijn er veel meer verschillende manieren om te investeren in de wereld van crypto.

In dit artikel gaan we het hebben over NFT’s. Een unieke token die niet vervangbaar is. Het is op dit moment nog volop in ontwikkeling, maar toch heeft de markt de afgelopen tijd grote ontwikkelingen doorgemaakt. In dit artikel lees je dus alles over NFT’s. Aan het einde weet je wat het is, waar het voor gebruikt kan worden en hoe NFT kopen werkt. Laten we snel beginnen.

Wat is een NFT?

Om dit artikel goed te kunnen begrijpen, is het van belang dat we eerst gaan kijken naar wat een NFT nu precies is.

Bij een afkorting in de wereld van crypto denk je misschien al meteen aan wat ingewikkelds. Echter valt het deze keer best mee. NFT staat namelijk voor Non-Fungible Token. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dit niet-inwisselbaar token.

Je zou een NFT kunnen vergelijken met digitale valuta zoals de Bitcoin. Echter zitten er wel belangrijke verschillen in, waardoor het toch los van elkaar staat.

Bitcoin

Bij Bitcoin en andere digitale valuta zijn er enorm veel kopieën. Deze kan je in stukjes opbreken en zijn onderling uitwisselbaar. Bij een NFT kan dat allemaal niet. Deze zijn uniek, niet te vermenigvuldigen en ook niet op te breken in stukjes. Je kan een NFT alleen overdragen aan een ander in zijn geheel.

Een NFT kan je een beetje vergelijken met een schilderij. Dit omdat het niet te kopiëren valt en het vaak wordt gezien als een soort verzamelobject.  

Voor- en nadelen van een NFT

Aan een NFT kleven zowel een aantal voor- als nadelen vast. Wat deze zijn? Dat lees je hieronder.

Voordelen

Het eerste voordeel is natuurlijk dat ze uniek zijn. Nergens anders is dit token te verkrijgen, dus als jij hem in je bezit hebt weet je dat je iets hebt wat niemand anders heeft.

Doordat ze uniek zijn, is het mogelijk om wat meer data te verkrijgen over het specifieke token. Denk dan bijvoorbeeld aan dat je na kunt gaan wie de vorige eigenaren zijn geweest. Dit kan je namelijk eenvoudig terugvinden, omdat deze data op wordt geslagen in de metadata. Bij een nieuwe eigenaar kan dit meer vertrouwen tot gevolg hebben, waardoor de NFT meer waard kan worden.

In principe kan je dit vergelijken met een auto die je tweedehands koopt. Heb je informatie over de vorige eigenaren, kan je meer voor de auto vragen.  

Nadelen

Er kleeft één groot nadeel aan NFT’s. Dat is namelijk dat ze op het moment nog niet in de mate worden geaccepteerd zoals normale fungible tokens dat worden. Het is allemaal namelijk nog redelijk nieuw, waardoor de protocollen ook nog niet voldoende zijn ontwikkeld. Wel is het denkbaar dat dit nadeel zal gaan verdwijnen.

Waarom NFT’s soms zo populair zijn

In de afgelopen jaren hebben NFT’s zich flink ontwikkeld op meerdere gebieden. Steeds meer bedrijven zien hier mogelijkheden, waardoor er steeds meer projecten in omloop komen.  

De markt voor NFT’s is dan over de afgelopen jaren ook al aardig gestegen. Op het moment gaat er naar schatting meer dan 250 miljoen euro om in deze markt.

De makkelijkste verklaring voor de populariteit van NFT’s is de uniekheid van een bepaalde token. Mensen willen van nature vaak graag uniek zijn en daarom is het aantrekkelijk om ook iets unieks in bezit te hebben.

Een mooi voorbeeld is NBA top shot. Dit is een relatief populair platform waar je een NFT kunt kopen. Basketballiefhebbers hebben hier de mogelijkheid om uniek videomateriaal aan te schaffen van hoogtepunten van basketbalwedstrijden.

Waar worden NFT’s voor gebruikt?

Over de afgelopen jaren zijn NFT’s voor verschillende doeleinden gebruikt. Met name in de gaming-industrie.

Gaming NFT

Laten we als voorbeeld Enjin nemen. Dit is een gaming platform op de blockchain. Het richt zich op het maken van digitale verzamelobjecten die eigendom zijn van de gebruiker. Enjin heeft een samenwerking met Samsung en is daarom relatief bekend.

NFT’s kunnen voor allerlei verschillende doeleinden worden ingezet. Zolang het maar een unieke token is die een bepaalde waarde vertegenwoordigt voor de koper. Je kan dus ook een NFT inzetten voor uniek beeldmateriaal van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd van vroeger.

Waar kan ik een NFT kopen?

Wil jij een crypto NFT kopen? Dat kan natuurlijk. Hierboven heb je al in een voorbeeld gezien hoe je dat kan doen via Bitvavo en NBA top shot, maar op welke manieren kan het nog meer?

Het klinkt erg logisch, maar een NFT kan je kopen op een NFT marketplace. Hier worden verschillende NFT’s aangeboden.

Je kan er een NFT uitkiezen waar jij vertrouwen in hebt en deze aanschaffen, in de hoop dat hij meer waard wordt. Hieronder lees je meer over het investeren in NFT’s.

NFT crypto kopen: verstandig of niet?

Een NFT is een fenomeen wat nog een stuk onbekender is dan de cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. Daarom zijn er een stuk minder investeerders actief in de NFT wereld. Logisch natuurlijk, want het is nog volop in ontwikkeling.

Het is ook vrij lastig om te bepalen of een NFT zal gaan stijgen in waarde. Er worden namelijk steeds meer aangeboden. Een specifieke NFT kan ook lastig te vinden zijn, omdat hij uniek is en dus niet eenvoudig te vinden is op één nft marketplace.

Het kan ook veel tijd kosten voordat je een NFT verkoopt. Dit omdat hij niet vervangbaar is en dus uniek.

Toch is er een manier waarop je zou kunnen bepalen of een NFT meer waard gaat worden. Je kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar projecten die nog gelanceerd moeten worden. Je koopt dan een NFT via de site van de maker zelf. Iedere creatie heeft weer unieke eigenschappen, waardoor het goed mogelijk is dat zo’n NFT gaat stijgen in waarde.

Waar op letten?

Ben je van plan om een NFT te kopen, zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Zo is het niet zomaar mogelijk om een NFT te kopen, omdat deze uniek is. Het kan daarom lang duren voordat je een NFT verkoopt en het kan zelfs zo zijn dat je hem met verlies moet verkopen.

Ook moet je rekening houden met gas fees. Dit zijn kosten die je betaalt om rekenenergie te compenseren die nodig is voor de transactie.

Tenslotte is het belangrijk dat je investeert met een bedrag waar jij je goed bij voelt. Investeer niet te weinig maar ook zeker niet te veel.

NFT art finance

Binnen de NFT wereld is NFT art finance een bekende term. Dit is namelijk een uniek NFT platform voor audio- en visuele kunst. Op deze manier kunnen kunstenaars, investeerders en ontwerpers de beschikking krijgen over veilige tools. Muziek, kunst en ideeën kunnen om worden gezet in NFT dankzij NFT art finance.  

NFT kopen via Bitvavo

Bitvavo is een grote exchange met vele gebruikers die in Nederland gevestigd zit. De kans bestaat daarom dat jij al een account hebt op het platform. Zo niet, en wil je een NFT kopen of gewoon reguliere cryptomunten, dan kan dat eenvoudig op Bitvavo.

In dit artikel hebben we het over NFT’s, dus gaan we hieronder kijken naar hoe je dit kan kopen op Bitvavo.

Ethereum

Om te beginnen, kan je een cryptomunt zoals Ethereum kopen op het platform. Natuurlijk is het aanbod van Bitvavo veel breder, maar in dit voorbeeld gebruiken we Ethereum. Je hebt namelijk een cryptomunt nodig om een NFT te kunnen kopen en dit gebeurt meestal via Ethereum.

Heb je jouw cryptomunten gekocht, is het belangrijk dat je deze bewaard in een wallet. Dit kan je doen op de exchange zelf, via een Ethereum wallet of een externe wallet. Voor een externe wallet kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van Metamask.

Heb je jouw cryptomunten in een wallet, dan kan je gaan kijken naar een platform waarop NFT’s aan worden geboden. Daar maak je vervolgens een account aan en kan je jouw wallet met crypto koppelen aan dit account. Je kan bij een NFT platform bijvoorbeeld denken aan OpenSea.

Bitcoinkenner NFT

Onlangs is er ook NFT van mijzelf verschenen op OpenSea. Zoals ik je zojuist al vertelde is OpenSea een NFT market place, waar je NFT's kunt gaan kopen en of verkopen. Ik vind dit zelf een super fijn platform om NFT's te kopen en het is natuurlijk helemaal gaaf dat ik mijn eigen NFT via dit platform kon bemachtigen. Als je aan de slag wilt gaan met NFT's is dit zeker een goede market place waar je een kijkje kunt gaan nemen.

NFT Bitcoinkenner Lars Provoost
Crypto Kaaskop pixel character NFT van Lars Provoost (Bitcoinkenner)

Conclusie

Inmiddels heb je alweer het einde bereikt van dit artikel. We hebben gekeken naar NFT’s. Als het goed is ben jij nu op de hoogte van wat het zijn, waarvoor ze kunnen worden gebruikt en hoe jij een NFT kopen kunt.

Hopelijk ben je voldoende geïnformeerd wat betreft dit onderwerp en dan hoop ik je natuurlijk weer terug te zien bij het volgende blogbericht!

  • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen