Wat is een wettig betaalmiddel?
13 november 2022 

Wat is een wettig betaalmiddel?

Inmiddels weet je dat je bij deze website terechtkunt voor uitleg voor alles rondom crypto. Ook in dit artikel weer een term behandelen. In dit artikel staan namelijk de volgende vraag centraal: wat is een wettig betaalmiddel?

Wat is een wettig betaalmiddel?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en gaan kijken naar de definitie van wettig betaalmiddel.

Een wettig betaalmiddel houdt in principe in dat dit betaalmiddel door de overheid aan is gewezen als geldsoort en door iedereen moet worden geaccepteerd.

Voorbeelden van wettige betaalmiddelen

Om een beter beeld te krijgen bij de term wettig betaalmiddel, zullen hieronder enkele voorbeelden uit worden gelegd.

Zo zijn bankbiljetten onbeperkt wettige betaalmiddelen en is muntgeld dit tot aan een bepaald bedrag. Giraal geld (geld dat op een bankrekening staat en dus niet aangeraakt kan worden) en cheques zijn bijvoorbeeld geen wettige betaalmiddelen. Wel is het zo dat deze als betaalmiddel worden geaccepteerd.

Crypto als wettig betaalmiddel?

Op dit moment is cryptovaluta geen wettig betaalmiddel in Nederland. Wel is het goed denkbaar dat het dat wel gaat worden in de toekomst. In dat geval zal iedereen crypto moeten accepteren als betaalmiddel en dit zal de wereld van crypto natuurlijk een onwaarschijnlijke boost geven.

In El Salvador is het al gebeurd dat een cryptomunt aan is gewezen als een wettig betaalmiddel. De bitcoin is daar nu namelijk de tweede, naast de Amerikaanse dollar. Ben je dus toevallig in dat land, heb je de mogelijkheid om met de bitcoins die jij in je bezit hebt te betalen.

Hoe snel crypto door de overheid aan wordt gewezen als wettig betaalmiddel, is niet bekend. Wel zien we dat steeds meer bedrijven cryptomunten aanvaarden als betaalmiddel.

Over de schrijver
Mijn naam is Lars Provoost. Ik ben sinds 2018 actief in de cryptomarkt en op deze website deel ik mijn kennis en ervaringen over Bitcoin, crypto en de daarbij behorende blockchain technologie. Ik ben geen financieel adviseur, en op deze website kan je dan ook geen financieel advies vinden. Ook niet als dat toch misschien zo lijkt. Doe altijd je eigen onderzoek en ben je ervan bewust dat de waarde van de crypto enorm kunnen fluctueren.
Reactie plaatsen