Crypto wallets

Investeer jij in crypto? Dan heb je uiteraard ook een plek nodig om de cryptomunten veilig te bewaren. Het liefst natuurlijk op een zo veilig mogelijke manier. Daar zullen we hieronder naar gaan kijken. In dit artikel kan je alles ontdekken wat je moet weten over een erg populair onderwerp: crypto wallets.

Waarom een crypto wallet?

Eigenlijk is dit hetzelfde als met cash geld. Als jij bijvoorbeeld 100 euro contant krijgt van je baas, dan heb je een plek nodig om het te bewaren. De meest voor de hand liggende optie daarvoor is je portemonnee.

In het Engels noemen ze dat een wallet en dat is dus waar je cryptomunten in kunt bewaren. Een crypto wallet is dus eigenlijk niets meer dan een digitale portemonnee. Let wel op: cryptomunten worden altijd bewaard op de blockchain. Een wallet geeft je toegang tot jouw private keys, waarmee jij toegang krijgt tot de cryptomunten in jouw beheer.  

Soorten crypto wallets

Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw cryptomunten kan bewaren. Iedere manier heeft zo weer zijn eigen voor- en nadelen. Dat kan het maken van een keuze wel eens lastig maken. Hieronder ontdek jij de verschillende mogelijkheden voor het bewaren van crypto.

Exchange wallet

Een exchange wallet is verreweg de meest eenvoudige optie. Hiervoor hoef je alleen maar een account te hebben bij een exchange waar jij crypto op wil handelen, bijvoorbeeld Bitvavo. Als je vervolgens crypto koopt op het desbetreffende platform, dan zal de gekochte crypto automatisch in de exchange wallet terechtkomen. Daar hoef je zelf verder niets voor te doen.

Erg handig, maar dat is wellicht niet de veiligste optie. Exchanges doen er uiteraard veel aan om de wallets zo veilig mogelijk te houden en Bitvavo heeft zelfs hele goede garanties. Toch heb je bij een exchange wallet niet zelf de touwtjes in handen als het gaat om het bewaren van je cryptomunten. Sommigen zien dit als een minpunt. Het is dus een erg eenvoudige optie, maar wil je jouw crypto zo veilig mogelijk bewaren, dan is het aan te raden om voor een ander type wallet te gaan.

Software wallet

Naast een exchange wallet, kan je ook kiezen voor een software wallet. Dit is een soort programmaatje dat je downloadt. Daardoor lijkt het alsof je cryptomunten op je computer op worden geslagen. In de werkelijkheid staan ze natuurlijk op de blockchain.

Een software wallet beheert jouw private key. Daar staat een soort bewijs op dat de cryptomunten van jou zijn. Wat dat betreft, is het vergelijkbaar met een bankrekening. Hoe dan ook, dit is over het algemeen een veiligere optie dan een exchange wallet. Je downloadt een programma van het internet en daar kan je vervolgens de opslag van je cryptomunten mee regelen. Je hebt de veiligheid dus een stuk meer in eigen hand.

Hardware wallet

Je kunt ook kiezen om gebruik te gaan maken van een hardware wallet. Dit kan je eigenlijk zien als een soort USB-stick. In tegenstelling tot de vorige twee opties, is dit een fysiek apparaatje. Deze zijn gewoon te bestellen bij webshops zoals bol.com. Met zo’n apparaatje kan je vervolgens cryptomunten beheren, verzenden en ontvangen.

Een hardware wallet wordt over het algemeen gezien als de veiligste manier voor het bewaren van cryptomunten. De toegang tot de private keys worden namelijk op het apparaatje bewaard. Je hebt de veiligheid dus in principe volledig in eigen hand. Met het apparaat krijg je toegang tot je cryptomunten en via het apparaat lopen dan de transacties die je doet.

Ledger wallet

De Ledger wallet is een voorbeeld van zo’n hardware wallet. Ledger is een bedrijf dat al bestaat sinds 2014. Sindsdien zijn ze gespecialiseerd op het gebied van crypto wallets en crypto-veiligheid. Zo zijn ze voornamelijk bekend vanwege de Ledger Nano S wallet. Dit is een handige en een compacte wallet die je helpt om je cryptomunten veilig op te slaan. Sinds het lanceren ervan, is de wallet uitgebreid met tientallen extra functies. Daarmee is het inmiddels niet alleen een van de veiligste, maar ook een van de meest veelzijdige wallets in omloop.   

Trezor wallet

Ook de Trezor wallet is een optie als je een hardware wallet wilt gaan gebruiken. Het is een wallet die is ontwikkeld door het bedrijf SatoshiLabs. De wallet was de allereerste die beschikbaar was op de markt. Daarmee was het de eerste mogelijkheid ooit om cryptomunten veilig offline op te slaan. Het was in eerste instantie bedoeld als een Bitcoin-hardware wallet, maar inmiddels worden er ook andere cryptomunten ondersteund. Denk dan bijvoorbeeld aan Litecoin en Ethereum. Al met al is de Trezor wallet altijd een goede optie als jij gebruik wilt gaan maken van een hardware wallet.

Paper wallet

Tenslotte kan je ook nog kiezen voor een paper wallet. Zoals de naam eigenlijk al zegt, is dit een wallet op papier. Net als een hardware wallet is deze optie erg veilig, omdat je de crypto offline opslaat. Het kan echter wel wat lastig zijn om een paper wallet aan te maken. Stel, je wilt Bitcoin opslaan in een paper wallet. Dan zoek je op het internet naar een website die het mogelijk maakt om een paper wallet te maken. Let er wel op dat je alleen betrouwbare sites gebruikt. Gebruik de website als je internet uitstaat. Print de gegevens vervolgens en bewaar deze veilig. Nu heb je de mogelijkheid om je cryptomunten naar het geprinte adres te sturen. Wil je de munten verkopen, dan kan je eenvoudig inloggen met de geprinte gegevens.

Welke wallet kies jij?

Je hebt hierboven kennis gemaakt met de verschillende types crypto wallets. Weet jij al welke jij kiest? Ga je voor de makkelijkste optie, of voor de veiligste? De keuze is nu aan jou.

Berichten over Crypto wallets: