Financial independence retire early
27 mei 2022 

Financial independence retire early

Als je al eens wat onderzoek hebt gedaan of al actief bent in de wereld van crypto, dan zul je weten dat het bol staat van de ingewikkelde termen en afkortingen. Daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer en zijn sommige dingen soms wat lastig te begrijpen. Sommigen zullen om die reden afhaken. Jammer, want er liggen zo enorm veel mogelijkheden in de cryptowereld. In dit artikel zullen we weer een term uit gaan lichten. In dit artikel zal financial independence retire early centraal staan. Voor de Engelssprekenden onder ons zal dat ongetwijfeld al heel goed klinken. Voor degenen die het nog niet helemaal begrijpen: lees snel verder, want ook jij zult het ongetwijfeld interessant vinden!

Wat is FIRE precies?

Laten we eerst even snel een blik werpen op wat FIRE nu eigenlijk precies is. Degenen die een beetje Engels spreken, zullen het bij het lezen van de titel wellicht al enigszins begrijpen. FIRE is in dit geval niet het Engelse woord voor vuur, maar het gaat hier om een afkorting.


Deze afkorting staat voor Financial Indepedence, Retire Early. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dat ‘financiële onafhankelijkheid, vroeg met pensioen’. Zo ingewikkeld is deze term dus eigenlijk niet en de kans is groot dat jou dit als muziek in de oren klinkt. Want laten we eerlijk zijn: wie wil er nu niet financieel onafhankelijk zijn? Lees dan vooral verder om te kijken of ook jij dit kan bewerkstelligen.

Financieel onafhankelijk door crypto

Je zult het ongetwijfeld al wel eens hebben gehoord. Al die succesverhalen van mensen die claimen rijk te zijn geworden dankzij crypto. Natuurlijk wordt er daarmee een erg rooskleurig beeld geschetst van de cryptowereld. Dit is echter maar weggelegd voor een klein groepje, waardoor het geschetste beeld niet helemaal terecht is.

Toch is het dus wel mogelijk om rijk te worden met crypto. Je hoeft daarnaast niet eens echt rijk te zijn om financieel onafhankelijk te zijn. Later in dit artikel gaan we een blik werpen op hoe je kunt berekenen of je al FIRE bent.

Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk. Daarom is het noodzakelijk om het volgende nog even te benadrukken: FIRE word je niet zomaar. Het vereist enorme toewijding en doorzettingsvermogen. Je moet er verder enorm gedisciplineerd voor zijn en op de juiste manier te werk gaan.

FIRE met crypto: hoe doe ik dat?

Je weet nu wat Financial independence retire early betekent en dat je dit kunt bereiken door middel van crypto. Maar hoe kan je dit precies bereiken dankzij cryptomunten? Het simpele antwoord: door slim te handelen in cryptomunten en in en uit te stappen op de juiste momenten. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, dus daarom kijken we eerst naar hoe je überhaupt kunt beginnen met crypto, en daarmee hoe je kunt beginnen met FIRE worden met crypto.

De eerste stap is het maken van een account bij een exchange. Daar heb je de mogelijkheid om cryptomunten te kopen en verkopen. In Nederland is Bitvavo de beste keuze. Navigeer naar de website en meld je aan. Vul vervolgens de benodigde persoonlijke gegevens in.

Bitvavo

Heb je de gegevens ingevuld, dan is je account nog niet klaar voor gebruik. Om veiligheid te kunnen garanderen, is het namelijk nodig om een aantal verificatiestappen te doorlopen. Dit wijst zich vanzelf en je kan dit over het algemeen snel afronden.

Heb je het verificatieproces afgerond? Dan is je account wel gereed voor gebruik en kan je beginnen met het handelen in crypto, en jouw poging om FIRE te worden. De volgende stap is het storten van geld waarmee je crypto kunt gaan kopen. Dit kan eenvoudig op meerdere manieren.

Tegoed storten bij Bitvavo

Heb je geld gestort, dan kan je al cryptomunten gaan kopen. Kies daarvoor een interessante cryptomunt uit en selecteer deze. Daarna kan je een bedrag kiezen en de cryptomunten gaan aanschaffen. Tenslotte is het afwachten totdat je ze weer kunt gaan verkopen op een gunstig moment.

100 Euro aan Bitcoin kopen via Bitvavo

Open hier je gratis Bitvavo account

Je zult begrijpen dat dit niet eenvoudig is. Bij het handelen in crypto zijn een aantal zaken erg belangrijk, anders zul je nooit FIRE worden. Hieronder kan je een aantal tips zien die je kunnen helpen bij het handelen in crypto:

  • De belangrijkste tip: houd je emoties onder controle. Vaak handelen mensen veel te impulsief waardoor er verkeerde keuzes worden gemaakt.
  • Daarnaast is het aan te raden om je risico te spreiden. Dat wil zeggen: investeer in meerdere cryptomunten. Als één koers de verkeerde kant op gaat, kan een andere koers het verlies misschien nog compenseren.
  • Als je een beginner bent in handelen, is het aan te raden om, voordat je begint met het kopen van crypto, eerst wat bij te leren. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een cursus.
  • Verder is het aan te raden om gebruik te maken van crypto signals. Dit zijn signalen van experts waarin de verwachtingen van een bepaalde koers staan.

Wanneer ben ik financieel onafhankelijk door crypto?

 Allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je nu precies wanneer je financieel onafhankelijk bent geworden door crypto? Daarvoor moet je een aantal stappen doorlopen. Uiteraard zullen deze hieronder uit worden gelegd.

Je begint met het berekenen van jouw vaste lasten per maand. Het is voor FIRE namelijk erg belangrijk om een inzicht te hebben in je uitgaven. Je kunt via je bank eenvoudig een overzicht krijgen van al je uitgaven per jaar. Deze kan je vervolgens categoriseren en tenslotte deel je het complete bedrag door 12. Dan heb je jouw gemiddelde vaste lasten per maand. Voor de handigheid gaan we in dit voorbeeld uit van 1500 euro per maand.


In de tweede stap ga je kijken naar jouw huidige situatie. Je gaat berekenen hoeveel manden je rond zou kunnen komen in die situatie. Hiervoor tel je het bedrag op je betaalrekening en je spaarrekening(en) bij elkaar op. Laten we stellen dat je op 15.000 euro uitkomt. Deel dit bedrag door het bedrag dat je hebt berekend. Dan kom je uit op 10. Dat wil zeggen dat je tien maanden rond kunt komen zonder inkomsten. Je FIRE-status is dan tien maanden.

Echter, met die tien maanden ben je natuurlijk nog niet volledig financieel onafhankelijk. Met FIRE is het de bedoeling dat je nooit meer hoeft te werken. In principe ben je FIRE als je 25 keer je jaarlijkse kosten aan financieel vermogen hebt. Gaan we uit van de eerdergenoemde 1500 euro vaste lasten per maand, dan komen de jaarlijkse kosten te liggen op 18.000. Dat bedrag keer 25 komt uit op 450.000 euro. Dat is dan het vermogen dat je moet hebben om financieel onafhankelijk te zijn.

De laatste stap is berekenen hoeveel maanden je nog nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden in je huidige situatie. Voor de berekening trek jij je huidige vaste lasten van je inkomsten af. Stel de vaste lasten liggen op 1500 euro en de inkomsten zijn 2500 euro. Dan kom je uit op 1000 euro. Uit de derde stap weet je dat je een bedrag nodig hebt van 450.000 euro voor financiële onafhankelijkheid. Deel dat bedrag door de 1.000 dat je net hebt berekend. Dan kom je uit op 450. Dat is het aantal maanden dat je nodig hebt om FIRE te zijn. Deel dat door 12 en dan zie je dat het 37,5 jaar gaat kosten voor je met pensioen kan. Denk eraan dat je een nieuwe berekening maakt als jouw situatie verandert.

Beginnen met investeren in Bitcoin en cryptocurrencies?

Om in Bitcoin te investeren heb je een account nodig bij een crypto exchange. Dit is een platform waar je Bitcoin kan kopen, verkopen en bewaren. De grootste en veiligste crypto exchange van Nederland is Bitvavo.


Ik maak zelf al 3 jaar gebruik van Bitvavo en ik raad het platform zeker aan.

Een account aanmaken is gratis en binnen een paar minuutjes gedaan. Daarna kan je veilig Bitcoin kopen, verkopen en bewaren.

Nog geen account bij Bitvavo? Open hier je gratis account. 

Conclusie

 Inmiddels ben je weer aan het einde gekomen van dit artikel over Financial independence retire early. We hebben in het artikel gekeken naar wat het is, hoe je dit kan worden en hoe je weet of je het al hebt gebruikt.

Nogmaals: het klinkt allemaal erg aantrekkelijk en FIRE is zeker mogelijk voor iedereen om te behalen. Maar denk er zeker niet te makkelijk over en ga er niet automatisch van uit dat je het zult behalen.

Hopelijk heeft dit artikel het één en ander duidelijk kunnen maken en heb jij er iets aan gehad. Wederom bedankt voor het lezen en hopelijk tot het volgende blogbericht!


Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen