Wat zijn smart contracts?

Net als vele andere termen is smart contracts een voorbeeld van een term waar je mee te maken kunt krijgen in de cryptowereld. Daarom lees je hier in het kort alles wat je moet weten over wat smart contracts zijn.

Wat zijn smart contracts?

Iedereen zal wel weten wat een normaal contract is. Dan ben je al een heel eind met het begrijpen wat smart contracts zijn.

Smart contracts is eigenlijk een digitaal protocol dat ervoor zorgt dat een contract automatisch uitgevoerd wordt als bepaalde criteria behaald worden die in het contract overeen zijn gekomen. Ook maken smart contracts het mogelijk dat een transactie afgerond kan worden zonder dat hier inmenging van een derde partij voor nodig is.

In een smart contract worden alle voorwaarden geprogrammeerd, en wanneer alle voorwaarden zijn behaald, zal het contract worden uitgevoerd.

Voorbeeld smart contracts

Om een beter beeld te krijgen van smart contracts, staat hieronder een voorbeeld:

Stel dat persoon A een auto in zijn bezit heeft. Deze auto wordt automatisch overgeschreven naar persoon B wanneer deze een bedrag van 15.000 euro overmaakt.

Het grote voordeel hiervan is dat er geen derde partij nodig is, zodat de transactie sneller afgewikkeld kan worden.

De voordelen van smart contracts

Dankzij smart contracts krijgen we te maken met meerdere belangrijke voordelen. Wat deze voordelen zijn? Dat lees je hieronder.

  • Snelheid: doordat er geen derde partij nodig is, gaat de afwikkeling een stuk sneller
  • Veiligheid: het is vrijwel onmogelijk om te hacken
  • Vertrouwen: omdat een smart contract op de blockchain staat, staat het op een gedeeld netwerk. Transacties worden gecontroleerd door alle verbonden apparaten en niemand kan het contract aanpassen
  • Back-up: iedereen op de blockchain bewaart een kopie van het contract en daardoor kan je het onmogelijk kwijtraken.

Wil je meer te weten komen over smart contracts en de blockchain? Lees dan dit blog over: Smart contracts blockchain

Reactie plaatsen