Crypto exchanges

Keuzestress: daar hebben we allemaal wel eens mee te maken gehad. Mensen die handelen in crypto, zullen daarover mee kunnen praten. Zo moet je regelmatig kiezen waarin je gaat investeren, hoeveel je gaat investeren en wanneer je dit gaat doen. Maar wat is de eerste belangrijke keuze om te maken? Juist, de keuze voor een exchange. Anders kan je namelijk niet handelen. Omdat dit een belangrijke en lastige keuze is, kan je hieronder meer ontdekken over crypto exchanges. Zo zul je gaan ontdekken wat het is, hoe het werkt en wat de beste exchanges zijn.

Hoewel het in eerste instantie wat ingewikkeld kan klinken, is het eigenlijk heel eenvoudig. Simpel gezegd is een crypto exchange een platform waarop jij de mogelijkheid hebt om crypto te handelen. Dat wil zeggen: het kopen en verkopen van cryptomunten. Wanneer jij wilt gaan investeren in cryptomunten, heb je dus een exchange nodig.

Er zijn dus enorm veel verschillende exchanges. Iedere exchange heeft in principe hetzelfde doel, maar allemaal kennen ze genoeg verschillen. Het is belangrijk om een goede keuze te maken, zodat jij eenvoudig van start kunt gaan met het handelen in crypto.

Een crypto exchange is heel eenvoudig te gebruiken. Toegegeven, het ene platform zit wat ingewikkelder in elkaar dan de ander, maar vaak blijft het in de basis hetzelfde.

Stel: jij wilt gaan beginnen met het handelen in crypto. Je zult dan een account moeten maken bij een exchange. Heb je deze al gekozen? Mooi, dan kan je aan de slag. Weet je nog niet welke exchange je wilt gaan gebruiken, dan kan je verderop in dit artikel een top 5 vinden.

Als je een besluit hebt genomen, dan navigeer je naar de website van de gekozen exchange. Op de homepagina vind je een button voor het aanmaken van een account. Daar klik je op en vervolgens vul je de benodigde gegevens in. Zorg ervoor dat deze kloppen om latere problemen te voorkomen. Daarna zul je enkele verificatiestappen moeten doorlopen. Dat is nodig zodat exchanges de veiligheid kunnen garanderen.

Heb jij je aangemeld en het verificatieproces doorlopen, dan is je account gereed voor gebruik. Als je bent ingelogd, kan je geld gaan storten waarmee je daarna crypto kunt kopen. Waardeer je saldo op met een bedrag waar jij je goed bij voelt en waar je mee gaat handelen.

Heb je het geld gestort? Dan kun je cryptomunten gaan kopen. Daarvoor navigeer je naar het aanbod van de exchange en daar kies je een munt uit om in te investeren. Selecteer de munt en vul het bedrag in wat je wilt gaan investeren. Tenslotte rond je de aankoop af.

Nu kan je afwachten tot het een goed moment is om te verkopen. In dat geval log je weer in bij de exchange, navigeer je naar de cryptomunt die je wilt verkopen en volg je de nodige stappen.

Dit zijn de basisfuncties van een crypto exchange. Vaak biedt een platform meer handige functies, zoals het volgen van koersen.

Zoals je misschien wel zult weten inmiddels, kan het erg lastig zijn om een keuze te maken voor een exchange. Er zijn er veel en iedere exchange heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Om het je wat makkelijker te maken, zijn hieronder voor jou de top 5 crypto exchanges vermeld.

Bitvavo

De eerste exchange uit deze top 5 is Bitvavo. De kans is groot dat jij, ook als beginner, wel eens van dit platform hebt gehoord. De exchange is namelijk al erg in populariteit gegroeid, en groeit nog steeds. Dat heeft natuurlijk een reden.

Ten eerste staat Bitvavo over het algemeen bekend als de meest betrouwbare en een van de goedkoopste exchanges. Zo betaal je hier een maximum van 0,35% aan transactiekosten, maar dit valt in veel gevallen ook lager uit.

Verder heb je de keuze uit veel verschillende betaalmogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor iDEAL, de meest gebruikte betaalwijze in Nederland.

Dat het een erg goede exchange is, valt terug te lezen in reviews. Op Trustpilot, een platform waar gebruikers een bedrijf kunnen beoordelen, scoort Bitvavo erg goed. Inmiddels zijn er daar meer dan 13.000 reviews achter gelaten. Daaruit komt een gemiddelde beoordeling van een 4,2 op een maximum van 5. Punten die veel naar voren komen, zijn de gebruiksvriendelijkheid en de veiligheid. Al met al heeft Bitvavo zeker een plekje verdiend in dit lijstje.

Gratis aanmelden bij Bitvavo

Bitcoin Meester

De tweede exchange van het lijstje is Bitcoin Meester. Ook dit is een betrouwbaar platform waar jij zonder gedoe cryptomunten kan kopen en verkopen.

Gebruikers zijn dan ook erg tevreden over dit platform. Werpen we weer een blik op Trustpilot, dan zijn er duizenden reviews achtergelaten. Het gemiddelde is iets minder dan bij Bitvavo, namelijk een 3,8. Dat is echter ook een zeer goede score.

Ook bij Bitcoin Meester wordt het gebruiksgemak vaak genoemd als positief punt. Ook beginners kunnen makkelijk wegwijs worden en de processen lopen eenvoudig. Daarnaast is ook de betrouwbaarheid een pluspunt. Mocht je problemen hebben, dan is de support bijvoorbeeld goed bereikbaar. Het is zelfs mogelijk om op afspraak langs te gaan op het kantoor.

Gratis aanmelden bij Bitcoin Meester

Coinmerce

De derde exchanges uit onze top 5 is Coinmerce. Dit Nederlandse crypto handelsplatform is er voor iedereen die graag eenvoudig en snel crypto wilt kopen, verkopen en opslaan. De rentes die Coinmerce over cryptomunten geeft, ook wel staking genoemd, zijn behoorlijk hoog ten opzichte van de staking van Bitvavo en Bitcoin Meester. Dit is dan ook waarom wij Coinmerce graag gebruiken. 

De interface van het Coinmerce platform is erg duidelijk en ook de mobiele app is zeer te prijzen. 

Gratis aanmelden bij Coinmerce

Bybit 

Voor de fanatieke traders onder ons is de crypto exchange Bybit een goede aanrader. Het platform onderscheidt zich in onze top 5 van de meeste andere platformen door het hoge aanbod aan cryptomunten en de verschillende trading mogelijkheden. Zo is Bybit de enige exchange uit deze top 5 die het mogelijk maakt om in derivaten te handelen en ook het inzetten van een hefboom (leverage) is mogelijk. 

Verder is het platform erg makkelijk in gebruik. 

Gratis aanmelden bij Bybit

Litebit

De laatste in onze top 5 mag ook zeker niet ontbreken. Litebit is wellicht is het niet de allerbeste crypto exchange, maar zeker een goed alternatief als je toevallig Bitvavo niet fijn vindt.

Litebit doet het prima op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Ze hebben even een wat mindere periode gehad, maar inmiddels hebben ze zich verbeterd tot een van de beste exchanges om crypto te handelen.

Gratis aanmelden bij Litebit

Welke exchange kies ik? 

Het hebben van accounts bij meerdere exchanges is altijd handig. Het is dan ook zeker niet zo dat je bij één echange inschrijft en dat je nooit meer naar de andere platformen hoeft te kijken. Iedere exchange heeft haar eigen voordelen en het is aan jou om daar volop van te profiteren. 

Wijzelf doen het als volgt: 

  • Bitvavo gebruiken wij voor het handelen in crypto, het storten van geld met iDEAL  en het opbouwen van onze langere termijn portefeuille
  • Bitcoin Meester hebben wij een lange tijd gebruikt voor het kopen van crypto, maar vanwege de lagere kosten bij Bitvavo zijn we overgestapt 
  • Coinmerce gebruiken we voor het rente (staking) krijgen over onze crypto tegoeden
  • Bybit gebruiken we voor het traden van crypto
  • Litebit hebben we een tijdje geprobeerd, maar Bitvavo viel meer in de smaak

Uiteraard moet je zelf gaan kijken welk platform jij prettig vindt, maar goed om in ieder geval te weten is dat het aanmaken van een account bij deze 5 exchanges helemaal gratis is. Je kan ze dus allemaal zelf gaan proberen. 

Voor beginners raden we aan om eerst met Bitvavo te beginnen. Dit is namelijk het meest eenvoudige platform om te starten. 

Start hier met Bitvavo

Berichten over Crypto exchanges: