Wat is crypto?

In de cryptowereld krijg je te maken met veel lastige termen en afkortingen. Daarom is het voor een beginner vaak lastig te begrijpen. Deze kennisbank artikelen zijn ervoor bedoeld om het jou allemaal wat duidelijker te maken. In dit artikel kijken we naar de basis en geven we antwoord op de vraag: wat is crypto eigenlijk?

Wat is crypto?

We kennen allemaal wel de normale valuta waar we nu mee betalen, zoals de euro en de dollar. Cryptomunten zijn eigenlijk hetzelfde, maar dan digitaal. Deze digitale munten vertegenwoordigen een bepaalde waarde, waardoor je er in kunt handelen en tegenwoordig ook op steeds meer plekken mee kunt betalen. Je kan crypto kopen op exchanges en het werkt eigenlijk ongeveer hetzelfde als aandelen.

Het verschil zit hem er ook in dat cryptomunten zijn gedecentraliseerd. Dat wil zeggen dat er transacties kunnen plaatsvinden, zonder de tussenkomst van een derde partij zoals een bank. De blockchain is bij crypto erg belangrijk. Dit is als het ware het netwerk waarop de cryptocurrencies draaien. Dit is een soort open databoek, waar iedereen inzicht in heeft. Alle transacties worden gecontroleerd door alle computers op het netwerk en daardoor is fraude vrijwel onmogelijk.

Voordelen van crypto

Het is niet voor niks dat sommige experts zeggen dat cryptomunten de toekomst zijn. Ze hebben namelijk een aantal grote voordelen:

  • Het is gedecentraliseerd. De overheid of een bank kan zich dus niet met de transactie bemoeien.
  • Overal bereikbaar: overal waar je internet hebt, heb je toegang tot jouw crypto.
  • Veilig: iedereen heeft dankzij de blockchain inzicht in de transacties en fraude is vrijwel onmogelijk.
  • Kans op hoge winst: wanneer je besluit om te investeren in cryptomunten, kan je hier veel geld mee verdienen dankzij de grote volatiliteit: een koersstijging van 100% is niet uitzonderlijk.

Beginnen met crypto? Bekijk dan hier mijn blog over: Beginnen met crypto - een stappenplan.

Reactie plaatsen