Dollar Cost Averaging in crypto
18 januari 2022 

Dollar Cost Averaging in crypto

Steeds meer mensen investeren in cryptomunten. Niet zo gek natuurlijk, want veel experts zijn het erover eens dat dit de toekomst is. Toch kan het voor beginners in de cryptowereld wel even duren voordat zij hierin wegwijs zijn geworden. Dat komt onder andere door de vele lastige termen en afkortingen, maar ook het handelen in crypto is zeker niet eenvoudig. Zo moeten er belangrijke keuzes worden gemaakt. Denk dan bijvoorbeeld aan welke exchange je moet gebruiken en welke cryptomunt je moet kopen, maar ook aan hoe je gaat investeren. In dit artikel gaan we kijken naar dollar cost averaging in crypto. Een term die voor investeerders wel bekend zal klinken, maar toch veel mensen niks over weten. Laten we dus snel beginnen.

Wat is Dollar Cost Averaging in crypto?

De kans bestaat dat jij de dca afkorting wel eens voorbij hebt zien komen. Dit staat dus voor dollar cost averaging. Maar wat is het nu precies?

Dollar cost averaging is niets meer dan een manier van beleggen. Het staat ook wel bekend als gespreid beleggen. Cryptomunten worden periodiek gekocht. Je koopt bijvoorbeeld voor 100 euro aan Bitcoin iedere tweede woensdag van de maand. Het is aan jou wanneer en hoe vaak je een bepaalde cryptomunt gaat kopen.

Hoe werkt Dollar Cost Averaging?

Investeren voor beginners kan ingewikkeld zijn, maar dollar cost averaging gaat eigenlijk erg simpel in zijn werking.

Laten we verder borduren op het eerdergenoemde voorbeeld. Je koopt iedere tweede woensdag van de maand voor 100 euro aan Bitcoin. Dit doe je voor een periode van 6 maanden. Je hebt na die 6 maanden dus 600 euro geïnvesteerd in Bitcoin (6x100). Voor iedere keer dat je hebt geïnvesteerd, heb je een ander aantal Bitcoins gekregen vanwege een beweeglijke koers. Had je deze 600 euro in één keer geïnvesteerd, dan was je afhankelijk van de koers op dat moment. Met een beetje geluk heb je met dollar cost averaging meer winst gehaald uit hetzelfde bedrag.

De voor- en nadelen van dollar cost averaging

Bij dollar cost averaging komen zowel voor- als nadelen kijken. Ben jij benieuwd naar wat deze zijn? Dan kan je ze hieronder overzichtelijk vinden.

Voordelen

Laten we beginnen met kijken naar de voordelen.

 • Het eerste voordeel van dollar cost averaging in crypto is dat je voorkomt dat jij de koers verkeerd voorspelt. Een verkeerde voorspelling is namelijk één van de grootste redenen waarom een investering zich niet uitbetaald. Bij dca hoef je de markt niet te voorspellen.
 • Je hoeft de markt niet goed te kennen, voordat je begint met investeren in crypto. Het is een goede manier voor beginners om te gaan starten met beleggen.
 • Je belegt jouw geld gespreid en hierdoor loop je automatisch minder risico.
 • Je bepaalt vooraf het bedrag dat je gaat investeren. Je bespaart tijd omdat je niet hoeft na te denken hierover.
 • Het is ideaal voor beleggen op de lange termijn en het is winstgevender dan sparen.
 • Doordat jouw beleggingen al vast staan, kan je geen beslissingen maken op basis van emoties.
dca voor- en nadelen

Nadelen

Waar voordelen zijn, zijn vrijwel ook altijd nadelen. Deze kan je hieronder vinden.

 • Je kunt goede momenten om te investeren missen en daardoor rendement mislopen.
 • Je moet alsnog onderzoek doen naar de cryptomunten waarin jij wilt investeren. Wil je liever zelf geen onderzoek doen, kan je gebruikmaken van crypto signals.
 • Je krijgt te maken met meer transactiekosten, omdat je niet één keer een transactie doet, maar meerdere keren.

DCA strategieën

Je kunt op meerdere manieren gebruikmaken van dollar cost averaging in crypto en op meerdere manieren zekerheid inbouwen in je investeringen (zoals het lezen van een boek). Met andere woorden: er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken. Ben je benieuwd hiernaar? Hieronder zullen ze worden uitgelegd.

Vast bedrag

Bij deze dca strategie leg jij iedere maand een vast bedrag in. Is de cryptomunt goedkoop? Dan koop je er meer van in. Is de cryptomunt daarentegen duur? Dan koop je er minder van in. Op de lange termijn heb je dan een ‘gemiddelde’ prijs. Dit is een goede manier voor het behalen van rendement, omdat je dan goed gebruikmaakt van het fluctueren van de koers.

Vast aantal cryptomunten

De volgende strategie is niet het inleggen van een vast bedrag over een bepaalde periode, maar het kopen van een bepaald aantal cryptomunten over dezelfde periode. Het verschilt dan per keer hoeveel je moet betalen voor dezelfde hoeveelheid cryptomunten. Een nadeel van deze strategie is wel dat je meer moet betalen als de koers hoog staat. Aan de andere kant kan het ook voordelig uitpakken als de koers toevallig op een laag punt staat.

De ladder

De laatste strategie die je kunt gebruiken wordt ook wel de ladder genoemd. Hierbij bepaal je vooraf tegen welke prijs je meer of minder gaat kopen. Ten eerste ga je jouw prijs bepalen. Daarna spreek je met jouzelf een bepaald percentage af dat je meer of minder koopt als de prijs van een cryptomunt met een bepaald percentage omhoog of omlaag gaat. Het voordeel van deze strategie is dat je minder koopt bij een hoge koers en meer bij een lage. Het is belangrijk om af en toe een nieuwe prijs te bepalen voor jou, als je op de lange termijn gebruik wilt maken van de ladder.

Gespreid beleggen in crypto op Bitvavo

Gespreid beleggen zorgt dus automatisch voor een gespreid risico en dat is waarom veel investeerders hier gebruik van maken. Wil je gespreid investeren in cryptomunten, dan kan je dit doen bij Bitvavo.

Op dit platform is het namelijk enorm eenvoudig om te handelen in cryptomunten. Daarnaast kent het een aantal belangrijke voordelen. Denk dan aan de mogelijkheid om te betalen met iDEAL en de Nederlandse support. Hoe je kan beginnen met gespreid beleggen in crypto op Bitvavo, lees je hieronder.

 1. De eerste stap is het maken van een account, Hiervoor navigeer je naar de website of download je de app op jouw telefoon of tablet. Klik op ‘aanmelden’ en vul jouw persoonlijke gegevens in.
 2. Heb je jouw account gemaakt, dan zul je een aantal verificatiestappen moeten volgen. Het is onder andere nodig om een ID-bewijs te uploaden.
 3. Na de verificatie is je account gereed voor gebruik. Nu kan je geld gaan storten. Ga naar ‘storten’ en kies vervolgens het te storten bedrag en de betaalmethode. Als het goed is heb je met jouzelf al een bedrag afgesproken dat je gaat investeren.
 4. Na het storten van geld ga je op zoek naar de cryptomunt die je wilt kopen. Klik daarop en vul het bedrag in dat je wilt investeren. Daarna kun je jouw aankoop afronden.
 5. Om gespreid te investeren, herhaal je na de met jouzelf afgesproken ‘time-span’ de derde en vierde stap met hetzelfde afgesproken bedrag.

Dollar cost averaging tips

Niet iedereen is succesvol met gespreid beleggen. Een foute belegging is namelijk snel gemaakt en dit komt vaal omdat mensen te veel vanuit emotie handelen. Hieronder kan je daarom enkele tips vinden, die jou kunnen helpen wél succesvol te handelen door gebruik te maken van dollar cost averaging.

 • De belangrijkste tip: houd je aan de gemaakte afspraken met jezelf. Op die manier voorkom je dat je alsnog beslissingen gaat nemen vanuit emoties.
 • Ook bij gespreid investeren is het belangrijk dat je dit doet met een bedrag waar jij je comfortabel bij voelt. Voel jij je niet fijn bij het geïnvesteerde bedrag, investeer dan minder.
 • Zorg ervoor dat je altijd een recente analyse van de koers bij de hand hebt.
 • Blijf rustig en houd je aan de strategie.
 • Wees altijd op de hoogte van je balans en de kosten.
 • Je kan er ook voor kiezen om het gespreide investeren in een cryptomunt weer te spreiden in verschillende cryptomunten. Wil je 100 euro per maand investeren, investeer dan bijvoorbeeld 50 euro in Bitcoin en 50 euro in Ethereum.
dollar cost averaging tips

Conclusie

Inmiddels ben je weer aan het einde gekomen van het artikel. We hebben het hierin gehad over dollar cost averaging in crypto. Als het goed is ben jij nu onder andere op de hoogte van wat het is, hoe het werkt en hoe je het kan gebruiken. Het is in elk geval duidelijk dat het je kan helpen om een hoger rendement te behalen. Ik hoop dat jij in dit artikel hebt kunnen vinden waar je naar op zoek was en dat het artikel informatief is geweest. Uiteraard hoop ik je weer terug te zien bij het volgende blogbericht!

 • Veilig en eenvoudig crypto verhandelen? Dat doe je via het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ethereum, bij de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.

Open hier je gratis Bitvavo account


Liever eerst een uitgebreide review lezen over Bitvavo? Bekijk dan hier mijn ULTIEME Bitvavo review.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen