Investeren om inflatie tegen te gaan
14 juli 2022 

Investeren om inflatie tegen te gaan

We bevinden ons in een economie die lijdt onder hoge inflatie. Ook onze cryptocurrencies lijken de gevolgen te voelen van de economische onrust. Hoe werkt inflatie eigenlijk, en wat heeft dat te maken met het dalen van Bitcoin? Kun je in deze tijd verstandige investeringen maken om de inflatie te omzeilen?

In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie die je moet weten als je van plan bent om in de huidige economie te investeren.

Inflatie Bitcoin

Kan Bitcoin een goede investering zijn om de inflatie tegen te gaan? Hier duiken we dieper in de kenmerken van Bitcoin, en wat de gevolgen zijn van inflatie op Bitcoin.

Is Bitcoin inflatiebestendig?

Bitcoin wordt vaak aangeprezen als immuun tegen inflatie in de veronderstelling dat fiatgeld uiteindelijk in waarde zal dalen, als gevolg van het drukken van geld door de Centrale Bank. Bitcoin heeft daarentegen een vast aanbod van 21 miljoen coins. De beperkte bovengrens geeft Bitcoin een overhand tegen inflatie.

Maar is Bitcoin inflatiebestendig? Door de Covid-19-pandemie hebben veel landen meer geld gedrukt om te voorzien in de stimuleringsmaatregelen, waardoor de waarde van geld daalde. Regeringen over de hele wereld hebben in juni 2020 $ 10 biljoen verstrekt om de economische schade te verminderen.

Bitcoin stijging inflatie

Naarmate de waarde van fiatgeld daalde, steeg de waarde van activa met een beperkt aanbod, zoals aandelen, onroerend goed en Bitcoin. Ondanks massale werkloosheid en economische onrust wereldwijd, stegen de prijzen van deze activa gestaag.

Bitcoin trok traditionele investeerders aan die het potentieel van de cryptocurrency zagen als een afdekking tegen inflatie, wat leidde tot een historische prijsstijging waarbij de gedecentraliseerde digitale valuta met meer dan 250% steeg.

Waarom is Bitcoin gedaald in waarde tijdens de inflatie?

Als Bitcoin het zo goed deed tijdens de pandemie, waarom zakt het dan nu toch zo in waarde? Dat heeft veel te maken met de stabiliteit van de Amerikaanse dollar. De inflatie is in de VS op het hoogste niveau sinds 1982. En terwijl de Amerikaanse dollar in waarde daalt, hebben de investeringen in Bitcoin ook een steile daling ervaren: wekenlang zweefde de cryptocurrency constant rond de $ 20.000, een flinke duik vanaf het historische hoogtepunt van $ 68.000 minder dan een jaar geleden.

De realiteit is, dat Bitcoin voor de gemiddelde particuliere belegger nog steeds een zeer speculatieve investering is die in de echte wereld weinig waarde biedt. Als de inflatie stijgt, verandert de mentaliteit van consumenten, en Bitcoin is niet bestand tegen financiële onzekerheid. Gekoppeld aan inflatie is de val van de financiële markten, die ook Bitcoin naar beneden haalt.

Naast Bitcoin is cryptocurrency in het algemeen de afgelopen weken geplaagd door onrust. Begin juni bevroor de controversiële cryptocurrency lening platform Celsius maar liefst $ 8 miljard aan transacties door wat het bedrijf omschreef als "extreme marktomstandigheden". De onzekere economische voorspellingen hebben invloed gehad op de belangrijkste cryptocurrency bedrijven, waarvan er vele zich schrap zetten voor een aanstaande "crypto winter". Zowel Coinbase als Gemini hebben in juni 2022 werknemers ontslagen. Deze defensieve posities binnen de crypto industrie hebben een huiveringwekkend effect gehad op de cryptocurrency markt. Ook is het een indicatie dat Bitcoin beïnvloed wordt door financiële instituties, ondanks het decentrale karakter.

Meer dan enige andere fiat-valuta, is Bitcoin voor zijn waarde cruciaal afhankelijk van het beleggerssentiment: hoe meer mensen erin geloven en kopen, hoe hoger de prijs, en vice versa. Omdat de waarde ervan zo onlosmakelijk verbonden is met het beleggerssentiment, is het nog steeds niet immuun tegen inflatie, vooral tijdens perioden van economische onrust. Een wankele economische toekomst betekent dat meer mensen minder geneigd zijn hun spaargeld in risicovolle investeringen te beleggen.

Moet je nu in Bitcoin investeren?

Experts zeggen dat het nu een goed moment kan zijn om de cryptomarkt te betreden terwijl de prijzen laag zijn, maar pas nadat je de risico’s hebt beoordeeld en prioriteit hebt gegeven aan andere aspecten van je financiën, zoals sparen voor een noodgeval en het afbetalen van hoogrentende schulden.

Als er één ding is dat je moet weten over beleggen in cryptocurrency, dan is het dat het volatiel zeer onvoorspelbaar is. Waarden schommelen met de minuut, gedreven door speculatie, hype en de grillen van bredere economische omstandigheden. Potentiële beleggers die nu willen inkopen terwijl de markt aan het dalen is, moeten begrijpen dat prijsschommelingen normaal zijn en moeten erop voorbereid zijn dat de prijzen nog meer zullen dalen.

Als je scherpe marktschommelingen niet kunt verdragen, moet je niet in crypto investeren. Experts raden over het algemeen aan om niet meer dan 5% van al je geld in crypto te beleggen.

Hoe ontstaat inflatie?

Er zijn twee hoofdoorzaken van inflatie: meer bestedingen en hogere kosten. Beide zijn verantwoordelijk voor een algemene prijsstijging in de economie, maar ze werken elk anders. Bestedingsinflatie doet zich voor wanneer de vraag van consumenten de prijzen omhoog trekt, terwijl kosteninflatie optreedt wanneer de kosten van de productie de prijzen verhogen.

Bestedingsinflatie

Bestedingsinflatie is de meest voorkomende oorzaak van stijgende prijzen. Het treedt op wanneer de vraag van de consument naar goederen en diensten zo sterk toeneemt, dat deze het aanbod overtreft. Producenten kunnen ondertussen niet genoeg maken om aan de vraag te voldoen en hebben misschien geen tijd om de productie op te bouwen die nodig is om het aanbod te vergroten. Ze hebben misschien ook niet genoeg geschoolde werknemers om het te maken, of de grondstoffen kunnen schaars zijn.

Als verkopers de prijs niet verhogen, zullen de producten uitverkocht raken. Hierdoor beseffen verkopers dat ze nu de luxe hebben om de prijzen te verhogen. Als genoeg verkopers dit doen, creëren ze inflatie. Er zijn verschillende omstandigheden die inflatie aan de vraagzijde veroorzaken. Een groeiende economie heeft bijvoorbeeld invloed op de inflatie. Wanneer mensen een betere baan krijgen en meer geld hebben om te besteden, geven ze meer uit. Naarmate de prijzen stijgen, beginnen mensen inflatie te verwachten. Die verwachting motiveert consumenten om nu meer uit te geven, om toekomstige prijsstijgingen te voorkomen. Dat stimuleert de groei.


Om deze reden is een beetje inflatie goed. De meeste Centrale Banken erkennen dit. Ze stelden een inflatiedoel vast om de inflatieverwachtingen van het publiek te beheersen. De Europese Centrale Bank heeft een doel gesteld van 2%. Om dit te behalen, willen overheden meer geld in de zakken van mensen steken. Dit kunnen ze onder andere doen door meer geld te drukken. Er wordt in dit geval ook wel gesproken van monetaire inflatie.

Kosteninflatie

De tweede oorzaak is de kosteninflatie. Dit komt alleen voor als er een aanbodtekort is, in combinatie met voldoende vraag om de producent in staat te stellen de prijzen te verhogen. Stel bijvoorbeeld dat graan in minder grote hoeveelheden aanwezig is. Graanproducten als brood zullen dan duurder worden. Omdat vrijwel iedereen graanproducten eet, zullen andere verkopers hun prijzen aanpassen om te kunnen blijven kopen. Zo ontstaat er een domino-effect, waardoor de prijzen van vrijwel alle producten omhoog gaan.

Er zijn verschillende oorzaken van inflatie aan de aanbodzijde. De wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen, zoals die veroorzaakt door de pandemie in 2020, kunnen bijvoorbeeld leiden tot kosteninflatie. Ook de oorlog in Oekraïne draagt momenteel bij aan een schaarsheid van olie en gas.

Een ander voorbeeld van kosteninflatie is wat loonkosteninflatie genoemd wordt. Als een bedrijf geen werknemers kan vinden, zal het proberen deze aan te trekken met een hoger salaris. De kosten hiervan zullen worden doorgerekend in de verkoopprijs.

Inflatie Nederland

Ook in Nederland is de inflatie voelbaar. Het snelle economische herstel na de lockdowns van de coronacrisis hebben geleid tot een tekort aan bepaalde grondstoffen en producten. Het was namelijk lastig in te schatten wanneer de pandemie in het land (tijdelijk) zou eindigen, en hoe consumenten zouden reageren op het einde van de lockdowns.

Daarnaast heeft de Russische inval in Oekraïne ook geleid tot een stijging van de prijzen in Nederland. De brandstoftoevoer die we uit Rusland krijgen, is niet meer zo vanzelfsprekend als voor de oorlog. Hierdoor zijn de energie- en olieprijzen flink gestegen. Vrijwel alle producten die we op een dagelijkse basis gebruiken, hebben brandstof nodig om geproduceerd te worden. Die kosten worden doorgevoerd op de prijs. De gemiddelde Nederlander zal dit zeker voelen in zijn of haar portemonnee.

Conclusie

Inflatie hoeft niet altijd negatief te zijn. Toch zien we in de huidige situatie dat de inflatie zeer veel negatieve gevolgen met zich mee brengt. Dit komt doordat er veel factoren zijn die niet onder controle zijn van de Centrale Banken of producenten. Wij worden niet rijker, maar producten worden wel duurder.

Bitcoin zelf is niet gevoelig voor inflatie. Er is een maximum aantal coins, dus het kan niet zo zijn dat een groter aantal munten zorgt voor een daling van de waarde. Toch is Bitcoin - en cryptocurrency in het algemeen - gevoelig voor economische onrust. Investeerders hebben hun vertrouwen verloren, waardoor mensen massief hun crypto zijn gaan verkopen.

Veel activa zijn gedaald in waarde. Door de inflatie daalt de koopkracht, waardoor veel mensen geen geld willen of kunnen uitgeven aan speculatieve zaken. Bitcoin is een stuk minder waard dan het ooit was. Betekent dit dat het een goed moment is om te kopen? Ja, maar alleen als je de risico’s kent.

Hoe kan jij beginnen met het investeren in crypto?

Nu je weet dat je geld minder waard wordt door inflatie, kan je ervoor kiezen om je geld te gaan investeren. Je laat het dan dus niet meer op je bankrekening staan, maar je gaat manieren zoeken waarmee je meer rendement kan behalen. Zo kan je ervoor zorgen dat je koopkracht gelijk blijft met de inflatie, of dat deze zelfs toeneemt.

Op het moment dat je wilt gaan investeren in cryptomunten, waaronder Bitcoin, zal je eerst moeten weten hoe je dit doet.

Crypto kopen, verkopen en bewaren doe je bij een zogeheten cryptocurrency exchange. Dit is een platform die de handel in crypto faciliteert.

Ik maak hiervoor gebruik van Bitvavo, dit is de grootste en meest veilige exchange in Nederland.


Je kan bij Bitvavo gratis een account aanmaken, en als je dat gedaan hebt kan je vervolgens veilig en eenvoudig investeren in crypto.

Bekijk Bitvavo

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen